După un an de război. Amenințări și oportunități

sâmbătă, 25 februarie 2023, 02:51
1 MIN
 După un an de război. Amenințări și oportunități

Se spune că în fiecare amenințare există și câte o oportunitate, arta constând în capacitatea de a ști cum să acționezi corect și la timp. În contextul războiului din Ucraina, toate presiunile și amenințările Rusiei se transformă, sub ochii istoriei, într-o șansă enormă – poate ultima – pentru viitorul european al Republicii Moldova. 

Fix acum un an de zile, la doar câteva sute de kilometri de noi se petrecea ceva cumplit, ceva ce puțini oameni normali mai credeau că este posibil în vremurile moderne: Rusia începea războiul în Ucraina. Niște prieteni care se aflau în acea zi la Vatra Dornei îmi povesteau cum toată după-amiaza s-a auzit un huruit continuu, fără ca nimeni să înțeleagă ce se petrece, până când cineva din grupul lor a exclamat: „măi, e de la avioane!”. Și, într-adevăr, cei care s-au uitat atunci pe aplicațiile de monitorizare a zborurilor puteau vedea cum două avioane NATO survoleaza încontinuu nordul României, motiv pentru ca cineva din grupul lor să-și facă o cruce mare, mare de tot și să spună, oftând: „Slavă Domnului că suntem în siguranță!”. Între timp, peste drum (sau peste râu) de noi, la Sculeni și Albița vămile începeau deja să se aglomereze, mulți moldoveni temându-se de ce e mai rău pentru zilele care urmau.

Dacă la noi nimeni nu știe sigur care ar fi fost poziția României față de războiul Rusiei atât timp cât am fi putut ajunge să fim conduși, Doamne Ferește!, de către Doctorul Victor Viorel Ponta, Profesorul Dan Voiculescu ori Patriotul Dragnea Liviu Nicolae, la Chișinău, însă, toată lumea este conștientă de faptul că prezența în fruntea statului a proeuropenei Maia Sandu aduce mai multe garanții de securitate pentru Republica Moldova decât dacă în locul său s-ar fi aflat Igor Dodon, favoritul Kremlinului. 

De-a lungul timpului, principala amenințare pentru securitatea și stabilitatea Republicii Moldova a fost, fără îndoială, Rusia, mai ales după ce în 2014 oamenii lui Putin au anexat Crimeea și au sprijinit separatiștii proruși din estul Ucrainei, aceste evenimente având un impact puternic asupra Chișinăului care se confrunta deja cu propriile probleme legate de separatismul prorus din regiunea transnistreană a țării. Cu toate acestea, în actuala conjunctură în care Republica Moldova este condusă de către o majoritate democratică absolută, Președintele, Guvernul și Parlamentul având aceeași agendă proeuropeană, amenințările Rusiei pot deveni o oportunitate pentru viitorul european al Republicii Moldova. Abordând cu responsabilitate provocările războiului, actuala conducere proeuropeană face ca Republica Moldova să devină o țară mai puternică, mai stabilă și mai independentă, cu un viitor european clar.

În primul rând, amenințările Rusiei sunt deja în acest moment o oportunitate pentru Republica Moldova de a-și consolida relațiile cu Uniunea Europeană și cu NATO, în ultimii ani Chișinăul făcând progrese semnificative în direcția integrării europene, semnând un acord de asociere cu UE, devenind oficial stat candidat la aderarea europeană și cooperând cu NATO în domeniul securității. Prin semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, care include o zonă de liber schimb și o cooperare sporită în domeniul justiției și al afacerilor interne, Moldova a făcut un pas foarte important în ceea ce privește integrarea în structurile europene și consolidarea poziției sale geopolitice. Prin întărirea relațiilor cu Uniunea Europeană și cu alte țări occidentale, Moldova poate în acest moment să se protejeze mai eficient împotriva influenței Rusiei și să își asigure viitorul european, beneficiind deja, la modul practic, de sprijinul politic și economic al UE în fața amenințărilor din partea Rusiei. În ceea ce privește securitatea, Republica Moldova colaborează deja cu partenerii săi occidentali pentru a-și consolida capacitatea sa de apărare și pentru a combate amenințările transfrontaliere, precum traficul de droguri și de persoane. În plus, Moldova cooperează eficient cu partenerii europeni pentru a-și dezvolta capacitățile de apărare cibernetică și pentru a contracara amenințările din această zonă.

În al doilea rând, amenințările Rusiei pot fi o oportunitate pentru Republica Moldova de a-și consolida economia. Nu trebuie uitat că Rusia a impus mai multe embargouri economice Republicii Moldova în trecut, afectând industria vinicolă și exporturile de produse alimentare. Însă, în acest context, Republica Moldova își dezvoltă deja o economie mai diversificată și mai puternică, care începe să se bazeze pe exporturi către alte piețe din Europa și din lume. De asemenea, Republica Moldova beneficiază astăzi de sprijinul UE în dezvoltarea economiei și în atragerea de investiții străine.

În al treilea rând, amenințările Rusiei sunt o oportunitate pentru consolidarea democrației și a statului de drept, Kremlinul exercitând până nu de mult o influență puternică asupra Republicii Moldova prin intermediul mass-media și al partidelor politice proruse. Presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova au stimulat eforturile de reformă în țară și, pentru a se apropia mai mult de UE și a-și îmbunătăți poziția economică, politică și socială, actuala conducere a Republicii Moldova abordează într-o manieră mult mai fermă problemele de corupție și de criminalitate organizată, în acest sens UE sprijinind Republica Moldova prin acordarea de asistență financiară și tehnică, precum și prin furnizarea de experți și de consultanți. În plus, Republica Moldova face acum eforturi pentru a îmbunătăți calitatea justiției și pentru a-și consolida instituțiile democratice. Prin consolidarea democrației și a statului de drept, Republica Moldova reduce zi de zi din influența Rusiei și devine deja mai independentă din punct de vedere politic, acest lucru, evident, consolidând stabilitatea politică și permițând atragerea mai multor investiții străine în țară.

Și, nu în ultimul rând, amenințările Rusiei din ultima perioadă au determinat Republica Moldova să se concentreze mai mult asupra diversificării surselor sale de energie și asupra dezvoltării infrastructurii. Deși Republica Moldova a fost mereu dependentă de gazul rusesc, astăzi ea a început să-și dezvolte resursele energetice interne și să caute surse alternative de energie, precum energia solară și eoliană. În plus, Chișinăul a început să-și modernizeze infrastructura, construind noi drumuri și poduri pentru a-și spori conectivitatea și a îmbunătăți mobilitatea populației și a mărfurilor.

Se spune că în fiecare amenințare există și câte o oportunitate, arta constând în capacitatea de a ști cum să acționezi corect și la timp. În contextul războiului din Ucraina, toate presiunile și amenințările Rusiei se transformă, sub ochii istoriei, într-o șansă enormă – poate ultima – pentru viitorul european al Republicii Moldova. Prin consolidarea relațiilor cu UE și NATO, prin dezvoltarea economiei și prin întărirea democrației și a statului de drept, Republica Moldova devine astăzi, pas cu pas, o țară mai puternică, mai stabilă și mai democratică. Altfel spus, mai aproape de Integrarea Europeană.

 

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii