După Congresul extraordinar

marți, 02 iulie 2019, 01:50
4 MIN
 După Congresul extraordinar

Situaţia din politica românească rămâne ordinară.

PSD şi-a stabilit noua conducere şi strategia pentru următoarele trei rânduri de alegeri. Nicio surpriză. Videleanca Viorica Dăncilă a fost încoronată prima regină a partidului penalilor, fostul liberal Orlando Teodorovici (ales preşedinte executiv) va deveni, probabil, candidatul la prezidenţiale, iar gaşca peremistă a fost rugată frumos să facă un pas în lateral.

Dăunătoarea politică a partidului va fi menţinută, fiind îndreptată nu spre propăşirea ţării, ci a baronilor, chiar dacă Marian Oprişan a fost flituit de-o mitralieră când a vrut să-şi recite discursul. Guvernul va pompa sume uriaşe în conturile liderilor din teritoriu, pentru ca aceştia să-şi poată mobiliza electoratul la viitoarele alegeri. România va rămâne o ţară fără tineri, fără autostrăzi şi căi ferate funcţionale, fără spitale regionale de urgenţă şi universităţi competitive, dar doldora de slugărei corupţi şi de pomanagii rumeni la faţă. Pentru Dăncilă et comp., ei reprezintă viitorul!

În momentul de faţă, pesediştii nu sunt foarte convinşi că au vreo şansă la prezidenţialele din toamnă, dar nici nu-i interesează prea tare subiectul. După 2016, au jefuit fără probleme România cu toate că preşedintele în funcţie nu le-a fost coleg de partid. Dacă ies victorioşi la localele din 2020, va fi greu să-i alungi de la putere în următorii 4 ani.

Ridicol este că PSD (deşi încă năucit) pare mai solid acum, când a scăzut probabil sub 20%, decât în urmă cu o lună. Dar senzaţia de forţă de azi nu este dată nici de geniul reîncărcat al Vioricăi, nici de pletele fluturânde ale lui Orlando şi nici de lacrimile roz ale lui Fiforel, ci de bâlbele opoziţiei. 

Luaţi ei înşişi prin surprindere de cecul în alb primit la alegerile europarlamentare din partea românilor, cei din PNL şi USR-PLUS se întrec în amatorism. Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă a demonstrat că habar n-au să negocieze. Declaraţiile contradictorii ale opoziţiei au dovedit că nu posedă un plan comun cât de cât coerent. Iar scandalurile interne arată că adevărata putere le-ar putea suci definitiv minţile.

Conflictul Ludovic Orban – Rareş Bogdan a scos la iveală că liderul liberalilor se teme cumplit de orice competitor cu ceva priză la public. Deci, speranţa că PNL îşi va deschide porţile către oameni de calitate nu are niciun temei. Partidul lui Orban va rămâne aceeaşi cooperativă politică, alcătuită din indivizi şterşi şi redundanţi, avizi de şmenuri cu statul şi de funcţii generos remunerate. Ştim că unii dintre penelişti (şi nu puţini) au sprijinit modificările la legile justiţiei şi noul cod administrativ ce oficializează uriaşele şi neconstituţionalele pensii speciale. Remarcăm că în vreme ce PNL nu găseşte amici în PSD care să-i susţină programul politic (dar au aşa ceva?), ideile toxice pesediste se bucură de girul necondiţionat al multor liberali. Aşadar, este greu de crezut că, în cazul preluării puterii, formaţiunea lui Orban va mai schimba ceva din relele aduse de guvernarea Dragnea. (Da, chiar Dragnea am vrut să scriu!)

Mai preocupaţi de apariţiile TV decât de crearea unor organizaţii teritoriale pline de energie constructivă, membrii USR-PLUS şi-au augmentat valenţele de scandalagii. Băieţii ăştia au ceva din inconştienţa tinereţii, dar parcă le lipseşte puterea de muncă ca şi dorinţa de a-şi lărgi cercul de prieteni adevăraţi, calităţi specifice celei mai frumoase vârste. S-au dus timpurile când făceau liste cu personalităţile din ţară pentru a le atrage de partea lor. Acum se cred suficienţi şi gata să se ia de gât cu toată lumea. Mare eroare. În caz că au uitat, votanţii lor sunt tipii ăia ochelarişti care ţin ca România să semene cu Europa civilizată. Nu mârlanul bătrân, incult şi puturos, care scuipă seminţe de dovleac, povestind cât de bine îi era pe vremea lui Ceauşescu.  

Despre celelalte partide nu mai ai ce spune întrucât au ajuns să însemne doar nişte grupuri de interese ce se pregătesc să fie absorbite de alte grupuri, dar cu aceleaşi interese. Piaţa transferurilor se va deschide anul viitor. Acum, la început de iulie, după congresul extraordinar al PSD, situaţia din politica românească rămâne ordinară.

Comentarii