Cuptorul de gradină, cea mai rentabilă amenajare în grădina ta

vineri, 26 aprilie 2019, 09:29
6 MIN
 Cuptorul de gradină, cea mai rentabilă amenajare în grădina ta

A sosit primăvara şi-ţi doreşti să petreci mai mult timp în natură, cu familia şi prietenii, în grădina ta? Vrei să iei masa în condiţii decente, în aer liber şi cu acces necondiţionat la apă şi la grupuri sanitare îngrijite? Atunci investeşte în amenajarea grădinii tale.

Montează un cuptor de gră­dină cu grătar şi toate aşteptările îţi vor fi îndeplinite/un cuptor poate fi piesa de rezistenţă a unui astfel de proiect. Vei fi uimit chiar de rentabilitatea investiţiei. Puţine alte amenajări de grădină se pot bucura de aprecierea ta în aceeaşi măsură că locurile de pregătit şi de luat masa. Cuptorul de grădină, alături de grătar, merită toată aprecierea, fiind necesar şi estetic totodată. Montajul cuptoarelor şi al grătarelor de grădină îţi permite să pregăteşti masa în aer liber, într-un decor odihnitor, fără stresul de a îndepărta mirosurile de mâncare cu hote sofisticate sau deschizând geamurile pentru curent ca să nu umpli întreaga locuinţa de arome pentru mai multe ore.

Colţ rustic autentic

Ieşi din cotidian şi mănâncă în grădină, altfel decât în restul săptămânii, e weekend şi ai dreptul să-l petreci în mod special. Lucrează în grădină şi, când vine vremea mesei, oferă-ţi plăcerea de a o pregăti sănătos şi de a o servi şi prietenilor într-o atmosferă veselă.Dacă, pe lângă cuptorul cu grătar în grădină, adaugi şi mobilierul de grădină corespunzător, vei crea un colţ rustic cu o autentică vibraţie, un stil care-ţi permite să evadezi din cotidianul industrializat şi anost.

Cheltuieli

Cheltuielile ocazionate de achiziţia şi montajul cuptorului (ideea de a-l construi singur e bună doar dacă te pricepi la astfel de lucrări şi ai ajutoare pentru manipularea pieselor grele) se vor amortiza în scurt timp, este suficient să scazi risipa de timp, disconfortul şi stresul cu care te confruntai când încercai să ieşi la iarbă verde şi vei fi surprins cât de repede îşi scoate banii cuptorul de grădină.

Cuptorul de grădină – esenţial în amenajarea bucătăriei exterioare

Cuptoarele sunt amenajări de grădină executate din beton şi placate cu piatra decorativă. Aportul lor în amenajarea bucătăriei exterioare este esen­ţial, în asociere cu grătarele şi mobilierul de grădină, contribuie la asigurarea confortului în grădina ta. Aceasta amenajare se prezintă ca o veritabilă bucătărie, cu dotări specifice, la care poţi adăuga electrocasnice precum aragazul sau frigiderul, pentru un transfer spectaculos al bucă­tăriei de interior în grădină. Cuptorul de grădină are utilizări clasice, cum ar fi prepararea pâinii de casă, însă este în ten­dinţele actuale folosirea lui pentru a pregăti o delicioasă pizza pe vatră sau felurite plăcinte tradiţionale. Mâncarea gătită, recomandată a fi pregătită la cuptor, cum ar fi sarmalele, se prepară cu uşurinţă la cuptorul din grădină. Nu există niciun mod de preparare mai sănătos pentru mâncarea gătită în casă decât cel menţionat, iar la instalarea cuptorului este bine să nu uiţi aceasta înţeleaptă resursa.

Cum amenajezi bucătăria exterioară – cuptor de grădină, grătar, mobilier

Amenajarea unei bucătarii exterioare nu este greu de realizat, însă trebuie să ţii cont de câteva lucruri esenţiale. Mai întâi este bine să ai în minte ce vrei să faci, dacă poţi pune pe hârtie un proiect este bine să faci asta. Stabilirea funcţiilor bucătăriei exterioare va clarifica modul de amplasare a utilităţilor (apă, gaze, curent). Astfel, dacă vrei să ai şi un aragaz pe gaze sau electric, ai nevoie ca alimentarea lui cu aceste utilităţi să fie posibilă în locul ales. Acest loc trebuie mai întâi amenajat, aşa că după ce tragi utilităţile (ţevi, conductoare) şi amenajezi şi scurgerile (s-ar putea să fie nevoie să asiguri drenajul, asta se face încă din faza incipientă), va fi nevoie să plachezi suprafaţa aleasă.

Atenţie la modul în care plachezi zona

Pregătirea acesteia pleacă de la îndepărtarea buruienilor şi nivelarea pământului. Aici intervine modul în care doreşti să plachezi zona. Poţi aşeza placi mari din piatra naturală direct pe pământ. Se sapă zona de placat, apoi se aştern un strat de pietriş sau/şi unul de nisip şi se compactează. Direct pe acest strat se pot pune placi mari de piatra naturală la distanţă mică, se umple suprafaţa dintre ele cu nisip/pietriş pentru a mări stabilitatea. Prin această aşezare se asigură un drenaj rapid.

Tipuri de plăci

O altă variantă este montarea plăcilor pe un pat rigid, care poate fi realizat din pietriş şi nisip. Pentru a-l executa trebuie să sapi terenul şi să aşterni un strat de 1-2 cm de nisip/pietriş, acesta se umezeşte şi se compactează. Se toarnă o sapă din ciment peste acest pat. Pe această sapă semi-umedă se aşază plăcile, apăsând uşor, astfel încât să intre puţin în suport. Sunt mai multe tipuri de plăci pe care le poţi folosi, dar se preferă în general cele din granit sau ardezie cu finisaj natur sau fiamat, care au o bună rezistenţă la factorii de mediu şi trafic.

Personalizarea se face prin alegerea pietrei de placat

Se mai foloseşte cu bune rezultate piatra poligonală. După amenajarea spaţiului se trece la amplasarea cuptorului şi a grătarului de grădină, precum şi a mobilierului. Cuptorul de grădină este executat cel mai adesea din cărămidă refractară, beton sau lut. Completul de livrare cuprinde părţile componente pe europaleti. Montajul se execută pe o suprafaţă plană, fixă şi stabilă, conform instrucţiunilor, piesele componente fiind prinse una de alta cu adezivi pe bază de ciment. Personalizarea se face prin alegerea pietrei de placat. Aceasta se aleg de obicei dintre piatră poligonală, decorativa sau cărămidă. Se pot alege însă şi alte variante. În combinaţie cu cuptorul se montează grătarul de grădină la care se pot adăuga masa şi chiuveta de grădină. Mobilierul de grădină completează bucătăria exterioară pe care ţi-ai amenajat-o. în cuptorul şi grătarul montate poţi folosi lemn sau cărbune.

Cum întreţii amenajările exterioare de grădină

Întreţinerea amenajărilor exterioare de grădină este o operaţiune complexă. Amplasarea şi funcţionarea în mediul exterior supune componentele bucătăriei exterioare la acţiunea factorilor de mediu, care aduc cu ei praf, ploaie acidă, pete, cenuşă. Curăţarea cuptorului de cenuşa rămasă şi îndepărtarea acesteia este o operaţiune care se execută după fiecare folosire. Se folosesc accesorii specifice (vătrai, făraş, lopăţică) se poate folosi inclusiv un aspirator. Grătarul pe care se prepară carnea trebuie şi el curăţat de resturi după fiecare utilizare. Se folosesc accesorii specifice. Pentru exterior se recomandă tratarea pietrelor cu care se plachează. în acest mod se evita formarea petelor şi creşte rezistenta la factorii de mediu abrazivi şi corozivi. Tratamentele implică două etape: curăţarea cu detergenţi specializaţi şi impermeabilizarea. Aceste operaţiuni se recomandă să se repete în funcţie de locul de amplasare a cuptorului la fiecare 2-3 ani. Restul amenajărilor este bine să fie şi ele tratate pentru mărirea duratei de viaţă.

 

 

Comentarii