De ce au explodat chiriile în Iaşi. Nu doar întoarcerea studenților ar fi cauza

marți, 17 septembrie 2019, 02:00
2 MIN
 De ce au explodat chiriile în Iaşi. Nu doar întoarcerea studenților ar fi cauza

Spre deosebire de anii precenţi, nu doar apropierea de noul an universitar a crescut preţul unei chirii, ci şi înăsprirea condiţiilor de creditare. Cei care nu pot să îşi mai permit să cumpere locuinţe, astfel, se îndreaptă spre chirie, ceea ce duce la creşterea cererii.

Apropierea noului an universitar, dar şi tendinţa oraşelor mari de a atrage tinerii din regiune, a dus, ultima perioadă, la o creştere substanţială a chiriilor din Iaşi. Experţii imobiliari evaluează că locuinţele se închiriază cu preţuri mai mari cu 10 – 15% mai mari faţă de anul trecut, principalul motiv al acestei scumpiri fiind un principiu economic simplu: creşterea cererii. Nu doar studenţii cresc cererea pentru locuinţe de închiriat, ci şi tinerii din oraşele mai mici din Moldova, sau din sate, care aleg să se stabilească la Iaşi pentru a munci.

„Faţă de anul trecut, preţul chiriilor a crescut cu 10-15% şi din cauza faptului că pentru a-ţi lua un credit ipotecar pentru achiziţia unui imobil este mult mai greu (amintesc aici doar diminuarea gradului de îndatorare de la 60% la 40%) iar cei care nu reuşesc să se încadreze cu veniturile se îndreaptă spre închiriere”, ne-a explicat consilierul imobiliar Radu Petrila, de la Gladiator Imobiliare.

Un alt agent imobiliar, Tiberiu Ghiaţău, ne-a precizat că, din punctul său de vedere, doar creşterea cererii pentru apartamentele de închiriat au dus la creşterea preţurilor. Acesta a precizat că scumpiri similare se înregistrează în toate marile oraşe din ţară.

Ce trebuie să ştie studenţii

În prezent, media la un apartament cu două camere decomandat, în cartiere precum Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân sau Tătăraşi este de 300 euro. În apropierea punctelor de interes (universităţile, de exemplu), un apartament cu două camere în Păcurari, Podu Roş, Nicolina I, Tudor Vladimirescu se închiriază cu 330 – 350 euro. În Copou, Centru, Palas Mall, acelaşi model de apartament nu îl găsim la mai puţin de 400 euro. În cazuri particulare, în funcţie de aspect, poziţionare exactă sau vechimea apartamentului, preţurile pot fi mai mici sau mai mari.

„Recomandăm studenţilor care sunt la prima experienţă în închirierea unui imobil în Iaşi să ia decizia după o analiză atentă a tuturor aspectelor ce implică o închiriere – poziţia blocului, distanţa faţă de facultăţi, cheltuielile cu utilităţile şi, cel mai important: proprietarul. Chiar dacă apartamentul este ideal, asiguraţi-vă că proprietarul este o persoană educată şi etică”, ne-a mai spus consilierul imobiliar Radu Petrila, de la Gladiator Imobiliare. (Ionuţ BENEA)

Comentarii