De ce sunt trei buletine şi trei urne

joi, 23 mai 2019, 01:50
2 MIN
 De ce sunt trei buletine şi trei urne

Duminică, cei peste 774.000 de ieşeni cu drept de vot sunt aşteptaţi în cele 746 de secţii de votare deschise în tot judeţul. Aşa cum am mai relatat, în municipiul reşedinţă sunt cu şase secţii mai multe decât la scrutinul anterior. Cele trei rânduri de buletine de vot sunt cu 10 la sută mai multe, potrivit prevederilor legale. 

Aşadar, în judeţ se vor afla în total peste 2,5 milioane de buletine. O categorie este cea cu pretendenţii la cele 33 de mandate ale României din Parlamentul European, iar celelalte două categorii – câte una pentru fiecare întrebare de la referendum. Cea mai simplă dintre ele este: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii în domeniul infracţiunilor de corupţie?“. A doua a suscitat ea însăşi întrebări, din cauza lungimii ei: „Sunteţi de acord cu interzicerea emiterii de către guvern a Ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare, precum şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele de urgenţă direct la CCR?“.

Vor fi trei urne, şi fiecare buletin trebuie depus în urna lui. Participarea la vot fiind opţională, puteţi vota doar în scrutinul europarlamentar, doar pentru referendum sau la amândouă. „Alegătorii votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, conform listelor electorale permanente. Cetăţeanul care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară“, se aminteşte într-un articol publicat pe pagina de internet a Prefecturii ieşene.

 

 

Comentarii