Duminică începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr

vineri, 27 septembrie 2019, 21:12
2 MIN
 Duminică începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), care va avea ca temă principală „libertatea“, va începe duminica aceasta, pe 29 septembrie, cu un spectacol-prolog, urmând ca pe 1 şi 2 octombrie să se desfăşoare un showcase Teatrul Luceafărul. 

Evenimentele propriu-zise din cadrul festivalului vor începe însă pe 3 octombrie, urmând ca spectacole în mai multe spaţii din Iaşi să se desfăşoare până pe data de 10 octombrie. Cu această ocazie, în cele 11 zile de manifestări culturale, peste 500 de invitaţi din 28 de ţări vor susţine spectacole pentru publicul din Iaşi.

Astfel, iubitorii artelor spectacolului vor putea vederea 74 de reprezentaţii şi peste 100 de evenimente în 20 de spaţii din oraş. FITPTI este acreditat, pentru cel de-al şaselea an la rând, de o comisie de experţi internaţionali desemnată de Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, ca „festival remarcabil“ şi e consacrată tematic conceptului „Libertate“. Toate spectacolele selectate din România, produse de instituţii de stat precum Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Act, Teatrul Mic, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Puck Cluj-Napoca, Teatrul „Matei Vişniec“ Suceava, sau de instituţii idependente precum Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj-Napoca, Auăleu Timişoara, Point, Apollo 111, Unteatru, Giuvlipen, Coquette, Art No More, Fundaţia Art Production din Bucureşti, sunt jucate în premieră la Iaşi.

De asemenea, în cazul spectacolelor din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croaţia, Egipt, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Rusia, Senegal, Spania, Turcia sau Venezuela sunt exclusivităţi, companiile respective venind pentru prima oară în ţară. „Conceptual, am considerat că aşezând în program creaţii pe care publicul nostru nu le-a mai văzut vreodată, vom dispune de un atu ce reliefează identitatea FITPTI, îi dă o notă specială de unicitate, de atractivitate pentru spectatori deschişi la provocări culturale inedite. Şi publicul a evoluat odată cu festivalul, s-a modelat şi vrem să-l răsfăţăm în continuare cu propuneri estetice cărora să nu le poată rezista“, a menţionat Oltiţa Cîntec, curatorul festivalului. 

Comentarii