Debutul literar al unei studente de la UMF stârneşte curiozitate şi aplauze în toată ţara

marți, 16 noiembrie 2021, 23:27
3 MIN
 Debutul literar al unei studente de la UMF stârneşte curiozitate şi aplauze în toată ţara

Una dintre aprecieri: „Când vezi o tânără femeie frumoasă scriind proză cu seriozitate, te încearcă o nostalgie după rânduielile de-acum un veac, pe când educaţia şi graţia mergeau adesea mână în mână”

 

O studentă aflată în anul al III-lea la Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a debutat în literatură, la 21 de ani, cu un roman foarte bine primit de critici. Într-un anunţ publicat de UMF Iaşi se specifică faptul că Alexandra Bujor a realizat romanul „Cazul K” sub forma unui roman de dragoste, dar care este pe alocuri roman psihologic, de introspecţie, şi care oferă o perspectivă aparte asupra sistemului medical. „Fără a fi siropos, «Cazul K» poate părea un roman de dragoste, însă pe măsură ce parcurgi paginile descoperi că este mai mult un roman psihologic, de introspecţie, şi care oferă şi un tablou interesant al sistemului medical. Surprinzătoare pentru un autor atât de tânăr este şi joaca cu simbolurile, însă explicaţia o găseşti în autorii preferaţi ai Alexandrei: Camil Petrescu şi Umberto Eco. Primul simbol îl aduce chiar titlul: K – iubitul real sau imaginar al eroinei, este iniţiala numelui Khalid, care în arabă înseamnă etern, nemuritor”, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.

Tânăra avea manuscrisul pregătit şi l-a trimis mai multor edituri, primind patru oferte de publicare. Dintre acestea a ales Junimea, iar romanul a fost publicat anul acesta. Scriitorul Liviu Antonesei spune despre roman că este bine construit, cu personaje plauzibile şi o poveste atractivă şi verosimilă. „Începem să scriem din/despre lumea noastră apropiată. Romanul nu este un thriller, dar te ţine legat de paginile sale ca şi cum ar fi. Finalul e lăsat deschis, ceea ce ar putea fi o promisiune pentru o continuare. Dar aceasta rămâne treaba autoarei, eu sunt mulţumit că am avut deja ocazia să citesc un roman foarte bun”, a spus Liviu Antonesei, citat de UMF Iaşi.

Tânăra a început întâi o carieră la Facultatea de Litere, secţia germană-engleză, dar a renunţat după ce a intrat prima la admitere, în favoarea Medicinei. Visul acesteia este de a deveni chirurg, iar în carte se regăseşte o parte din experienţa de studentă în anul I. Alexandra Bujor a fost pasionată din liceu de literatură, a participat la mai multe competiţii de profil între care şi cea de creaţie literară „Treptele devenirii noastre”, cât şi la Concursul Naţional de proză „Mihail Sadoveanu” şi a fost selectată să participe la o tabără de iniţiere şi formare sub îndrumarea lui Ion Sapdaru, în urma competiţiei de scenarii „Borcanul cu Ficţiune”.

Cel care a încurajat-o să publice a fost însă regretatul scriitor Mirel Cană, coordonatorul Salonului de Literatură „Junimea” care, conform UMF Iaşi, după ce i-a citit o carte scrisă pe când avea doar 19 ani, i-a spus „e genială!”. „Când vezi o tânără femeie frumoasă scriind proză cu seriozitate, te încearcă o nostalgie după rânduielile de-acum un veac, pe când educaţia şi graţia, în mediul oraşelor noastre (cum ar fi Iaşul), mergeau adesea mână în mână. Alexandra Bujor este din această stirpe. În faţa unui astfel de debut nu poţi decât să gândeşti cât de bogată e ţara în care astfel de oameni frumoşi şi inteligenţi găsesc timp pentru a scrie şi descrie frumosul inimii lor”, a scris despre volum şi istoricul Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naţionale a României, fost ministru de Externe.

 

Comentarii