De Business

Punem punctul pe știi

Curtea de Conturi – inovare și audit digital

marți, 09 mai 2023, 13:15
3 MIN
 Curtea de Conturi – inovare și audit digital

Astăzi, lumea se schimbă foarte rapid și este importantă adaptarea pentru ca instituția de audit să rămână relevantă… În actualul context post-pandemic și marcat de agitație geopolitică, se desfășoară un program de modernizare, schimbare culturală și diversificare în Instituția de Audit Suprem… Prezintă interes aparte introducerea de noi tehnologii, precum inteligența artificială, realitatea augmentată sau blockchain-ul în instituții.

 

Raportul anual de activitate al Curții de Conturi Europene (CCE), pentru anul 2022, face o serie de referiri la problema inovării și a auditului digital. În această privință, se arată că ”a implementat activități de automatizare, de audit al sistemelor informatice și de analiză avansată a datelor, ca parte a planului de dezvoltare pentru o mai bună utilizare a tehnologiei în serviciul auditului.” (https://www.eca.europa.eu/ECAPublications/AAR-2022/AAR-2022_RO.pdf). Strategia CCE pentru perioada 2021-2025 stabilește ca prioritate de prim-plan o utilizare sporită a tehnologiei și a datelor în serviciul auditului. Mai exact, în iulie 2021, CCE a adoptat un plan de dezvoltare în acest sens (https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/AAR21/AAR21_RO.pdf).

Acesta fixează obiective și ținte pentru următorii cinci ani, cu scopul de a utiliza tehnologia într-un mod mai eficient în sprijinul obiectivelor de audit ale Curții. În urma implementării acestui plan, Curtea a creat o echipă nouă numită D.A.T.A. (date și tehnologii pentru audit), formată din specialiști în gestionarea volumelor mari de date și auditori în domeniul IT care sprijină echipele de audit și pun în aplicare planul de dezvoltare al instituției. Deși CCE a pus accentul pe soluții concrete la scară largă pentru auditori, există încă o nevoie considerabilă de cercetare și inovare. Prin intermediul ECALab și a echipei D.A.T.A., Curtea explorează noi tehnologii, precum text mining, process mining și inteligența artificială.

Un exemplu în acest sens este dezvoltarea unui serviciu de automatizare robotică a proceselor (RPA), care are scopul de a colecta probe de audit într-un mod centralizat și automatizat, pentru a îmbunătăți viteza și fiabilitatea procesului de descărcare a documentelor justificative. De asemenea, ”a fost creată o infrastructură pentru știința datelor care să permită prelucrarea datelor și tehnici avansate de analiză și vizualizare, în principal pentru seturile de date nestructurate și pentru Big Data. În paralel, serviciul de IT al Curții a lansat în octombrie 2022 „depozitul de date ca serviciu”, care permite utilizatorilor să proceseze și să analizeze date structurate cu grade diferite de autonomie, de la obținerea de rapoarte predefinite pentru utilizatorii elementari până la prelucrarea datelor și crearea de rapoarte și vizualizări ad hoc pentru utilizatorii experți.” (https://www.eca.europa.eu/ECAPublications/AAR-2022/AAR-2022_RO.pdf).

Totodată, Curtea a fost implicată activ în Grupul pentru tehnologii emergente din cadrul Comitetului interinstituțional pentru transformare digitală, care își propune introducerea de tehnologii precum inteligența artificială, realitatea augmentată sau blockchain în instituțiile UE.

În cazul Curții de Conturi a României, astăzi se parcurg pași importanți în ceea ce privește digitalizarea în audit. Încă din urmă cu cinci ani a fost asumat un proces de modernizare, care include atât îmbunătățirea infrastructurii, cât și metodologiile de audit și cultura organizațională. Unul dintre obiective ar fi ca instituția să devină un partener ”mai respectat, mai de încredere și mai deschis în relațiile cu partenerii săi” (https://www.money.ro/). Se cunoaște, există o serie de întrebări esențiale în lumea auditului internațional, care necesită răspunsuri urgente. Printre acestea se numără cele legate de clarificarea implicațiilor digitalizării asupra procesului de audit, capacitatea auditorilor de a face față provocărilor digitalizării, necesitatea dezvoltării de noi tehnologii și instrumente pentru adaptarea auditorilor la noutăți.

Ideea care stă în spatele acestor întrebări sugerează că lumea se schimbă foarte rapid și este importantă adaptarea pentru ca instituția de audit să rămână relevantă… În contextul post-pandemic și marcat de agitație geopolitică se desfășoară un program de modernizare, schimbare culturală și diversificare în Instituția de Audit Suprem. Acesta se concentrează pe multidisciplinaritate, prin îndreptarea treptată spre mai multe misiuni de audit al performanței, formarea unor echipe de audit cu expertiză adecvată, spre a se reuși prezentarea unor rapoarte publice anuale cu cifre și analize relevante în timp util. 

Comentarii