De acord? Noul ministru al Educaţiei: Notele elevilor trebuie să fie secrete

luni, 29 ianuarie 2018, 18:38
2 MIN
 De acord? Noul ministru al Educaţiei: Notele elevilor trebuie să fie secrete

Calificativele nu mai trebuie să fie publice ci cunoscute doar de elev, părinte şi cadru didactic, spune Valentin Popa, citând norme europene.

Noul ministru promite să asigure “construcţia şi modernizarea a peste 2.500 de unităţi şcolare în următorii trei ani în conformitate cu programul de guvernare. Până în anul 2020 în România nu vom mai avea unităţi şcolare fără autorizare ISU sau autorizare sanitară”. “Fenomenul fuga după note cu ghilimele de rigoare trebuie să recunoaştem cu toţii este o realitate şi o cauză a stresului elevilor şi părinţilor. O soluţie pentru diminuarea acestui fenomen este implementarea normelor europene care prevăd ca notele şi calificativele să nu mai fie publice ci cunoscute doar de elev, părinte şi cadru didactic iar pentru public vor fi accesibile doar statistici care pot să îi furnizeze elevului informaţii privind poziţionarea sa în raport cu ceilalţi”, a povestit Valentin Popa.

O altă soluţie este “adoptarea standardelor unitare de evaluare. Spre exemplu nota cinci sau admis la o disciplină trebuie să însemne acelaşi lucru indiferent de locul unităţii şcolare din România. Toate evaluările naţionale vor fi digitalizate în următorii trei ani pentru a măsura progresul şi perfomanţa şcolară precum şi corelarea cu testările internaţionale”.

Pentru creşterea participării şcolare Valentin Popa spune că Ministerul “propune ca părinţii care îşi trimit elevii la şcoală să primească între 1.600 şi 1.800 de lei pe an sub forma unor deduceri la impozit. Procedura va fi stabilită între MEN – Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale”.

Comentarii