Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De-a Firea a păr în delir

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Am mai spus-o: politicianul pesedist, ajuns atât de firav dpdv al dotării intelectuale, ajunge să deschidă gura ca să se dea de gol.

După ce doamna Gabriela Firea a câştigat fluierând primăria capitalei, după ce PSD a câştigat fluierând alegerile parlamentare de acum un an, parcă aceste victorii pur şi simplu le-au luat minţile - şi doamnei Firea, şi domnului Dragnea, şi tuturor pesediştilor din gaşca lor care controlează partidul.

Toate acţiunile PSD-ului de-a lungul anului asta au respirat: delir decizional în toate privinţele, indiferent de domeniu (de la legile justiţiei până la cele fiscale, ca să dau doar cadrul). Tot ce-au făcut au făcut în virtutea votului „masiv” obţinut pe fondul unei opoziţii în degringoladă şi a unui absenteism masiv, fără ghilimele.

Că puterea corupe, ştim. Că puterea absolută corupe absolut, e la mintea cocoşului. În contextul românesc, n-aveam cum să nu ne înfiorăm când cei care-şi doresc puterea absolută au mai toţi pe deasupra deja antecedente de corupţi!

Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în legătură cu ultima decizie-cadou de luna cadourilor din partea primăriţei Bucureştiului, anume confiscarea Pieţei Victoriei de la protestatari pentru organizarea unui al treilea „Târg de Crăciun” (de fapt a unui festival de colinde) n-a fost decât cireaşa de pe tortul totalitar pesedist. Încă odată, de parcă mai era nevoie, acest partid, prin reprezentanta sa cu mari ambiţii de parvenire, a produs dovada genei totalitare: facem ce vrem, da? De ce? Pentru că putem, na!

Numai că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din noul târg (de Crăciun). Câteva zeci de protestatari temerari s-au sesizat şi-au ieşit în Piaţa Victoriei pentru a o apăra de confiscare. După niscaiva îmbrânceli cu jandarmii şi încingerea spiritelor (nu peste măsură, căci protestarii anti-PSDragnea s-au dovedit de-a lungul anului de-o foarte bună calitate umană şi cât se poate de non-violenţi), au câştigat bătălia: Firea a dat înapoi.

Dar nu oricum, frate! Ci cu un komunicat furibund, la marginea delirului. Menit a transforma înfrângerea într-un succes, desigur. N-o să citez din el decât elementele de delir:

„Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei.”

Uau! Anarhia paşte România, dacă nu-i lăsăm pe pesedişti să ne conducă după bunul plac!? Haida de!

Acum, după cum bine ştim, dna Firea a avut suficiente semne că se joacă niţel cu focul dacă se-ncăpăţânează să organizeze Festivalul de colinde în Piaţa Victoriei. Nu a dat înapoi nici când până şi premierul Tudose a considerat oarecum aiurea decizia. După ce s-a răzgândit (sunt convins că răzgândirea a avut şi alte cauze, mult mai banale - de ex. lipsa tuturor avizelor pentru a face Festivalul într-un loc cu totul şi cu totul nepotrivit!), am aflat şi alte dedesubturi, anume că s-au certat între ei pesediştii, Firea cu Tudose, mai întâi, ca să intervină apoi şi Pleşoianu, tipul cu coadă, unul dintre ultranaţionaliştii de serviciu din PSD.

Iaca, fragmente din stenograma discuţiei. Firea:

„Dl. Iohannis e în campanie electorală pentru prezidenţiale, dv. sunteţi în campanie electorală pentru preluarea PSD. Nu negaţi, este inutil, o ştiu şi o simt tot mai mulţi colegi. Dumneavoastră sunteţi de la Brăila şi nu de la Craiova, dvs. nu ştiţi ce este statul paralel, deşi nu aţi avut curajul să...“

Uau! Tare-n clanţă, madam Pandele, Firea cu numele-i de scenă.

Moment în care se bagă-n treabă şi Pleşoianu:

„Domnule Tudose, nu cred că vreţi să vă spun chiar aici ce convingeri am în ceea ce vă priveşte. Am o singură mare satisfacţie: nu v-am votat premier în Parlament. Bine am făcut, îmi vine să mă felicit."

Ca apoi Firea să spună colac peste pupăză:

Nu putem fi uniţi cu cei care au ordin pe unitate, suntem civili.“

Aha! Ca să vezi, frate!

Acum, în ce mă priveşte, extrag de aici un singur lucru bun: unitatea de monolit a PSD-ului se fisurează pe zi ce trece.

În rest, revenind la chestia cu al treilea Târg de Crăciun din Piaţa Victoriei, Firea a minţit: n-a fost o decizie a Primăriei, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Bucureşti - asta a fost doar faţada! Iar de gol a dat-o chiar un coleg de-al ei, primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache: „Decizia să se facă târg de Crăciun în Piaţa Victoriei a fost luată la partid", a spus el candid la Realitatea TV. Pam-pam. Vorba aceea: gura păcătosului adevăr grăieşte!

Ca fapt divers, iată că şi dna Firea s-a ales cu o plângere penală (ce, doar Dragnea să se bucure de plângeri penale pe banda rulantă?), taman pentru târgul din Piaţa Victoriei, anume din partea Asociaţiei „România Fără EI”.

Hai că-mi place numele şi să nu-mi spună careva că nu ştie cine-s EI.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri