DSP Iaşi anunţă o explozie a cazurilor de infecţii respiratorii. Atenţie – un caz din cinci are nevoie de internare !

miercuri, 11 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 DSP Iaşi anunţă o explozie a cazurilor de infecţii respiratorii. Atenţie – un caz din cinci are nevoie de internare !

Explozie a numărului de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână pentru care există date în judeţul Iaşi: 2 – 8 ianuarie, după perioada de sărbători în care s-au făcut mai puţine teste. Astfel, în perioada menţionată anterior au fost depistate 9.354 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu aproape 60% mai multe faţă de săptămâna anterioară. Dintre acestea, 7.404 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 1.681 sunt pneumonii şi 269 sunt cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.

 

„Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 146 persoane, restul persoanelor efectuând tratament la domiciliu. Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă, IACRS şi pneumonii este la grupa de vârstă 15 – 49 ani. În intervalul de timp menţionat, au fost raportate 3 decese, toate prin pneumonie şi toate la grupa de vârstă peste 65 de ani”, au specificat reprezentanţii DSP Iaşi.

Aceştia au mai specificat şi faptul că, în săptămâna 2 – 8 ianuarie, au fost raportate 417 de internări (cu 102 mai multe faţă de săptămâna anterioară). Practic, una din cinci persoane diagnosticată a avut nevoie şi de internare în spital. Ca raport al numărului de cazuri depistate şi internări, cele mai multe s-au raportat la gripă, unde din 269 de cazuri, 146 au avut nevoie de spitalizare.

„Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie şi până pe 10 ianuarie 2023, s-au vaccinat 73.900 de persoane din judeţul Iaşi, cu 746 mai multe faţă de săptămâna anterioară. Pentru sezonul rece 2022-2023, D.S.P. Iaşi a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi”, au mai precizat cei de la DSP Iaşi.

Comentarii