Doi hoţi au fost prinşi de camerele video în timp ce au urmărit 7 persoane şi le-au furat portofelele

joi, 09 noiembrie 2023, 23:45
3 MIN
 Doi hoţi au fost prinşi de camerele video în timp ce au urmărit 7 persoane şi le-au furat portofelele

Doi hoți au fost prinși după o serie de 7 furturi reușite în decurs de o lună. Acționau îndeosebi în centrul orașului, reușind să deschidă poșetele sau rucsacele victimelor și din mers. Au fost condamnați fără discuții la sejururi în spatele gratiilor.

Prima victimă a hoților a fost E.J. În dimineața zilei de 8 noiembrie anul trecut, aceasta plecase de acasă cu fetița de 11 luni în brațe. A avut ghinionul de a se intersecta în zona Gării cu Leonard Scripcaru. Ochii antrenați ai acestuia au sesizat că tânăra avea un telefon în buzunarul drept al paltonului. A urmărit-o, de la o distanță de 2-3 pași, potrivindu-și mersul cu cel al femeii. La un moment dat, a întins mâna spre buzunarul femeii, dar s-a oprit, întrucât observase un alt pieton aflat în zonă. După două minute însă, a reușit să-i scoată telefonul din buzunar.

După câteva zile, un ieșean de 69 de ani, M.Ș., s-a deplasat la un bancomat de pe Anastasie Panu, scoțând 800 de lei. I-a pus în portofel, pe care l-a introdus într-o borsetă pusă pe umăr. Coborând scările pasajului de la Hala Centrală, a fost observat de Leonard și Narciz Azamat Scripcaru. Primul a rămas în urmă, pentru a masca operațiunea, iar Narciz Scripcaru s-a luat după viitoarea victimă. Pe când aceasta se afla pe scările rulante, a reușit să-i deschidă borseta cu mâna stângă, furându-i portofelul. M.Ș. a observat lipsa acestuia atunci când a vrut să se urce în mașină. S-a întors să-și caute portofelul, crezând că l-a pierdut. Hoții dispăruseră însă de mult din zonă.

O altă victimă a fost urmărită de cei doi hoți pe bulevardul Independenței, din dreptul esplanadei Piața Unirii, până dincolo de librăria Esculap, în așteptarea momentului favorabil. Au reușit până la urmă să-i sustragă portofelul din rucsac. Unei sucevence venite în Iași, i-au deschis rucsacul din spate și i-au sustras un port-act în care avea acte, bilete CFR și 270 de lei. Fapta a fost comisă tot din mers, pe pasarela pietonală spre Alexandru cel Bun. Alte două victime au rămas fără telefoane pe Anastasie Panu, respectiv în dreptul Filarmonicii, iar de la o a treia, hoții au furat portofelul din poșetă pe când femeia se oprise lângă tonetele cu îmbrăcăminte din apropierea Pieței Alexandru cel Bun.

Cei doi hoți au fost identificați cu ajutorul înregistrărilor suprinse de camerele video stradale. Narciz Azamat Scripcaru nu avea antecedente penale în țară, dar fusese condamnat în perioada 2011-2021 în mai multe state membre ale Uniunii Europene, pentru săvârșirea unor fapte similare. El a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, magistrații Judecătoriei considerând ca necesară executarea pedepsei în regim de detenție. Leonard Scripcaru avea deja cazier în țară, fiind condamnat tot pentru furt. A primit aceeași pedeapsă, dar aceasta a fost contopită cu altele, primite anterior. A rezultat o condamnare finală la 4 ani și o lună de detenție. Sentința a fost contestată de cei doi hoți, cazul urmând să fie discutat de magistrații Curții de Apel la mijlocul lunii viitoare. 

Comentarii