Comunicat de presă

Deputatul Filip Havârneanu s-a deplasat cu donații umanitare în Ucraina și Republica Moldova (P)

miercuri, 23 martie 2022, 02:50
3 MIN

Parlamentarul ieșean s-a întâlnit cu Consulul General al României la Bălți, Republica Moldova, unde a discutat despre situația refugiaților, dar și despre alte oportunități de a ajuta centrele de primire, care devin tot mai aglomerate. Peste patru tone de ajutoare umanitare au ajuns de la Iaşi la Bălţi. Filip Havârneanu a ajuns cu provizii și medicamente și la Cernăuți, în Ucraina, continuându-și astfel activitatea de voluntar. Asociația pentru Drepturile Omului Lex XX i-a trimis deputatului ieșean o scrisoare publică de mulțumire, în semn de recunoștință pentru suportul oferit în Republica Moldova.

Filip Havârneanu continuă să facă parte din echipa de voluntari a Iașului care ajută refugiații, atât la frontiere, cât și dincolo de granițe. În ultimele zile, după ce și-a încheiat activitatea la Parlament, deputatul a mers în Ucraina, la Cernăuți, dar și în orașul Bălți din Republica Moldova, unde a descărcat din camioane ajutoarele provenite din donații din toată țara.

Am făcut echipă aproape peste tot cu colegii mei, europarlamentarul Vlad Gheorghe și cu deputații Silviu Dehelean și Adrian Giurgiu, dar și cu voluntarii de la Bălți, pentru a da și aici o mâna de ajutor refugiaților cazați acolo. Ne desparte o graniță, dar ne unesc dintotdeauna limba și un suflet. Primisem semnale că situația este dificilă și stocurile nu ajung. Fiind mulți refugiați în zonă, proviziile se termină destul de repede. 150.000 de ucraineni își trag răsuflarea în Moldova, după ce au scăpat ca prin urechile acului de bombe și rachete. Aici l-am întâlnit pe Consulul General al României la Bălți, domnul Petrișor Dumitrescu căruia îi mulțumim pentru implicare, promtitudine și îndrumare, dar și pentru faptul că a preluat problemele refugiaților spre a le soluționa, ceea ce ne-a dovedit că nu este doar un om cu funcție, ci și cu suflet mare. La Bălți am întâlnit-o și pe Diana Grosu, reprezentantul ONG-ului  – Asociația pentru Drepturile Omului Lex XX care sprijină refugiații, ea ne-a întâmpinat și ne-a facilitat întregul demers. Aș mai vrea să îmi exprim aprecierea față de doamna Silvia Eftimoaie care gestionează centrul de la Egros într-un mod exemplar”, a declarat Filip Havârneanu.

Povești greu de filtrat

Deputatul recunoscut pentru implicarea sa în mai multe acțiuni umanitare a stat de vorbă și cu câțiva dintre refugiații care au reușit să se salveze de bombe.

Cu greu au ajuns în Moldova, din Harkov și Odessa. Un domn ne-a povestit că și-a pierdut 13 prieteni, i-a văzut murind, iar imaginea lor îl va urmări mereu. Sunt povești greu de filtrat, sunt copii triști care nu înțeleg mare lucru, sunt persoane vârstnice care nu și-au imaginat că vor petrece așa ultimii ani de viață. Cu cât sunt mai implicat ca voluntar cu atât îmi doresc mai tare ca acest război să înceteze și pacea să guverneze din nou Ucraina și orice stat democratic, pașnic. Este o realitate că România este alături de refugiaţii ucraineni şi îi ajută şi pe cei aflaţi în Republica Moldova. Sunt produse alimentare şi de igienă personală ce au fost donate de către europarlamentari noștri, deputaţi şi voluntari din România. Vom continua să ajutăm și aici, mulțumiri celor care continuă să trimită lucruri folositoare, dovedind cât sunt de oameni!”, a adăugat Filip Havârneanu.

La Cernăuți, deputatul ieșean a ajutat la descărcarea unui camion cu provizii, produse de igienă și echipamente medicale.

Ne-am întâlnit și am discutat cu cei care gestionează hub-ul cu ajutoare de la Cernăuți, acesta fiind singurul centru logistic dinspre România. Ucrainenii pe care i-am întâlnit ne sunt atât de recunoscători pentru tot sprijinul pe care voluntarii români îl acordă încât izbucnesc în lacrimi. În Cernăuți sunt aproximativ 50.000 de refugiați și acolo este mare nevoie de noi”, a mai adăugat liderul ieșean.

Comentarii