Doar un parlamentar din 17 la discuţii cu sindicaliştii din învăţământ

vineri, 01 iunie 2018, 01:50
2 MIN
 Doar un parlamentar din 17 la discuţii cu sindicaliştii din învăţământ

Doleanţele acestora sunt legate tot de aplicarea inegală a prevederilor legii salarizării unitare

O întâlnire la care reprezentanţii ieşeni ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar îi invitaseră pe parlamentarii din judeţ s-a desfăşurat joi la Casa Pătrată în prezenţa unui singur deputat. Toţi cei 17 aleşi fuseseră anunţaţi în legătură cu reuniunea respectivă, doleanţele sindicaliştilor fiind afişate şi pe pagina de internet a Uniunii (http://www.uslipiasi.ro). „Subiectul principal al discuţiilor este personalul nedidactic, mai exact majorarea de 20 de procente de care aceştia nu au beneficiat şi regulamentul de sporuri care, din păcate, este inacceptabil pentru această categorie“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP, înaintea întrevederii. El s-a arătat convins că legea salarizării unice (153/2017) poate fi modificată, la fel cum s-au putut face pentru cei din sistemul de sănătate şi că întâlniri cu aleşii – precum cea de joi – „trebuie făcute la nivel local, în aşa fel încât parlamentarii să aibă cunoştinţă de problemele pe care le ridicăm“.

„Atât timp cât această lege a salarizării a fost concepută prost, fără dialog cu partenerii sociali, e obligatoriu să fie modificată. Guvernarea PSD-ALDE şi-a asumat faptul că sunt erori şi s-au făcut corecţii prin ordonanţă de urgenţă în principal pentru sistemul de sănătate. Însă e necesară o regândire generală a acestei legi, mai ales că unora dintre bugetari – şi aici vorbim şi de învăţământ, şi de administraţie – le-au scăzut veniturile ca urmare a acestei legi proaste, pe fondul trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat“, a explicat, la rândul lui, deputatul Petru Movilă, singurul care a dat curs invitaţiei sindicaliştilor.

Pe parcursul discuţiilor, cei de la USLIP au estimat la 30 de milioane de euro cheltuielile suplimentare de alocat în a doua jumătate a anului pentru cei aproximativ 53.000 de membri ai personalului nedidactic din sistem. De la Petru Movilă, sindicaliştii au primit trei propuneri: să se adreseze Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că angajaţii din sistem sunt trataţi diferenţiat; să ceară ajutorul comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă (Marianne Thyssen) şi al comisarului pentru educaţie, cultură, tineret şi sport (Tibor Navracsics) pentru o legislaţie coerentă, cu tratament egal pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ. „Soluţia finală este presiunea sindicală exercitată pe ministrul Muncii, pe cel al Educaţiei şi pe primul ministru“, a conchis deputatul ieşean. 

 

Comentarii