De ce chiuie de bucurie infractorii ieşeni? A luat o bătaie soră cu moartea, dar agresorii scapă acum din cauza prescripţiei aprobate de CCR

vineri, 23 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 De ce chiuie de bucurie infractorii ieşeni? A luat o bătaie soră cu moartea, dar agresorii scapă acum din cauza prescripţiei aprobate de CCR

Un ieșean s-a ales cu o bătaie soră cu moartea după ce voise doar să fie de ajutor. Agresorii au fost trimiși în judecată, dar victima se arătase dispusă la împăcare contra unei sume de 500 de euro. Tranzacția nu a mai avut loc, iar bătăușii au scăpat basma curată: faptele s-au prescris.

În seara zilei de 5 martie 2017, Claudiu P. se afla în Comarna, pe bicicletă, când s-a întâlnit pe un drum sătesc cu o căruță cu doi cai în care se aflau trei cunoscuți și patru tineri din altă localitate. A oprit bicicleta și i-a salutat pe cei doi cunoscuți, după care le-a spus celorlalți că ar fi bine să pună gâtarul și opritoarea unuia dintre cai. Unul dintre cunoscuți a coborât din căruță pentru a aranja hamurile calului, dar a fost lovit cu pumnul în față de unul dintre ceilalți patru. A căzut, iar Claudiu P. s-a aplecat pentru a-l ajuta să se ridice. În acel moment a fost și el lovit, din spate, în zona capului, de Constantin Năstuță, cu un lanț. Nu a căzut, așa că Năstuță l-a mai lovit o dată cu lanțul. Apoi, ceilalți trei necunoscuți au sărit asupra biciclistului, l-au târât în șanțul drumului și au început să-l lovească cu pumnii și picioarele. Conflictul a fost aplanat de un alt cunoscut al biciclistului, care a reușit să-i oprească pe agresori.

Audiat ca suspect, Constantin Năstuță a afirmat că biciclistul fusese cel care îl lovise primul, cu pumnul, ceea ce l-a făcut să răspundă cu aceeași monedă. Ulterior, îi săriseră în ajutor fratele, Iulian, și cei doi cumnați, Nicolai și Constantin Plop. Susținerile lui au fost contrazise însă de celelalte mărturii. în plus, testul poligraf a arătat că mințise. Chiar dacă rezultatele furnizate de detectorul de minciuni nu pot fi folosite drept probe, ele pot fi luate în considerare în coroborare cu alte indicii. Pentru Constantin Năstuță, o condamnare pentru lovire sau alte violențe ar fi echivalat cu trimiterea după gratii. La momentul respectiv, el abia fusese liberat condiționat de două luni din executarea unei pedepse pentru furt calificat și violare de domiciliu. Cele 270 de zile rămase neexecutate ar fi fost adăugate automat la noua pedeapsă.

Claudiu P. s-a arătat dispus la o împăcare, situație în care procesul s-ar fi închis. El a precizat în fața instanței că a ajuns la o înțelegere cu agresorii, în schimbul sumei de 500 de euro. Până să fie adoptată însă această soluție, Curtea Constituțională a intervenit asupra normelor legale care reglementează prescripția răspunderii penale. În cazul celor patru inculpați, termenul de prescripție s-a împlinit pe 3 mai. Ca urmare, magistrații Judecătoriei Răducăneni au decis încetarea procesului penal, cei patru fiind absolviți astfel de orice răspundere.

Comentarii