De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vrei să intri într-o bază internaţională de celule stem? Un străin compatibil cu tine te-ar putea contacta la un moment dat, pentru a-i face o donaţie salvatoare! Sau ai putea avea tu nevoie!

De ce să donezi celule stem? Află azi şi mâine, în Copou, câteva motive convingătoare

sâmbătă, 15 septembrie 2018, 01:50
2 MIN
 De ce să donezi celule stem? Află azi şi mâine, în Copou, câteva motive convingătoare

Institutul Regional de Oncologie (IRO) organizează azi, în Parcul Copou, şi mâine, în Parcul Expoziţiei, în intervalul orar 10 – 17, o campanie de informare despre importanţa donării de celule stem hematopoietice. 

Scopul este dezvoltarea bazei internaţionale de date cu voluntari potenţiali donatori de celule stem, care, dacă se dovedesc eligibili, ar putea fi contactaţi la un moment dat pentru a ajuta o persoană bolnavă din ţară sau de peste hotare, sau ar putea fi ajutată, la rândul său, în cazul contactării unei boli, de cineva dispus să doneze şi cu care este compatibil. De asemenea, celulele ar putea fi folosite, dacă este cazul, şi pentru un autotransplant. „Noi recoltăm celule stem, le prelucrăm, le trecem prin afereză, le alegem pe cele bune de cele mai puţin bune, le congelăm şi le trimitem la Bucureşti. Dacă donatorul este cel bolnav, el face un tratament chimio-terapic, stă izolat în zona de transplant, pentru că, după ce i s-a făcut recoltarea şi chimioterapia, anticorpii nu mai funcţionează aşa de bine.

În momentul respectiv, după ce fac medicii nişte analize medicale, i se face transfuzia cu celulele sale, curăţate. Şi atunci, celulele bune luptă şi refac fluxul sanguin. Acesta este autotransplantul. După un an de zile, putem să facem transplant şi de la persoane înrudite sau neînrudite, şi aici intervine centrul de donatori voluntari. Persoanele sănătoase, între 20 şi 55 de ani, care nu au avut anumite boli, pot să doneze celule. Doctorul recoltează o probă sanguină şi se fac nişte teste moleculare. Dacă testele acelea sunt bune, introducem persoana respectivă în baza de date internaţională ca potenţial donator. Astfel, e posibil ca, peste o perioadă, persoana respectivă să fie contactată de cineva de la Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi să i se spună că este compatibilă cu altcineva din altă ţară sau de aici şi că poate dona“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO. Cu toate acestea, medicii menţionează că, la momentul contactării, persoana poate să refuze să doneze dacă nu este dispusă să o facă. „Atunci când este contactat, potenţialul donator poate alege dacă vrea sau nu să doneze. Dacă decide să doneze, este stabilit centrul unde va avea loc donarea, care poate fi ori ţara donatorului, ori cea a primitorului, iar medical spunem că transplantul se face de la personă neînrudită“, a adăugat ec. Mirela Grosu.

Cei de la IRO mai spun că un alt beneficiu al efectuării analizei pentru a vedea dacă o persoană este sau nu eligibilă pentru a fi donator este că au fost cazuri când potenţialului donator i-au fost descoperite boli, testele efectuate fiind mult mai scumpe şi mai puţin accesibile în rest. Din păcate, numărul donatorilor de celule stem este destul de scăzut atât în regiune, cât şi în ţară. 

 

 

Comentarii