Interviu

Despre concurrency sau cum putem construi sisteme software mai eficiente (P)

Interviu cu Adrian Miron, Senior Architect, și speaker în cadrul evenimentului Connect.IT Iași

vineri, 04 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Despre concurrency sau cum putem construi sisteme software mai eficiente (P)

Endava, compania britanică de software cu o lungă istorie pe piața de IT din Iași, a pornit în luna octombrie într-o caravană, numită Connect.IT. Astfel Endava își propune organizarea unei serii de evenimente pe diverse teme tehnice în care pasionații de tehnologie vor avea ocazia să afle direct de la specialiști care sunt noile tendințe în industria IT-ului.

Primele întâlniri au avut loc în Târgu Mureș și Galați, iar următoarea conferință va avea loc la Iași, în data de 10 noiembrie, la Palatul Culturii, sala Henri Coandă. Participarea la eveniment este gratuită, iar cei interesați se pot înregistra accesând platforma dedicată.

Înainte de eveniment, am avut ocazia de a povesti cu Adrian Miron, Senior Architect, în Endava Iași și speaker în cadrul evenimentului Connect.IT Iași despre ce înseamnă Connect.IT, dar și despre concurrency, un termen din ce în ce mai întâlnit în arhitectura software.
 

1. Ce este Connect.IT și cum a pornit această serie de evenimente?

 
Connect.IT powered by Endava este o serie de întâlniri pe diverse teme tehnice, cu scopul de a crea și dezvolta comunitățile locale de IT, facilitând schimbul de experiențe și dialogul deschis între profesioniști. Caravana se află la cea de-a doua ediție și ne bucurăm să o primim și în Iași, unde regăsim o comunitate matură de profesioniști IT, dornică de a învăța și de a fi la curent cu toate noutățile.
În următoarele două luni, vom fi prezenți în 11 orașe din România, Moldova și Bugaria, cu prezentări și discuții aplicate în arii precum development, testare, AI și data. Spekerii noștri vor aborda și teme ce țin de inovație și mindset sau organizare, totul într-o atmosferă prietenoasă, în care sunt încurajate conversațiile deschise și punctele de vedere diverse.
 

2. Cine va susține alături de tine prezentări la Connect IT Iași și care sunt principalele teme pe care le veți aborda?

 
În cadrul evenimentului Connect.IT Iasi | Taming The Unexpected In Software Development, pasionații de tehnologie vor avea ocazia de a participa la 3 prezentări despre subiecte diverse. 
 
Prima prezentare va fi susținută de colegul meu, Răzvan Manolache, Senior Developer, iar participanții vor descoperi mai multe despre Spock, un instrument care îi poate ajuta pe dezvoltatorii de software să efectueze mai rapid și mai eficient unit tests, pentru a descoperi eventualele erori din cod.
În continuare, colegii mei, Petru Obreja, Senior Development Consultant, și Vasile Popa, Development Consultant, ne vor povesti mai multe despre Chronos, o soluție tehnică realizată de Endava și care schimbă complet modul în care evaluăm un sistem software.
În ultima parte a evenimentului, vom explora împreună mai multe despre conceptul de concurrency, ce reprezintă acesta din perspectiva unui arhitect și cum poate impacta în mod pozitiv modul în care construim produsele software.
 

3.  La ce se referă termenul concurrency și de ce este acest concept important în munca unui software architect?

 
Pe scurt, concurrency reprezintă posibilitatea ca un sistem să execute mai multe task-uri sau acțiuni în același timp. Și, bineînțeles, avem nevoie de mecanisme de management al execuției. Ideea de structured concurrency a apărut pentru prima dată în 2016, în discursurile lui Martin Sústrik, iar de atunci a fost tot mai des preluată și adaptată pentru majoritatea limbajelor de programare. Spre exemplu, o regăsim valabilă inclusiv în cele mai noi limbaje, cum este Java 19.
Ca arhitect de produse software, adeseori trebuie să recomand tehnologii sau modalități de a construi sisteme complexe, iar, pentru a fi eficiente, multe dintre acestea necesită execuția simultană a mai multor task-uri. Pe 10 noiembrie, vom afla mai multe despre acest concept și vom dezbate de ce o astfel de abordare este mai bună decât cele folosite anterior.
 

4. În ce orașe vor avea loc următoarele întâlniri, cui sunt dedicate și care vor fi temele abordate?

 
Caravana Connect.IT va ajunge în total în 11 orașe din România, Moldova și Bulgaria. După întâlnirea de joi de la Iași, următoarele evenimente din țară vor avea loc în Pitești (16 noiembrie) și Sibiu (24 noiembrie). Temele abordate vor fi dintre cele mai diverse, de la serverless computing, inteligența artificială, DataOps până la Cloud, software architecture și multe altele. Prezentările vor avea însă un caracter tehnic, de aceea se adresează cu preponderență unei audiențe care activează pe piața de IT sau cu un background în această zonă.
 
Suntem nerăbdători să ne reconectăm cu comunitatea IT din Iași și să împărtășim din experiența noastră!
 
Mai multe detalii despre temele abordate în fiecare oraș și modalitățile de înscriere, vor fi publicate pe pagina de Facebook Endava

Comentarii