Cursă contracronometru pentru salvarea a doi frățiori. Au băut paracetamol

luni, 03 mai 2021, 15:18
2 MIN
 Cursă contracronometru pentru salvarea a doi frățiori. Au băut paracetamol

Desfășurare impresionantă de forțe de intervenție pentru salvarea a doi copii, care au ajuns la spital în stare gravă. Este vorba despre o fetiță de cinci ani și frățiorul ei de doi ani. Micuții erau veniți în vizită la bunici, într-o comună din județ. La un moment dat, cei doi au găsit un recipient cu paracetamol sirop, pentru copii, iar gustul specific, cu arome de fructe, i-a îmbiat să guste. Micuții au băut întreg conținutul, pasându-și sticluța de la unul la altul.

Cei doi au fost imediat descoperiți de bunici, care au alertat-o pe mama copiilor. Medic de profesie, aceasta a realizat imediat pericolul și le-a administrat repede tratamentul specific în astfel de situații și a mers imediat cu ei la Secția de Pediatrie.

“Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a precizat medicul Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD.

Transfer solicitat la Bucureşti

Ulterior, cadrele medicale de la Botoșani au diagnosticat copiii cu intoxicație cu paracetamol și au solicitat transferul copiilor la București, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București. Din cauza faptului ca acțiunea paracetamolului în organism poate fi destul de rapidă, iar medicii nu știau nici cantitatea exactă ingerată de fiecare copil, a fost solicitat transferul pe calea aerului.

Având în vedere că la Iași urma să fie transportat cu avionul SMURD un pacient de la Cluj, Departamentul pentru Situații de Urgență a dat aprobare ca micuții să fie preluați cu avionul de pe aeroportul din Iași. Pentru asta, cele două ambulanțe cu medic, care deservesc județul, au fost mobilizate pentru transportul micuților pe aeroportul de la Iași.

“S-a plecat în tandem către aeroportul Iași cu două ambulanțe cu medic”

Pentru ca județul Botoșani să nu rămână prea mult timp fără nici o ambulanță cu medic, una din cele două ambulanțe a fost întâmpinată la limita de județe de o ambulanță de la Iași, care a preluat băiețelul pentru restul traseului și astfel ca un medic să poată deservi intervențiile în Botoșani.

“S-a plecat în tandem către aeroportul Iași cu două ambulanțe cu medic. Cei doi copii au fost monitorizați în permanență și starea lor a fost stabilă”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani.

Copiii au fost preluați de un avion Cessna 560 Citation V, aflat în dotarea SMURD și transportați la București. În aproximativ 40 de minute, aparatul de zbor a aterizat pe aeroportul din București, unde micuții au fost așteptați de ambulanțe și transportați la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Mai mult, pe monitorulbt

Comentarii