DNA: Numărul accidentelor mortale este strâns legat de fraudarea examenului pentru permisul de conducere

marți, 26 septembrie 2023, 12:09
2 MIN
 DNA: Numărul accidentelor mortale este strâns legat de fraudarea examenului pentru permisul de conducere

Scandalul fraudării examenului pentru obţinerea permisului de conducere din judeţul Suceava a fost pus sub lumina reflectoarelor, în urma concluziilor procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Aceştia au ajuns la o concluzie şocantă: numărul accidentelor mortale din zonă este strâns legat de această fraudă pe scară largă, conform monitorulsv.ro.

Rechizitoriul de trimitere în judecată a persoanelor implicate în această fraudă uriaşă dezvăluie o reţea de corupţie care a funcţionat timp de cinci ani, în care comisarul-şef Radu Obreja şi alţi angajaţi ai Serviciului Permise şi Înmatriculări sunt acuzaţi că au manipulat rezultatele examenelor pentru obţinerea permisului de conducere, obţinând astfel milioane de euro. În acest timp, judeţul Suceava a devenit tristul campion al accidentelor mortale pe şoselele sale.

Statisticile comparate cu media naţională relevă o situaţie alarmantă. Rata de promovabilitate la examenele pentru obţinerea permisului de conducere a fost constant peste media naţională în fiecare dintre anii 2015-2020 pentru judeţul Suceava. Această discrepanţă neobişnuit de mare sugerează că pregătirea teoretică a candidaţilor din Suceava ar fi fost, cel puţin aparent, superioară celei a candidaţilor din restul ţării.

Deşi probele certe de fraudare se referă la perioada ianuarie 2020 – noiembrie 2020, investigaţiile au relevat indicii cu privire la funcţionarea grupului infracţional organizat şi înaintea acestei perioade, motiv pentru care se ia în considerare intervalul 2015-2020 ca perioadă de referinţă.

Această descoperire tulburătoare aruncă o lumină crudă asupra legăturilor dintre corupţie şi siguranţa rutieră din judeţul Suceava, arătând că aceasta a dus la tragice pierderi de vieţi în accidente de circulaţie. Autorităţile judiciare continuă să investigheze această fraudă, iar comunitatea locală şi naţională aşteaptă cu nerăbdare rezultatele procesului şi punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru a preveni astfel de abuzuri şi a asigura siguranţa pe şosele.

Comentarii