De frica bărbatului agresiv, consoarta şi cei cinci copii ai lor dormeau în grădină, la cort. Cum a ajuns în închisoare?

miercuri, 28 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 De frica bărbatului agresiv, consoarta şi cei cinci copii ai lor dormeau în grădină, la cort. Cum a ajuns în închisoare?

Patima alcoolului l-a trimis pe un ieşean în penitenciar. Imaginându-şi că vecinul i-ar fi rănit calul, l-a înjunghiat la beţie. Vecinul a scăpat cu viaţă. Şi concubina agresorului a scăpat de el timp de mai bine de 5 ani.

Originar din Bosia, Eduard Harton era considerat un consumator cronic de alcool, pe acest fond manifestându-se agresiv. Când bărbatul venea băut acasă, concubina şi cei cinci copii ai săi plecau din casă, adăpostindu-se într-un cort din grădină, până când Harton adormea. Tot alcoolul l-a adus pe Harton în conflict şi cu unul dintre vecini, Vasile I. În iulie, Harton şi-a găsit calul rănit, ajungând la concluzia că responsabili ar fi Vasile I. şi fiul acestuia. Incidentul nu a avut pentru moment nicio urmare. După aproximativ două săptămâni însă, Harton a început să bea de dimineaţă, când un cunoscut îi venise în vizită cu un bidon de 2,5 litri de bere.

La prânz, cei doi s-au întâlnit iar la barul din sat, unde Harton a mai băut vreo 5-6 beri. De la bar, au plecat spre casa cunoscutului, pentru a se drege. Fiica lui Harton a venit după el pe seară, pentru a-l lua acasă, dar bărbatul a refuzat. Fata s-a întors acasă singură şi i-a povestit mamei sale că Harton s-a îmbătat iar. Ca de obicei, femeia şi-a luat copiii şi s-a refugiat în cort.

Harton s-a întors acasă în jurul orei 23.00. De îndată ce a trecut de poartă, şi-a adus aminte de calul rănit şi de vecin, începând să înjure şi să ameninţe. Vasile I. a ieşit din casă şi i-a răspuns în aceeaşi manieră. Concubina lui Harton a încercat să intervină pentru a-şi linişti bărbatul, dar lucrurile deja degeneraseră. Vasile I. ieşise în drum împreună cu fiul său, acesta din urmă fiind înarmat cu o bâtă. Harton a ieşit la rându-i şi, fără niciun cuvânt, s-a îndreptat spre vecin şi i-a aplicat două lovituri de cuţit în zona gâtului şi a spatelui. Apoi, s-a întors în curte. Când concubina sa l-a văzut plin de sânge pe mâna dreaptă, Harton i-a explicat liniştit că îi băgase cuţitul în gât lui Vasile.

Rănitul a avut noroc. Fratele său i-a apăsat cu un prosop rana din care ţâşnea sângele, reuşind să tempereze hemoragia până la sosirea ambulanţei. A fost operat de urgenţă, iar medicii au anunţat poliţia. Audiat în cursul urmăririi penale, Harton a explicat că doar se apărase, întrucât Vasile I. îl lovise cu o bâtă peste piciorul stâng, mâna stângă şi corp.

Pentru a fi mai convingător, le-a arătat anchetatorilor laba piciorului stâng, umflată. De fapt, după cum a povestit concubina sa, faptul se datora unei intervenţii chirurgicale suferite cu doi ani înainte. Ulterior, şi Harton a abandonat povestea, recunoscându-şi fapta. Acest lucru i-a adus şi o pedeapsă apropiată de minim. Dacă tentativa la omor se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare, Harton a fost condamnat la doar 5 ani şi 4 luni de detenţie. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Comentarii