Dihonia şi-a făcut ieri loc lângă raclă: Dispute publice în premieră între autorităţile laice şi cele bisericeşti

miercuri, 07 octombrie 2020, 01:50
4 MIN
 Dihonia şi-a făcut ieri loc lângă raclă: Dispute publice în premieră între autorităţile laice şi cele bisericeşti

Deciziile radicale luate de autorităţile centrale şi locale referitoare la pelerinajul de la Sfânta Parascheva au creat nemulţumiri evidente în sânul Mitropoliei de la Iaşi. Exprimate într-un limbaj indirect, dar ferm, fiind de altfel şi o premieră aceste neînţelegeri şi disensiuni, autorităţile bisericeşti spun că nu înţeleg deciziile. „Ni s-ar fi părut normal ca şi autorităţile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioşilor, în continuarea aceleiaşi încrederi cu care au fost învestiţi, în calitatea lor de cetăţeni, la recentele alegeri locale”, spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. Într-un comunicat al instituţiei, se mai lasă de înţeles că este nedrept faptul că oamenii din alte judeţe pot veni în Iaşi pentru orice alt motiv, mai puţin pentru pelerinaj. „Între libertăţile fundamentale se numără şi dreptul oamenilor de a-şi manifesta liber şi neîngrădit convingerile religioase. Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu”, adaugă înalţii prelaţi de la Iaşi.

 

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva se va organiza anul acesta în condiţii cum nu au mai existat niciodată până acum. În urma deciziilor din urmă cu două zile ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), dar şi a hotărârii de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a stabilit faptul că la moaştele Sfintei Parascheva, pe durata pelerinajului, se pot închina doar ieşenii care au reşedinţa sau domiciliu în municipiul Iaşi, fiindu-le verificate buletinele în momentul în care se aşază la coadă. Mai mult decât atât, pentru prima dată în ultimii mai bine de 30 de ani, sunt şanse ca racla cu moaştele sfintei să nu fie scoasă din Catedrala Mitropolitană decât dacă se face o aglomeraţie foarte mare de persoane, care să nu poată fi gestionată de circuitele din curtea catedralei. „Sunt la catedrală din 1988 şi niciodată nu am văzut an în care să nu fie scoasă în curte. Poate nu unde este acum, dar pe centrul platoului măcar”, a declarat pr. Dosoftei Şcheul, mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane.

Buletin, mască şi distanţare de 1,5 metri

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat în cursul serii zilei de ieri o serie de decizii cu privire la desfăşurarea pelerinajului, care trebuia să înceapă oficial pe 8 octombrie, dar oamenii au început să vină încă de la începutul lunii cu sutele la Iaşi să se închine la Sfânta Parascheva. Astfel, în aceste decizii se înregistrează o nouă premieră: racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi delimitată, astfel încât pelerinii nu vor avea acces şi nu o vor putea atinge.

După ce se aşază la coadă şi le este verificat buletinul – să vadă dacă au reşedinţa sau domiciliul în Iaşi – pelerinii vor purta mască, se vor dezinfecta pe mâini la intrarea în catedrală, vor merge în şir indian şi vor păstra o distanţă de 1,5 metri faţă de persoana din faţa lor. Totodată, pe întreg teritoriul municipiului Iaşi se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, iar accesul credincioşilor în lăcaşul de cult se va face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum patru metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum doi metri între persoane.

La alegeri da, la pelerinaj ba

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au participat la primele discuţii cu privire la organizarea pelerinajului, după anunţul din urmă cu două zile al CNSU, dar şi-au exprimat public nemulţumirea că s-au considerat riscurile pentru organizarea pelerinajului mai mari decât, spre exemplu, cele ale organizării alegerilor locale.

„De la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităţilor depuse în slujba sănătăţii oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade. Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întăreşte această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca şi autorităţile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioşilor, în continuarea aceleiaşi încrederi cu care au fost învestiţi, în calitatea lor de cetăţeni, la recentele alegeri locale”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Într-un comunicat remis presei de Mitropolie, se mai lasă de înţeles că este nedrept faptul că oamenii din alte judeţe au libertatea de a veni în Iaşi pentru orice alt motiv, mai puţin pentru a participa la pelerinaj. „Este necesar să se înţeleagă de către toţi că între libertăţile fundamentale se numără şi dreptul oamenilor de a-şi manifesta liber şi neîngrădit convingerile religioase. Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum şi pelerinilor care nu pot veni la Iaşi din cauza restricţiilor impuse, exprimându-şi nădejdea că pentru aceştia va veni cât mai curând şi clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte”, se mai precizează în mesajul Mitropoliei. 

 

 

Comentarii