Bugetul judeţului Iaşi pe 2021: principalele investiţii şi cheltuieli

Cum va cheltui Costel Alexe banii judeţului. Comparaţie cu Clujul şi Oradea

sâmbătă, 27 martie 2021, 02:50
3 MIN
 Cum va cheltui Costel Alexe banii judeţului. Comparaţie cu Clujul şi Oradea

Câţi bani şi pe ce îi va cheltui administraţia judeţului în 2021? Primele observaţii arată că sănătatea costă cel mai scump: peste jumătate din bugetul Consiliului Judeţean. Iar drumurile, doar jumătate din suma pentru spitale. Bugetul judeţului pe anul în curs vine şi cu o întârziere asemănătoare celei din 2019, când a fost adoptat în aprilie, şi cu un volum similar celui din 2020, respectiv 1,47 de miliarde de lei. Diferenţa apare la venituri: anul trecut, ele s-au cifrat la 1,1 miliarde de lei, iar pentru anul acesta sunt estimate la 1,19 miliarde. Aparent, bugetul intră din start în dezbatere publică cu un deficit de 280,5 milioane de lei, dar, la fel ca anul trecut, această „gaură” se acoperă din excedentul anului precedent. Prin urmare, partea bună este că veniturile cresc (cu 8 la sută). Cum stăm însă comparativ cu alte judeţe?

 

Cea mai mare parte a cheltuielilor judeţene merge anul acesta spre sănătate. Consiliul Judeţean are în subordine şase spitale. Dintre acestea, la Spitalul de Copii „Sf. Maria” vor ajunge 177,3 milioane de lei, iar la cel de Neurochirurgie, 160,8 milioane – sume care includ de la salarii şi cheltuieli de funcţionare până la investiţii aflate în derulare sau programate. Maternităţii „Cuza Vodă” îi sunt alocate 119,5 milioane, iar pentru Spitalul ”Elena Doamna”, doar 29,8 milioane.

Vezi structura bugetului aici

În fine, Spitalul de Boli Infecţiase urmează să fie finanţat cu 120 de milioane de lei, iar cel de Pneumoftiziogie, cu 109,75 de milioane. Pe lângă acestea, 4 milioane de lei se vor cheltui pentru studiul de fezabilitate al Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară ce va fi construit la Miroslava, 3,9 milioane pentru documentaţia viitorului Spital de Boli Respiratorii din zona Bucium, 1,3 milioane pentru Centrul de Tratare a Infertilităţii, 6 milioane de lei pentru dotări la Maternitatea ”Cuza Vodă”, 23,2 milioane de lei pentru investiţii şi dotări independente la Spitalul de Neuro etc.  

Alte investiţii

Proiectul de buget include 400 de milioane de lei pentru investiţii în drumuri judeţene. Un sfert din suma totală va merge la Axa rutieră Iaşi-Suceava, ale cărei prime două loturi (în total, 51,6 km) ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului.

Opt milioane de lei vor merge la Parcul Industrial de la Leţcani, iar al doilea parc al Miroslavei primeşte o sumă egală de la guvern. De altfel, parcurile industriale reprezintă un obiectiv major pentru CJ în acest an. Parcul industrial de la Holboca, de exemplu, are alocată o sumă de 190 de mii de lei pentru proiectare. Preşedintele CJ, Costel Alexe, a spus ieri, la prezentarea bugetului, că mai multe administraţii locale s-au arătat interesate de amenajarea unor astfel de parcuri: Dumeşti, Podu Iloaiei, Deleni şi Scobinţi.

FILIT, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri, va avea alocat un million de lei, la fel ca FITPI, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr. De asemenea, un milion de lei sunt destinaţi proiectelor societăţii civile.

În fine, pentru cele 240 de posturi prevăzute în organigrama proprie a Consiliului Judeţean, este prevăzută suma de 33 de milioane de lei, reprezentând veniturile de natură salarială.

Proiectul de buget poate fi consultat pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Iaşi (www.icc.ro), la secţiunea Transparenţă decizională/Consultări publice. Consilierii judeţeni urmează să îl dezbată şi să aprobe în plen, inclusiv eventualele amendamente, în şedinţa de luna viitoare.

Clujul, mai mult, iar Bihorul, mai eficient

Dar cum stau celelalte judeţe, comparativ cu Iaşul? Clujul pune la bătaie 113 milioane de lei în plus: bugetul general al judeţului se ridică la 1,58 de miliarde de lei. Dacă secţiunea de funcţionare nu diferă cu mult faţă de administraţia judeţului Iaşi (360 faţă de 374 de milioane de lei), cea de dezvoltare este consistent mai mare (575 faţă de 184 de milioane).

Cititi si: Şedinţă maraton la CJ: buget record, dar cu un singur loc pentru opoziţie

Bihorul are un buget total de două ori şi jumătate mai mic, 594,5 milioane de lei. Cheltuielile de funcţionare sunt consistent mai mici decât la Cluj sau la Iaşi, aproximativ 300 de milioane de lei, dar o sumă practic egală, diferenţa de 295 de milioane, merge la dezvoltare. Practic, 50 la sută din buget, faţă de 30 la sută, procentul alocat la Iaşi. Cheltuielile cu personalul propriu au scăzut de la 17 milioane de lei în 2020 la 11 milioane, în urma restructurării decisă de preşedintele Ilie Bolojan, în urma căreia aparatul CJ Bihor cuprinde acum 97 de posturi.

Până ieri, Timişul nu avea în dezbatere publică proiectul de buget, iar Braşovul prezenta doar câteva cifre. Bugetul judeţului Braşov se închide, respectiv veniturile totale sunt egale cu cheltuielile, 582,4 milioane de lei – aşadar, ceva mai puţin decât în Bihor. Un sfert din cheltuieli, 156,5 milioane de lei, merge la proiectul Aeroportului. 

Comentarii