Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şedinţă maraton la CJ: buget record, dar cu un singur loc pentru opoziţie

GALERIE
sedinta CJ1
  • sedinta CJ1
- +

Achiziţionarea unei ambulanţe a fost singura concesie acordată consilierilor unui partid din opoziţie, deşi bugetul pe anul în curs a fost prezentat ca fiind cel mai mare din ultimii 30 de ani.

În cea mai lungă şedinţă de plen din ultimii ani, peste cinci ore, consilierii judeţeni au votat mai multe proiecte de hotărâre, între care bugetele judeţului şi Aeroportului Iaşi. Elanul preşedintelui Consiliului Judeţean a fost curmat brusc la punctul 4 al ordinii de zi, la prima din cele două propuneri de investiţii ale conducerii aerogării.

Aceasta vizează creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe Aeroportul Iaşi, în vreme ce a doua se referă la eficientizarea activităţii aeroportuare. Ambele presupun atragerea finanţării europene, iar directorul aerogării a avut de răspuns mai multor întrebări prin care a explicat ce bani (mai) are regia pentru cofinanţarea altor proiecte.

Cătălin Bulgariu a precizat că nu sunt bani pentru o viitoare extindere de anvergură pe cealaltă parte a pistei, dar că Aeroportul poate să cofinanţeze o extindere a terminalelor existente. Liberalii au votat cele două proiecte, dar s-au obţinut la următorul, cel prin care a fost adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli al regiei.

După nelipsitele reproşuri privind reparaţiile şi modernizările de drumuri judeţene, dezbaterile s-au împotmolit la propunerea de ajustare a preţurilor practicate de „Apavital“.

Însă nu aplicarea ratei inflaţiei la tarife a fost nemulţumirea consilierilor, ci cele două concursuri care se derulează de la sfârşitul anului trecut pentru ocuparea mandatelor de administrator şi de director în societatea de furnizare a apei. Discuţiile s-au încins, astfel că subiectul a fost „împins“ spre sfârşitul şedinţei.

Aleşii judeţeni s-au împiedicat încă o dată de o propunere care nu se anunţa în niciun fel complicată, cea care lansează concursul pentru desemnarea unui nou manager la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici“.

De la cele două norme întregi pe care le-ar deţine actualul director interimar, s-a ajuns la desemnarea componenţei comisiei de concurs prin vot secret. Procedura a fost amânată şi ea pentru finalul şedinţei, dar asta după aproape o oră de ciondăneli.

În fine, încă o oră a fost alocată dezbaterilor pe proiectul de buget al CJ pentru anul 2020. Prezentat cu o săptămână în urmă de preşedintele CJ şi afişat pe pagina de internet a Consiliului cu aproape o lună în urmă, proiectul a fost recunoscut de cei prezenţi ca fiind unul record.

Liderul grupului PSD a explicat de ce apare scriptic diferenţa uriaşă dintre venituri şi cheltuielile cu peste 350 de milioane de lei mai mari: se va acoperi din excedentul anului anterior. Practic, a spus Cristian Stanciu, 349 de milioane provin din acest excedent, iar 19 milioane, din cel al unităţilor din subordinea CJ.

În plen, au fost aprobate doar trei amendamente: 450.000 de lei pentru un sterilizator destinat Spitalului de Copii, bani care vor fi luaţi de la bugetul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri FILIT - al cărui buget revine astfel la suma de care a dispus anul trecut, 1,5 milioane de lei; 300.000 de lei Teatrului „Luceafărul“ pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr; achiziţio­narea unei ambulanţe echipată pentru domeniul neonatologie, pentru Maternitatea „Cuza Vodă“.

Primele două propuneri au venit de la PSD, ultima de la PMP. Propunerile liberalilor au picat, fiind sprijinite doar de PMP. De altfel, consilierii acestui partid au votat alături de PSD-ALDE-UNPR, iar PNL s-a abţinut de la votul final asupra proiectului de buget.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri