Dumitru Prunariu: În momentul în care am ajuns în spaţiul cosmic totul s-a liniştit

luni, 10 mai 2021, 21:52
2 MIN
 Dumitru Prunariu: În momentul în care am ajuns în spaţiul cosmic totul s-a liniştit

Este primul român care a zburat vreodată în cosmos şi astronautul cu numărul 103 din lume care a ajuns printre stele. Cum a trăit Dumitru Prunariu cele 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute în spaţiu?

Dan Negru: Când v-a fost cel mai frică?

Dumitru Prunariu: Cu o zi înainte de start. Vă aşteptaţi probabil să fi spus că a fost în timpul zborului, nu, nu. În momentul în care am ajuns în spaţiul cosmic totul s-a liniştit. Eram foarte conştient, unde mă aflu, de ce mă aflu. Cu o zi înainte ai timp să te gândeşti, şi să-ţi faci chiar gânduri negre. Ce se va întâmpla mâine? Mă voi sui pe o suliţă înaltă de 50 de metri plină cu 270 de tone de kerosen şi oxigen lichid care vor arde în 9 minute. În 9 minute ajungi deja cu prima viteză cosmică, aproape 8 km/secundă, să te învârţi în jurul Pământului, deasupra atmosferei terestre.

Dan Negru: V-aţi făcut gândurile astea cu o zi înainte?

Dumitru Prunariu: Cu o zi înainte da. În momentul în care m-am suit în nava cosmică m-am simţit ca la simulator. Parcă eram la antrenamentele uzuale pe care le repetasem de sute şi sute de ori. Abia în momentul în care racheta a pornit şi am simţit că ne împinge uşor de jos în sus, acceleraţii tot mai mari te presează puternic în fotoliu, de 3 ori mai mult decât greutatea proprie o suporţi. Abia atunci îţi dai seama: Oh sunt chiar în zbor spre spaţiul cosmic.

Aflați amănunte de pe observatornews.ro.

Comentarii