Desconsiderarea competiţiei

sâmbătă, 08 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 Desconsiderarea competiţiei

Există mari diferenţe când se copiază anumite strategii ale cluburilor din Vest de către bietele noastre grupări.

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Cupa României, când echipe precum Politehnica Iaşi şi CSM Slatina au tratat cu sictir (scuzaţi, exact acesta este cuvântul!) a doua competiţie fotbalistică a ţării s-a repetat acum la scară europeană cu o echipă românească de relativ prestigiu, FCSB. Patronul Gigi Becali, cel care propăvăduieşte credinţa în Dumnezeu pe lângă toate gardurile, dar are o singură credinţă reală, în înălţimea sa, OCHIUL DRACULUI, a trimis o echipă de pseudo-vedete încă neobişnuite cu aparatul de bărbierit, scuipând în direcţia Silkenborg, a UEFA şi, în ultimă instanţă a României. Din punct de vedere financiar (dar ce alt punct de vedere contează în ochii lui?) calculele satrapului mioritic sunt corecte; pierde mai mult la chimir dacă ratează play-off-ul Superligii Naţionale, fază în care calificarea a devenit mai mult decât problematică, decât ceea ce ar mai obţine din Conference League, într-o grupă cu West Ham şi Anderlecht. Gigi Becali a decis, iar Nicolae Dică a decis – vorba unui hâtru de la TV – să respecte decizia lui Gigi: „trimitem pifanii în Danemarca, alde Radaslăvescu, Dumiter, Musi etc. şi piesele grele le lăsăm acasă să se pregătească de marele meci cu Petrolul”. Mă mir că Dică nu a rămas acasă, să facă şmotru cu Cordea şi Tavi Popescu, precum străvechiul său rival de la Dinamo, Claudiu Niculescu, pribegit în târgul Ieşilor. La Silkeborg, danezii şi-au arătat colţii, au înfipt două goluri în şapte minute, apoi şi-au aranjat la loc mânecile suflecate, câştigând cu un 5-0 onorabil pentru fecesebişti faţă de modul cum a decurs partida. A doua zi, patronul şi-a făcut un soi de „mea culpa” în felul său caracteristic, anunţând că Dică – dacă va mai rămâne pe bancă până săptămâna viitoare – va folosi echipa Standard în meciul-oglindă, chiar dacă asta ar fi, la situaţia actuală din clasament, frecţie la picior de lemn.

Desconsiderarea competiţiei. A existat odată o prevedere, prin regulamentele noastre împotriva unor astfel de situaţii, aplicată doar odată. O fostă grupare, Rocar, revoltată de deciziile de arbitraj defavorabile cu repetiţie, a anunţat cu tam-tam că va trimite juniorii într-un meci de campionat cu FC Argeş şi a făcut-o. Echipa a suferit o altă frecţie la picior de lemn, fiind sancţionată cu pierderea la masa verde a unui meci deja pierdut. Până la urmă, s-a renunţat la respectiva regulă, neagreată nici de UEFA, pentru că e greu de demonstrat că o astfel de strategie înseamnă chiar desconsiderarea competiţiei.

Cei iubitori de amintitele strategii pomenesc de faptul real că acestea sunt aplicate la scară largă şi de marile cluburi. Există mici/mari diferenţe. De exemplu, un superclub ca Barcelona se întâmplă să pice din Liga Campionilor şi să fie mai interesat de duelurile cu Real şi Atletico din „La Liga” decât de Europa League, testând garnituri de rezervă în cealaltă competiţie europeană. Însă cluburi ca Barcelona şi chiar mai puţin titrate din fotbalul avansat au dubluri sau chiar tripluri pe posturi, de valori apropiate cu cele ale titularilor. Folosiţi mai puţin în campionat, aceşti „rezervişti” mănâncă jăratec când apar în teren căutând, evident, să-şi arate calităţile în primul rând propriilor conducători. La noi, poate cu excepţia CFR, nu poate fi vorba de aşa ceva: a folosi rezervele într-un meci oficial înseamă, practic, în majoritatea cazurilor, capitulare. Un sacrificiu care poate deveni şi inutil la un moment dat, în orice caz ruşinos.

O echipă ca Sivasspor din Turcia şi-a menajat şi ea majoritatea titularilor şi, cu puţin (mai mult) noroc a câştigat la Cluj. Fără a-şi menaja titularii în campionat, CFR a câştigat cu puţin (şi mai mult) noroc la Praga. Gigi Becali, managerul, patronul şi antrenorul de facto al FCSB, a vrut să alerge numai după unul din iepuri şi ar merita cu prisosință să nu-l prindă nici pe acela. Cât despre Politehnica Iaşi, sperăm ca o astfel de ruşine să nu se întâmple, mai ales că, în teren, dar şi în sectorul administrativ, există dubluri şi chiar tripluri pe fiecare post. Cât despre „valorile apropiate titularilor” ale rezervelor din teren ne-am lămurit, iar cele din birouri nu prezintă interes.

Comentarii