Duelul fiosofilor: victorie de etapă a lui Antonesei în fața lui Liiceanu

miercuri, 21 octombrie 2020, 01:57
2 MIN
 Duelul fiosofilor: victorie de etapă a lui Antonesei în fața lui Liiceanu

Filosoful, care se consideră prejudiciat moral de unele afirmaţii ale scriitorului ieşean, îi solicită acestuia despăgubiri de 50.000 de euro.

Al doilea proces în care Gabriel Liiceanu cere despăgubiri de la Liviu Antonesei s-a încheiat în favoarea scriitorului ieşean. Amintim că Liiceanu l-a chemat în faţa instanţei cu aproape doi ani în urmă „pentru prejudiciul moral cauzat prin încălcarea drepturilor nepatrimoniale, constând în onoare, demnitate, reputaţie şi imagine, prin acuzaţii mincinoase şi prin declaraţii denigratoare şi defăi­mă­toare susţinute pe blogul său personal“.

Liviu Antonesei câştigase primul proces, dar Gabriel Liiceanu a făcut apel. Însă Curtea de Apel a anulat apelul Editurii Humanitas pentru timbrare insuficientă şi a respins apelul filosofului.

„Respir uşurat şi nu prea. Instanţa nu a dat o sentinţă definitivă, ci una cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicarea soluţiei către părţi. Nici avocatul meu, maestrul Nicolae Volovăţ, nici eu nu putem şti deocamdată acest final al soluţiei, trebuie să aşteptăm motivarea instanţei. Asta e!“, a scris Antonesei pe blogul personal.

Litigiul dintre cei doi a pornit de la un interviu pe care scriitorul ieşean l-a dat pentru realizarea unei teze de doctorat. În cadrul acelui interviu, Antonesei a spus despre Liiceanu, care conduce Editura Humanitas, că „a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în pa­trimoniu, inclusiv titlurile cumpărate“. Liiceanu s-a considerat calomniat şi a cerut daune morale de 50.000 de euro, la fel ca şi Editura Humanitas, care l-a dat şi ea în judecată pe Antonesei.

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Antonesei, el a precizat pe blogul său că nu a făcut altceva decât să reia informaţii apărute deja în mass-media. Scriitorul ţine pe blogul său un jurnal al procesului, pe care l-a intitulat chiar aşa, „Jurnal de pârât“, şi care a ajuns la capitolul 69.

Comentarii