Detoxifiere după Sărbători? Nimic mai simplu!

vineri, 11 ianuarie 2019, 08:25
3 MIN

* Luni, de Sfântul Ioan, s-a isprăvit perioada festivă a Sărbătorilor de Iarnă, cele care au adus bucurie în suflet şi au depus kilograme în trup. Iarna aduce grăsimi inclusiv în post, fiindcă de la varză, fasole şi cartofi (cu multă pâine) te îngraşi mai tare decât de la slană. După sărbători a început etapa de detoxifiere; oamenii se detoxifică din două motive: că au bani, deci îşi permit, sau că n-au bani (i-au dat pe cadouri inutile de Crăciun), deci nu îşi mai permit mâncare. Pentru toţi, reţete de detoxifiere oferite de specialiştii din cadrul rubricii noastre…

* Detoxifiere pe bază de lipide. E foarte indicată după intoxicarea pe bază de lichide, din perioada anterioară. Să nu confundaţi lipidele cu lipiile şi, mai ales, cu lipiciurile! Specialiştii recomandă, în acest sens, slănina, mezelurile şi tochitura, care conţine în plus calciu şi albumină, de la brânza de burduf şi de la ochiuri. Dieta se completează cu alte remedii naturiste conţinând vitamine şi resveratrol, cum ar fi vinul roşu.

* Supe uşoare de legume şi carne slabă. Carnea cea mai slabă este aia de pasăre şi burta de vită, aşadar cele mai răspândite tratamente sunt ciorba de potroace, ciorba de burtă (eventual, rădăuţeană) şi, doar cu legume, borşul de sfeclă. Tratamentul mai cuprinde şi alte remedii din bătrâni, precum mujdeiul, smântâna, chiflele şi ardeii iuţi.

* Măcar o săptămână cu sucuri din fructe şi legume! Cele mai îndrăgite rămân sucul din struguri fermentaţi şi sucurile din fructe sau legume distilate; nu se ştie încă dacă alea de pufoaică sunt de fructe ori legume, dar mulţi se tratează cu asemenea sucuri încă de dimineaţă, să taie orice greaţă.

* Cură de ceaiuri medicinale şi plante de leac. Ceaiurile medicinale ideale sunt cele cu rom, iar plantele de leac ideale sunt cele din care toţi compuşii benefici au ieşit şi s-au răspândit în zeama din butoi, acră şi sărată exact cât trebuie. Dintre vegetalele de leac amintim varza, castraveciorii, gogonelele, pepenii, conopida şi ardeii umpluţi cu varză, produse indicate în tratamentul unor veisalgii (mahmureli).

* În altă ordine de idei amintim că la loc de cinste s-au aflat şi la această cumpănă dintre ani plăcintele cu răvaşe, foarte iubite de gazde pe motiv că intră în ele mai multe bileţele pe hârtie ieftină decât ouă şi alte ingrediente de băcănie scumpe. Cum nu e pădure fără uscături, şi pe partea răvaşelor au fost incidente: mii de români s-au plâns că au găsit răvaşe cu greşeli de ortografie ("săţ ândeplineşt", "veţ fii fericiţ" şi virgule între subiect şi predicat), iar alţii au remarcat că răvaşele fuseseră refolosite  de multe ori, unele dintre ele începând cu cuvintele "În 2011 vei fi…".

Comentarii