De Business

Punem punctul pe știi

Cursa dintre PIB și datoria publică pentru a evita pragul de îndatorare de 50%

vineri, 04 februarie 2022, 10:54
1 MIN
 Cursa dintre PIB și datoria publică pentru a evita pragul de îndatorare de 50%

Datoria publică a României a crescut în luna noiembrie 2021 la 48,7% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de 557,89 miliarde lei iar raportarea s-a făcut la cea mai recentă valoare anunțată de INS pentru cele patru trimestre anterioare, respectiv 1.146,30 miliarde lei.

Reamintim că datoria publică urcase în luna aprilie 2021 până la 49,9%, adică imediat sub pragul de 50%, de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și, mai ales, să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor. În primele 11 luni ale anului trecut, suma datorată de stat s-a majorat cu circa 58 miliarde lei.

Cu toate acestea, avansul PIB peste estimările inițiale (și plasat la numitorul fracției care are datoriile la numărător) a păstrat procentajul indicatorului critic imediat sub cota de 50%, după ce în 2020 majorarea fusese de la 35,3% spre 47,4%, cea mai importantă de la criza precedentă din 2009.

Dacă luăm din urmă seria de statistici lunare publicată de MF (unde luna iulie apare înlocuită cu luna septembrie, dar am refăcut calculele, conform metodologiei europene pe baza PIB utilizat în august), observăm că punctele critice au venit în aprilie (49,9% din PIB), mai și august (49,7% din PIB).

Practic, asistăm la o cursă între creșterea PIB și cea a îndatorării, cu marje foarte strânse de derapaj financiar potențial.

Aflați amănunte de pe cursdeguvernare.ro.

Comentarii