De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

joi, 01 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

Doi din trei ieşeni au probleme la inimioară, sugerează un sondaj realizat la nivelul municipiului, publicat recent de PNL Iaşi. Astfel, la întrebarea „care este cel mai important proiect al Iaşului?”, 66% au indicat fără ezitare Institutul Regional de Boli Cardiovasculare! Ideea asta năstruşnică, pe care şeful PNL Iaşi, Costel Alexe, o vântură public de vreo doi ani pe Facebook, a avut, pare-se, un succes răsunător prin târg. E un proiect care le-a luat minţile ieşenilor, i-a hipnotizat. În sondajul citat, doar 15,7% s-au gândit la Aeroport şi numai 4,5% şi-au amintit că avem nevoie de autostradă… Să recapitulăm, pentru că e o informaţie şocantă. 66% dintre ieşeni, aproximativ 300.000 de suflete, dacă îi scoli noaptea din pat şi-i întrebi care-i cel mai important proiect al judeţului răspund fără să clipească: Institutul Regional de Boli Cardiovasculare… În ordinea asta: „Institutul” e primul cuvânt şi „Cardiovasculare”, ultimul. Şi e interesant că ieşenii vor ca „Institutul” să fie „Regional”. Nu „Local”, să se trateze doar ei, dar nici „Naţional”, „Planetar” sau „Galactic”, să vină miticii, congolezii („coborâţi din copac”?) sau marţienii să le fure inimile moldovencelor. Rămâne un mister de ce nu vor ieşenii un Spital Regional de Urgenţă, proiect ajuns la o oareşce maturitate. Ar fi onest ca Iaşul să renunţe la investiţia de peste 500 de milioane de euro, din moment ce nici 0,01% din populaţia oraşului nu doreşte un spital modern pluridisciplinar.

O altă observaţie interesantă, pornind de la aceeaşi întrebare. Un ieşean din zece (11,6%) consideră Sala Polivalentă drept un proiect important, dar niciun ieşean nu vrea un stadion modern. Cum bine ştim, cele două facilităţi sportive vor „trona” pe platoul Moara de Vânt, cam în acelaşi timp când la Miroslava va apărea celebrul Institut Regional de Boli Cardiovasculare. Or, iată, ieşenii spun un „nu” hotărât coroanei Regelui Ferdinand, şi un „da”, cu jumătate de gură, coroanei Reginei Maria. De unde rezultă că ieşenilor nu le place fotbalul, ci handbalul şi baschetul, nu vor Metallica, pe stadion, ci Adi Minune, la Polivalentă.

Întrebaţi, la modul general, care sunt problemele oraşului, ieşenii au răspunsuri contradictorii. Vor în acelaşi timp cât mai multe spaţii verzi, dar şi cât mai multe betoane (parcări, infrastructură rutieră, asfaltări, trotuare). Cu un singur lucru sunt însă cu toţii de acord: corupţia e ultima problemă a Iaşului. Din 28 de probleme semnalate de locuitorii capitalei Moldovei, cea mai neînsemnată e corupţia (1,3%). Cu alte cuvinte, din 100 de ieşeni, unuia singur îi pasă dacă primarul sau şeful CJ fură, în timp ce 66 dintre ei visează noaptea la un Institut Regional de Boli Cardiovasculare.

Eşantionul „reprezentativ” folosit de sondajul PNL ne mai oferă câteva informaţii statistice despre ieşeni. Cei mai mulţi aveau buletin pe vremea lui Ceauşescu (peste 50%), 83% nu au studii superioare, deşi trăiesc în cel mai mare centru universitar din Moldova, iar 42%, aproape unul din doi ieşeni, nu muncesc.

În concluzie, iată profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL. E mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare. E de prisos să amintim că ieşeanul nostru are şi trei convingeri politice ferme: PNL, Costel Alexe şi Mihai Chirica. 

Comentarii