Dragnea vrea o revanşă în Moldova

vineri, 26 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Dragnea vrea o revanşă în Moldova

Problema PSD e că Moldova nu doar se decuplează electoral de sud, ci se cuplează încet-încet cu Transilvania.

Pe surse a apărut informaţia că Liviu Dragnea ar vrea să se întoarcă la Iaşi. După modelul Craiovei, speră la o mare întrunire electorală pe 9 mai, cu zeci de mii de oameni, ca să acopere mediatic summitul UE de la Sibiu, programat în aceeaşi zi. Primarul încă nu ştie nimic, deci suspans. Periodic, au mai fost asemenea "ameninţări" din partea liderilor PSD, însă puţine puse în practică.

De ce este credibil că Dragnea ar vrea la Iaşi o revanşă? Pe 20 aprilie, orgoliul său imens a fost puternic terfelit. În istoria descinderilor şefilor de partide de la Bucureşti, nimeni nu a mai fost fugărit şi contestat cu asemenea vehemenţă. Tocmai în docila şi umila Moldovă, mereu o sursă garantată de voturi pentru PSD, se întâmplă ceva. Nu se aştepta să fie hulit, fugărit şi apoi scos cu fanfara din conferinţa PSD de la Iaşi. Dacă adăugăm şi confruntarea cu tânărul de la Suceava, unde s-a ales şi cu o marcă negativă greu de dezlipit ("Ce am făcut noi? Nimic!") se pare că turneul electoral a decurs neaşteptat de prost. Părăsirea terenului de luptă în aceste circumstanţe ar echivala cu un abandon.

Însă nu ambuscadele politice sunt problema. De la sociologi aflăm că PSD nu mai e ce-a fost odată în Moldova. E încă peste celelalte partide, dar substanţial sub scorurile înregistrate în Muntenia. Cum se explică decuplarea Moldovei, până la urmă cea mai săracă regiune, prizonierul ideal al PSD? Unii susţin că începe să-şi spună cuvântul efectul emigraţiei în Occident. După aderarea la UE, în Moldova susţinerea PSD a scăzut cu 10 puncte (20-25%), în comparaţie cu Muntenia. Muncind în vest într-o proporţie mai mare decât emigranţii altor regiuni, moldovenii s-au emancipat de mirajul tăticilor de la Bucureşti. Pentru familiile lor, cei rămaşi aici, orice atac la adresa Europei înseamnă, de fapt, un atac la modelul de viaţă ales de ei.

Pe lângă sociologie, se observă ceva la fel de important. Mişcarea de idei. Problema PSD (şi a Bucureştiului) e că Moldova nu se decuplează electoral de sud, ci se cuplează cu Transilvania. În Moldova au apărut curente de gândire, iniţiative, ONG-uri care se sincronizează interesant şi natural cu un tip de contestare a centrului pe care ardelenii au cultivat-o de unii singuri până acum. Nu avem cum să cuantificăm ce-au însemnat mişcările pentru autostradă, dar ele cu siguranţă au diseminat idei pătrunzătoare despre ceea ce înseamnă tratamentul discriminatoriu şi înjositor, aroganţa şi minciuna centralistă. Teleormanismul este o formă de sfidare a întregii societăţi.

Alegerile europarlamentare sunt pe cale să pună sub semnul întrebării un tipar electoral din 1990: Vechiul Regat vs. Ardeal. Am putea avea trei regiuni mari, cu propriile lor tendinţe. Pentru PSD, sudul este garantat, Transilvania ca şi pierdută, dar Moldova poate fi încă recuperată. Tolba cu promisiuni vărsată la Suceava – (20.000 de lei pentru fiecare gospodărie din mediul rural), trenurile de mare viteză, autostrăzi cât se poate (dar numai prin PPP) etc. – ne spune că PSD vrea să păstreze Moldova, cam aici e terenul de bătălie. Pe 9 mai, dacă această întrunire electorală va avea loc, în Iaşi este nevoie de un bis la 20 aprilie! De ce? Un miting împotriva Europei după modelul celui de la Craiova, reeditat la Iaşi, acceptat de moldoveni, cu toate balivernele suveraniste, anti-justiţie, în timp ce la Sibiu are loc summitul UE, ar pune din nou Moldova în ipostaza frânei care blochează România şi parcursul ei european. Şi asta chiar nu e adevărat.

Comentarii