Cutremurul de luni din China a lăsat în urmă 118 de morţi şi 220 de răniţi

marți, 19 decembrie 2023, 08:15
2 MIN
 Cutremurul de luni din China a lăsat în urmă 118 de morţi şi 220 de răniţi

Nord-vestul Chinei a fost zguduit de un cutremur devastator în noaptea de luni spre marţi, soldat cu cel puţin 118 de morţi şi 220 de răniţi, potrivit informaţiilor furnizate de presa de stat chineză şi citate de BBC. Seismul cu o magnitudine de 5,9 a lovit provincia Gansu în jurul miezului nopţii (16:00 GMT), provocând prăbuşirea unor clădiri atât în Gansu, cât şi în provincia Qinghai, situată la sud, scrie digi24.ro.

O situaţie dificilă se întâmpină în eforturile de salvare din cauza temperaturilor sub zero. Wang Duo, un expert în operaţiuni de salvare, a subliniat că temperaturile reci reprezintă "cea mai mare provocare" pentru echipele de intervenţie. În timp ce primele 72 de ore sunt cruciale pentru salvare, fereastra de timp esenţială este redusă din cauza frigului extrem.

Aproape 5.000 de clădiri şi structuri au fost avariate în provincia Gansu, conform oficialilor locali. Autorităţile chineze au alocat aproximativ 200 de milioane de yuani (28 de milioane de dolari) din fondurile de ajutorare în caz de dezastre naturale pentru provinciile Gansu şi Qinghai. Aceste fonduri au fost puse la dispoziţie de Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Zonele afectate au fost rapid echipate cu tabere temporare şi zone de refugiu pentru persoanele evacuate din casele lor. În plus, spitalele au fost copleşite de sute de pacienţi, iar echipele de salvare depun eforturi substanţiale pentru a găsi supravieţuitori printre dărâmăturile clădirilor prăbuşite.

După cutremurul iniţial cu magnitudinea de 5,9, o a doua mişcare telurică a lovit regiunea Xinjiang, având o magnitudine de 5,5 grade. Încă nu se cunosc pagubele cauzate de acest al doilea cutremur.

Cutremurul de luni seară a afectat şi prefectura autonomă Linxia Hui, o regiune administrativă pentru populaţia musulmană Hui din China. Cu o magnitudine de 5,9 şi o adâncime de 10 km, seismul a lăsat în urmă imagini tulburătoare cu spitale pline şi salvatori angajaţi în operaţiuni complexe de salvare. Situaţia continuă să evolueze, iar autorităţile chineze rămân mobilizate pentru gestionarea acestei tragedii.

Comentarii