Cum se va sărbători Ziua Culturii Naţionale în Iași, pe 15 ianuarie

marți, 12 ianuarie 2021, 20:38
1 MIN
 Cum se va sărbători Ziua Culturii Naţionale în Iași, pe 15 ianuarie

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită anul acesta, pe 15 ianuarie, la Palatul Culturii în cadrul unei noi ediţii a evenimentului "Porni Luceafărul…". Manifestarea culturală este organizată de către Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi. Evenimentul va debuta vineri, 15 ianuarie, la ora 18.00, cu mesajul Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, după care publicul va putea urmări o proiecţie de tip videomapping pe Turnul Central al Palatului Culturii – spectacol vizual ce include proiecţii ale unor cunoscute versuri din creaţia eminesciană.

Totodată, pe tot parcursul zilei de 15 ianuarie, vor fi publicate pe pagina de Facebook a Palatului Culturii, preum şi pe ecranele din interiorul Palatului, Recitalul online al clasei de Canto şi Muzică de cameră. Activitatea este dedicată împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, iar melodiile care vor fi difuzate sunt pregătite de elevi ai Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi, sub coordonarea prof. dr. Daniela Ciocoiu. Aceştia vor interpreta lieduri pe versurile marelui poet, muzica aparţinând compozitorilor Nicolae Bretan, Diamandi Gheciu, Vasile Popovici şi Eugen Doga. Înregistrările au avut loc în Sala "Henri Coandă" de la Palatul Culturii, special pentru acest eveniment.

Tot pe 15 ianuarie va avea loc lansarea atelierelor de scriere creativă "Eminescu peste generaţii", desfăşurate în cadrul Atelierelor DICE (Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ) de la Palatul Culturii. Atelierele propun un nou format, în cadrul căruia participanţii, cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, vor fi invitaţi, timp de o oră, la o călătorie în opera marelui scriitor. Astfel, va avea loc o probă de receptare a poeziei de către generaţia foarte tânără, dar şi exerciţii aplicate care vizează conceperea unui poem, în stilul specific poetului naţional. Programările pentru participarea la acest atelier se pot face pe adresa contact@palatulculturii.ro.

Comentarii