Cupa Davis câştigă puncte

miercuri, 20 noiembrie 2019, 02:43
3 MIN
 Cupa Davis câştigă puncte

 

Toate cele trei întâlniri din prima zi au fost extrem de echilibrate, încă din prima zi, dar echipele favorite resimt oboseala la sfârşit de sezon în noul format

Cupa Davis a pornit luni la drum într-un nou format, iar prima zi a competiţiei de la Madrid a adus meciuri extrem de spectaculoase. Rusia a reuşit să o învingă pe Croaţia, deţinătoarea Salatierei de Argint, scor 3-0. Tot luni, Canada a câştigat confruntarea cu Italia, scor 2-1, în timp ce Belgia s-a impus în faţa Columbiei, scor 2-1. Rusia a avut o partidă de încălzire la debutului în faţa Croaţiei (grupa B). Andrei Rublev (23 ATP) a câştigat uşor în faţa debutantului Borna Gojo (280), scor 6-3, 6-3. În partida următoare s-a jucat un tenis de mare valoare, între rusul Karen Hacianov (17) şi croatul Borna Coric (28). Croatul a câştigat ,la tiebreak, primul set, dar Hacianov a revenit, a servit un pic mai bine decât adversarul său, suficient pentru a câştiga câte un break în ambele seturi.Scor 6-7, 6-4, 6-4 pentru Hacianov. Spre deosebire de partidele eliminatorii cu care suntrem obişnuiţi în Cupa Davis, la scorul de 2-0, contează şi partida de dublu, deoarece se joacă pe grupe şi scorul contează. Ivan Dodig şi Nikola Mektic au avut 4-1 în primul set contra lui Hacianov şi Rublev, dar ruşii i-au ajuns din urmă şi au câştigat tiebreakul şi apoi setul secund cu 6-4.

Italia – Canada (grupa D) părea o treabă facilă pentru penisulari, însă Fabio Fognini (12 ATP) a avut parte de o tresărire de orgoliu al lui Vasek Pospisil, ajuns la poziţia 150 în topul mondial din cauza unei accidentări, şi Pospisil a câştigat cu 7-6, 7-5. Surpriza neplăcută pentru italieni a fost înfrângerea uneia dintre revelaţiile sezonului, Matteo Berrettini (8), participant la Turneul Campionilor. După un meci extrem de echilibrat, Denis Shapovalov (15) a câştigat cu 6-7, 7-6, 7-6 în aproape trei ore. Italienii şi-au luat revanşa la dublu, Fabio şi Matteo, depăşindu-i pe cei doi canadieni cu 6-2, 3-7, 6-3. În fine, în grupa F, Belgia a trecut de Columbia la fel de greu. Belgienii s-au impus la simplu: Steve Darcis (158) l-a învins cu 6-3, 6-2 pe Santiago Giraldo (277), iar David Goffin (11) a fost cu o clasă peste Daniel Galan (194), chiar dacă i-a cedat un set; 3-6, 6-3, 6-3. Al treilea meci, de dublu, a opus puternica echipă Juan Sebastian Cabal / Robert Farah tinerilor Sander Gille / Joran Vliegen şi sud-americanii au câştigat greu: 6-7, 6-4, 7-6. Următoarele meciuri în aceste grupe sunt Italia – SUA, Spania – Croaţia şi Belgia – Australia.

Reamintim că începând din acest an, Cupa Davis se desfăşoară după o formulă nouă, cu două tururi preliminare şi un turneu final la care iau parte 18 echipe, şase dintre ele calificate direct, în baza rezultatelor de la ediţia precedentă. La turneul final, care are loc în Caja Magica din Madrid (18-24 noiembrie), cele 18 echipe sunt împărţite în şase grupe, fiecare a câte trei echipe. În fiecare grupă se vor disputa 3 confruntări, fiecare duel având 3 meciuri: două de simplu şi unul de dublu, care se vor disputa după sistemul cel mai bun din trei seturi. Suprafaţa de joc este hard.

 

Comentarii