Executorii din dosarele penale nu pot încă lua nimic: totul rămâne suspendat

E definitiv. Cum s-a împărţit averea familiei Fenechiu între cei doi soţi?

sâmbătă, 05 iunie 2021, 02:01
4 MIN
 E definitiv. Cum s-a împărţit averea familiei Fenechiu între cei doi soţi?

Fiecăruia dintre soţi urmează să îi revină câte jumătate din averea comună dobândită în timpul căsniciei, evaluată la 667.810 euro. Mariana Fenechiu, care a rămas cu copilul lor, făcuse recurs, nemulţumită de acest mod de partaj. Divorţul soţilor Fenechiu suspendase mai multe executări în urma dosarelor penale ale fostului ministru al Transporturilor.

Judecătorii au terminat de împărţit averea foştilor soţi Fenechiu. Tribunalul a respins apelul depus de Mariana Fenechiu împotriva sentinţei iniţiale a Judecătoriei. Modalitatea de partaj a averii comune stabilite de Judecătorie în februarie anul trecut va rămâne, aşadar, aceeaşi, fiecăruia dintre soţi urmând să-i revină câte jumătate din averea comună dobândită în timpul căsniciei, evaluată la 667.810 euro.

Fost lider al filialei ieşene a PNL, deputat şi ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost căsătorit de trei ori. Prima căsnicie, cu Iustina, a fost efemeră. Cu a doua soţie, Liliana, s-a căsătorit în 1993, la câţiva ani după finalizarea studiilor universitare. Căsnicia cu Liliana s-a încheiat în ianuarie 2006, după o despărţire de comun acord, fostei soţii rămânându-i două apartamente şi o maşină, dar şi custodia fiului. Fenechiu s-a recăsătorit în octombrie 2007 cu o fostă cântăreaţă de muzică populară, Mariana Ivan. Şi această căsnicie s-a „rupt“, nefiind clar dacă a fost vorba de un divorţ aranjat sau nu, despărţirea venind oricum după condamnarea în 2014 a lui Fenechiu la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată în dosarul „Transformatorul“. În 2016 a fost disjunsă cauza privitoare la partaj. Cum soţii nu au ajuns la o împărţire amiabilă a averii, aceasta a intrat în analiza judecătorilor.

Averea supusă partajului

Bunurile luate în calcul ca fiind dobândite în timpul căsătoriei: o casă de 343 mp şi un teren de 1.567 mp pe aleea Teilor, Bucium, un automobil BMW X6 cumpărat în 2009 şi o casă de vacanţă pe fundac Socola, cu foişoare, padoc şi zonă de grătar, construită pe un teren de 2.000 mp care îi rămăsese lui Fenechiu după desfacerea căsătoriei cu Liliana.

Terenul şi casa de pe Aleea Teilor aparţineau de fapt lui Relu Fenechiu dinaintea căsătoriei, dar printr-o convenţie matrimonială încheiată în 2013 cu soţia sa, fusese inclus în masa comună de bunuri, fiind astfel luată în calcul la partaj. În momentul căsătoriei cu Mariana, Relu Fenechiu mai deţinea pe aleea Teilor un teren de 1.101 mp pe care se afla o casă la roşu. Aceasta a fost finalizată în timpul căsniciei, efectuându-se lucrări evaluate la 93.000 euro, precum şi un garaj, un foişor şi gard, evaluate la alţi 29.200 euro. Bunurile pe care cei doi le aveau de împărţit se ridicau la o valoare totală de 667.810 euro.

Judecătorii au apreciat că cei doi soţi au avut în timpul căsniciei o contribuţie egală la dobândirea bunurilor comune, nefiind aduse probe din care să rezulte altceva. Ca urmare, au decis împărţirea în mod egal a acestora. Marianei i-a revenit locuinţa comună, evaluată la 438.200 euro. Lui Relu Fenechiu i-au rămas maşina şi casa de vacanţă din Socola. Cum valoarea casei obţinute de fosta soţie depăşeşte jumătate din valoarea bunurilor comune, Marianei Fenechiu i s-a impus plata unei sulte în valoare de 104.295 euro, care să compensenze valoarea mai mică a bunurilor ce i-au rămas lui.

Averea sechestrată îi rămâne deocamdată lui Relu Fenechiu

În procesul de partaj dintre cei doi soţi a intervenit şi lichidatorul judiciar al firmei păgubite de Fenechiu în dosarul „Transformatorul“. Fenechiu fusese condamnat nu doar la închisoare, ci şi la plata a 5,7 milioane lei lei reprezentând prejudiciul din dosar. La partaj, Fenechiu invocase faptul că fusese obligat la plata prejudiciului împreună cu alţi debitori, prin urmare lichidatorul trebuia să-i acţioneze în judecată pe toţi, nu doar pe el. Cererea de intervenţie a lichidatorului a fost totuşi acceptată de magistraţii Judecătoriei. În schimb, ea a fost respinsă la apelul judecat în aceste zile la Tribunal. Aici, magistraţii au decis respingererea cererii de intervenţie a lichidatorului. Ca urmare, deocamdată cel puţin, Fenechiu va rămâne cu ce i-a revenit din avere după divorţ.

VEDEȚI AICI ȘI: EXCLUSIV: Fenechiu, lăsat fără vile și BMW. Banii din mita lui i-ați fi câștigat în 264 ani!

Comentarii