Din culisele scandalului ieșean dintre USR şi PLUS pe tema candidatului la Primărie

luni, 24 februarie 2020, 02:56
3 MIN
 Din culisele scandalului ieșean dintre USR şi PLUS pe tema candidatului la Primărie
La dezbaterea electorală programată ieri, Cosette Chichirău nu a venit. A fost prezent numai candidatul PLUS, Liviu Iolu
Conflictul local dintre USR şi PLUS va fi mediat la nivel central. Cele două filiale au eşuat prima rundă de negocieri în stabilirea candidaţilor comuni la alegeri, iar o dezbatere electorală programată ieri nu a mai avut loc. Liviu Iolu (PLUS) şi Cosette Chichirău (USR), candidaţi propuşi pentru Primăria Iaşi, trebuiau să se confrunte ieri, dar dezbaterea s-a transformat într-o prezentare a programului electoral al primului candidat menţionat. Deputatul USR nu a mai venit la confruntare, în condiţiile în care anunţase încă de vineri că „dezbaterea va fi amânată“. În schimb, şefii PLUS au spus atunci că decizia nu a fost una comună, iar amânarea nu poate fi decisă „unilateral“.
 
Reacţia şefei USR Iaşi a venit după încheierea primei runde de negocieri USR-PLUS, în cadrul căreia cele două formaţiuni nu au ajuns la un numitor comun pentru că nici nu au reuşit să negocieze prea mult: Cosette Chichirău a plecat de la întâlnirea de vineri la scurt timp după începerea acesteia, fiind nemulţumită, conform surselor ZDI, de faptul că PLUS insistă pe candidatura la Primărie a lui Iolu. „Nu ştiu motivele pentru care candidatul USR Iaşi nu a venit (duminică, n.r.) la această dezbatere. Vom discuta împreună cu colegii de la USR să vedem care sunt paşii următori. În mod normal, conform protocolului, ori facem alegeri primare, ori facem alegeri interne pentru desemnarea candidaţilor comuni“, a declarat Liviu Iolu, el adăugând că este convins că USR-PLUS va desemna un candidat comun.
 
Cosette Chichirău nu a putut fi contactată, singura ei reacţie fiind un mesaj trimis presei prin care a precizat că dezbaterea a fost amânată pentru a putea fi organizată o confruntare mai largă „incluzând mai mulţi actori politici ieşeni“. Totuşi, ieri, la „dezbatere“ au fost prezenţi şi membri ai USR, în frunte cu senatorul Dan Lungu. Acesta a mărturisit că ar fi vrut să asiste la o „confruntare de idei“ şi a subliniat că, indiferent cine va fi candidatul USR-PLUS, trebuie propus electoratului ieşean un program comun care să cuprindă elemente din ambele proiecte. „Din câte am înţeles, conducerea USR Iaşi a declinat participarea la această confruntare în ideea de a face o dezbatere mai largă, cu mai mulţi actori politici. În opinia mea, sunt necesare amândouă, în sensul că una este bucătăria noastră internă pentru desemnarea unui candidat şi e altă poveste în coalizarea dreptei locale împotriva primarului actual“, a comentat Dan Lungu, el adăugând că o susţine pe Cosette Chichirău deşi, în mediul politic, este binecunoscut faptul că între cei doi există destule neînţelegeri.
 
Într-o postare pe Facebook, Cosette Chichirău susţinea, vineri, că candidatul USR-PLUS la Primăria Iaşi va fi anunţat în această dimineaţă, ceea ce este puţin probabil. În context, Chichirău mai spunea că, de mâine, va începe discuţii cu PMP şi PNL (mai exact cu deputatul Marius Bodea şi simpatizanţii săi) pentru realizarea unei „alianţe a dreptei“. „Nu există nici un mandat de a negocia în numele Alianţei USR-PLUS cu un PNL care îl va avea candidat pe Mihai Chirica“, a fost reacţia PLUS. Surse din cadrul alianţei spun că tensiunile dintre cele două filiale vor fi tranşate la Bucureşti, într-o discuţie care va avea loc astăzi şi la care vor participa birourile reunite de conducere ale celor două partide la nivel central. Situaţia de la Iaşi este una dintre excepţiile la nivel naţional, în mai multe judeţe din ţară filialele celor două partide reuşind să cadă de acord asupra candidaţilor după prima rundă de negocieri.
 
A. ANDREI

Comentarii