anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Şedinţă maraton la CJ: buget record, dar cu un singur loc pentru opoziţie

GALERIE
sedinta CJ1
 • sedinta CJ1
- +

Achiziţionarea unei ambulanţe a fost singura concesie acordată consilierilor unui partid din opoziţie, deşi bugetul pe anul în curs a fost prezentat ca fiind cel mai mare din ultimii 30 de ani.

În cea mai lungă şedinţă de plen din ultimii ani, peste cinci ore, consilierii judeţeni au votat mai multe proiecte de hotărâre, între care bugetele judeţului şi Aeroportului Iaşi. Elanul preşedintelui Consiliului Judeţean a fost curmat brusc la punctul 4 al ordinii de zi, la prima din cele două propuneri de investiţii ale conducerii aerogării.

Aceasta vizează creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe Aeroportul Iaşi, în vreme ce a doua se referă la eficientizarea activităţii aeroportuare. Ambele presupun atragerea finanţării europene, iar directorul aerogării a avut de răspuns mai multor întrebări prin care a explicat ce bani (mai) are regia pentru cofinanţarea altor proiecte.

Cătălin Bulgariu a precizat că nu sunt bani pentru o viitoare extindere de anvergură pe cealaltă parte a pistei, dar că Aeroportul poate să cofinanţeze o extindere a terminalelor existente. Liberalii au votat cele două proiecte, dar s-au obţinut la următorul, cel prin care a fost adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli al regiei.

După nelipsitele reproşuri privind reparaţiile şi modernizările de drumuri judeţene, dezbaterile s-au împotmolit la propunerea de ajustare a preţurilor practicate de „Apavital“.

Însă nu aplicarea ratei inflaţiei la tarife a fost nemulţumirea consilierilor, ci cele două concursuri care se derulează de la sfârşitul anului trecut pentru ocuparea mandatelor de administrator şi de director în societatea de furnizare a apei. Discuţiile s-au încins, astfel că subiectul a fost „împins“ spre sfârşitul şedinţei.

Aleşii judeţeni s-au împiedicat încă o dată de o propunere care nu se anunţa în niciun fel complicată, cea care lansează concursul pentru desemnarea unui nou manager la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici“.

De la cele două norme întregi pe care le-ar deţine actualul director interimar, s-a ajuns la desemnarea componenţei comisiei de concurs prin vot secret. Procedura a fost amânată şi ea pentru finalul şedinţei, dar asta după aproape o oră de ciondăneli.

În fine, încă o oră a fost alocată dezbaterilor pe proiectul de buget al CJ pentru anul 2020. Prezentat cu o săptămână în urmă de preşedintele CJ şi afişat pe pagina de internet a Consiliului cu aproape o lună în urmă, proiectul a fost recunoscut de cei prezenţi ca fiind unul record.

Liderul grupului PSD a explicat de ce apare scriptic diferenţa uriaşă dintre venituri şi cheltuielile cu peste 350 de milioane de lei mai mari: se va acoperi din excedentul anului anterior. Practic, a spus Cristian Stanciu, 349 de milioane provin din acest excedent, iar 19 milioane, din cel al unităţilor din subordinea CJ.

În plen, au fost aprobate doar trei amendamente: 450.000 de lei pentru un sterilizator destinat Spitalului de Copii, bani care vor fi luaţi de la bugetul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri FILIT - al cărui buget revine astfel la suma de care a dispus anul trecut, 1,5 milioane de lei; 300.000 de lei Teatrului „Luceafărul“ pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr; achiziţio­narea unei ambulanţe echipată pentru domeniul neonatologie, pentru Maternitatea „Cuza Vodă“.

Primele două propuneri au venit de la PSD, ultima de la PMP. Propunerile liberalilor au picat, fiind sprijinite doar de PMP. De altfel, consilierii acestui partid au votat alături de PSD-ALDE-UNPR, iar PNL s-a abţinut de la votul final asupra proiectului de buget.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.