Doamna Dăncilă, aveți curajul să răspundeți la aceste trei întrebări?

vineri, 16 august 2019, 02:02
3 MIN
 Doamna Dăncilă, aveți curajul să răspundeți la aceste trei întrebări?

Guvernul PSD, condus de premierul Viorica Dăncilă, are multe restanţe faţă de ieşeni.

 „Ziarul de Iaşi“ a selectat şi adresează public trei întrebări de maxim interes local şi regional premierului. Sunt întrebări pe care i le-am adresat şi fostului lider PSD Liviu Dragnea, în timpul vizitei acestuia la Iaşi în luna mai, dar care atunci au rămas fără răspuns. 

 
1. Când încep lucrările la autostrada A8? – Proiectul de deschidere a unei căi rutiere de comunicaţie cu vestul ţării a împlinit 15 ani, timp în care nu s-a întâmplat altceva decât să se mute hârtii dintr-o parte în alta. După irosirea a milioane de euro pe studii – 0,8 milioane, cel de prefezabilitate din 2007, 4 milioane, cel de fezabilitate pe toată lungimea A8 din 2009, 25 de milioane pentru alte SF-uri în 2014-2015 şi, în fine, din nou 0,8 milioane de euro pentru reactualizarea studiului pe segmentul Tg. Mureş-Tg. Neamţ, în 2019 – pe tot traseul fizic de 300 km al A8 nu s-a făcut nimic. În ultimii şapte ani, proiectul a trecut prin mai multe ministere, de la un departament al administraţiei centrale la altul, acelaşi rezultat: nimic. De anul trecut, jumătate de A8 „stă“ la Ministerul Transporturilor, iar cealaltă jumătate, din care a mai rămas de fapt doar porţiunea din judeţul Iaşi (între Iaşi şi Cristeşti), este „experimentată“ de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pe procedeul parteneriatului public-privat. Practic, guvernul de la Bucureşti a ratat fondurile europene care puteau să finanţeze o bună parte din lucrările la Autostrada Unirii.
 
2. Când se va finaliza Spitalul Regional de Urgenţă? – Cu doi ani în urmă, în administraţia publică ieşeană se credea că lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă vor începe în 2019. În prezent, termenul de deschidere a şantierului este neschimbat: peste doi ani. Ministerul Sănătăţii, care coordonează programul de finanţare pentru SRU, a confirmat oficial că proiectul va intra în faza de execuţie după anul 2021. Motivul invocat: costurile mari, de aproximativ 500 de milioane de euro, au determinat realizarea proiectului în cadrul a două exerciţii financiare UE, 2014-2020 şi 2021-2027. Cele 50 de milioane de euro prevăzute în actuala programare se vor cheltui strict pentru pregătirea proiectului.
Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii până pe 10 iunie, construcţia spitalului cu o capacitate de 850 de paturi va dura patru ani.
 
3. Când se va lua prima decizie concretă privind finalizarea Centurii Iaşului, Varianta Nord? – Şoseaua ocolitoare a oraşului are o istorie la fel de încâlcită ca a autostrăzii. Totuşi, spre deosebire de A8, s-au realizat 14 km de drum, adică un singur tronson din cele patru câte are Varianta Sud, şi acela cu doar o bandă pe sens. Însă, după inaugurarea lui în 2012, nu s-a mai făcut nimic. Abia anul acesta ar urma să fie reactualizate studiile de fezabilitate pentru Varianta Sud, menită să lege DE 583 (DN 28) de DN 24 (care „vine“ de la Vaslui) şi apoi iarăşi să dea în DN 28 (direcţia Albiţa), în partea de est a municipiului. Pentru ca Ocolitoarea să fie completă, trebuie realizată şi Varianta Nord, care ar urma să asigure accesul spre Vama Sculeni, dar şi spre Spitalul Regional de Urgenţă. Pentru această parte a Şoselei de Centură nu a existat nici cel mai mic semn din partea administraţiei centrale de la Bucureşti în ultimii 12 ani, de când a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 663 / 27.06.2007 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului. Acest tronson de drum are o lungime de 30 km şi necesită alocarea a circa 30 milioane de euro.

Comentarii