De ce ne mint autoritățile cu infecția COVID de la Iași? Matematica arată că indicele e peste 4

vineri, 06 noiembrie 2020, 03:01
5 MIN
 De ce ne mint autoritățile cu infecția COVID de la Iași? Matematica arată că indicele e peste 4

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi calculele reale privind pandemia la Iaşi, precum şi motivul pentru care autorităţile locale prezintă un număr mult mai mic de îmbolnăviri la 1.000 de locuitori. Aceste calcule arată că municipiul Iaşi este deja cu mult peste incidenţa de 4 la mie, în timp ce autorităţile anunţă că abia am depăşit limita de 3 la mie. Prezentăm aceste calcule în contextul în care, ieri, Primăria Iaşi a anunţat ce măsuri va lua în perspectiva atingerii oficiale a pragului de 4 la mie, prag neatins încă, potrivit calculelor municipalităţii, precum şi al celui de 5 la mie

Raportarea de alaltăieri a dus la creşterea ratei de incidenţă la 3,27 cazuri la 1.000 de locuitori în municipiul Iaşi şi 2,04 în judeţ. Ieri, în municipiu a fost 3,35, iar în judeţ, 2,19. Rata incidenţei unui fenomen de acest fel se calculează la orice răspândire a unei boli contagioase. Acest indicator epidemiologic reprezintă raportul dintre suma cazurilor de îmbolnăvire într-un interval de timp dat – 14 zile, în cazul pandemiei prin care trecem – şi numărul membrilor comunităţii unde s-au înregistrat aceste cazuri. Autorităţile ieşene dau la o parte cazurile din focare, ceea ce este de înţeles, pentru că acolo transmiterea este clar cum s-a făcut, iar ce rămâne se împarte la numărul locuitorilor oraşului, respectiv judeţului. Însă toate documentele oficiale luate în considerare de administraţia ieşeană, fie ea locală sau judeţeană, preferă să se raporteze la populaţia după domiciliu, nu după cea rezidentă reală. Doar că, în cei nouă ani scurşi de la ultimul recensământ, care a confirmat de altfel o scădere continuă a numărului de locuitori după 1989, populaţia Iaşului a crescut. Creştere doar scriptică – zecile de mii de basarabeni care au buletine deşi nici nu au trecut pe aici.

Mai mulţi ieşeni, dar numai în acte

Scriptic, Iaşul a ajuns de la 312 mii (în 2011) la 387 de mii de locuitori pe baza „mutării” a zeci de mii de basarabeni. Pentru redobândirea cetăţeniei române şi a paşaportului, ca să poată munci în UE, ei trebuie să facă dovada că domiciliază în România. Secţiile de votare cu prezenţă (spre) zero arată la fiecare scrutin că aceştia nu mai sunt de mult timp în Iaşi. Prin urmare, rata incidenţei de alaltăieri, de 3,27 cazuri/1.000 loc., este una mult diminuată. În realitate, numărul infectărilor cu Sars-Cov-2 din ultimele 14 zile ar fi corect de raportat la 312, şi nu la 387 (mii de locuitori), rezultând astfel, în cazul zilei de miercuri, o rată de 4,05 cazuri/1.000 loc, iar pentru ieri, 4,15. Sau, altfel spus, municipiul Iaşi a atins în realitate pragul de 3 cazuri la mie când, oficial, era anunţat unul mai mare sau egal cu 2,42. Adică acum aproximativ două săptămâni.

Universitarul George Ţurcănaşu, de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Al.I. Cuza”, a remarcat eroarea cu câteva zile în urmă. Într-o postare publică, el i-a invitat pe politicieni „să mai şi citească câte ceva – în cazul ăsta, metadata: «Populaţia după domiciliu la data de 1 ianuarie a anului de referinţă reprezintă numărul persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliu pe teritoriul României, delimitat după criterii administrativ-teritoriale. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în actul de identitate (CI, BI), aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului. În stabilirea valorii acestui indicator nu se ţine cont de reşedinţa obişnuită, de perioada şi/sau motivul absenţei de la domiciliu.» (TEMPO-INSSE)”.

De remarcat că şi în comunele unde „locuiesc” mulţi cetăţeni de peste Prut care au obţinut cetăţenia română acest raport este foarte mic: la Grajduri – 0, la Moşna – 0,11, Mironeasa – 0,17 şi Prisăcani – 0,18.

Primăria vrea şcoli deschise

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, reunit ieri, a propus în schimb ca activitatea grădiniţelor şi unităţilor de învăţământ primar să se desfăşoare în continuare în „scenariul verde”, cu prezenţa fizică a elevilor şi cadrelor didactice la clase, iar celelalte unităţi de învăţământ să rămână în „scenariu galben” (jumătate dintre elevi în clasă, jumătate în regim online, prin rotaţie la două săptămâni). Propunerea se bazează pe „un număr relativ mic de infectări în mediul educaţional (sub 200 la o populaţie şcolară de circa 60.000 de preşcolari şi elevi şi circa 8.000 de cadre didactice şi nedidactice), ceea ce demonstrează că unităţile şcolare nu reprezintă un factor major de răspândire a infectării cu noul coronavirus”. Acest plan de reorganizare a activităţii didactice pe perioada în care coeficientul de infectare se situează între 3 şi 4 cazuri/1.000 loc. a fost înaintat Guvernului de conducerea Primăriei ieşene.

Ce se va întâmpla la 4?

Printre altele, CLSU a decis ieri pregătirea unor măsuri în perspectiva depăşirii pragurilor de 4, respectiv 5 cazuri la mia de locuitori. Printre altele, vor fi reintroduse restricţii în transportul public: suspendarea unor trasee, reducerea numărului mijloacelor de transport, limitarea accesului la transport public etc. Sub sancţiunea retragerii autorizaţiei de funcţionare, vor fi verificate zonele de comerţ pentru obligativitatea purtării măştii de protecţie, existenţa circuitelor de deplasare pentru clienţi, controlul temperaturii, existenţa materialelor dezinfectante etc. În pieţe se vor face cel puţin patru dezinfecţii pe săptămână. Se reia activitatea de dezinfectare a staţiilor de taxi şi a taximetrelor, dar şi a scărilor de bloc.

Pentru acestea din urmă, Primăria va pune la dispoziţia Termo-Service SA o tonă de hipoclorit de sodiu în concentraţie de 12,5 la sută. Unităţile administrate de Direcţia Creşe vor rămâne deschise, cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie sanitară deja decise: limitarea numărului de beneficiari, existenţa circuitelor de deplasare, realizarea triajului epidemiologic, interzicerea accesului persoanelor străine, decalarea programului.

Comentarii