E groasă, fraţilor, cu Politehnica. Arbitrajul, evident pro-Hermannstadt, nu justifică în totalitate eşecul

joi, 02 iulie 2020, 01:43
5 MIN
 E groasă, fraţilor, cu Politehnica. Arbitrajul, evident pro-Hermannstadt, nu justifică în totalitate eşecul

 

Politehnica Iaşi a pierdut acasă în faţa modestei echipei sibiene şi menţinerea în Liga I devine improbabilă. Jucătorii ieşeni au ratat iarăşi o primă consistentă de la antrenorul Rednic, care a oferit 10 000 de euro.

Politehnica Iaşi a ajuns într-o situaţie critică în clasamentul Ligii I de fotbal. Înaintea ultimului meci disputat aseară în play-out, Voluntari – Chindia, Poli se afla pe locul de baraj, cu un singur punct peste echipele clasate pe locuri retrogradabile, Chindia Târgovişte şi Dinamo Bucureşti, care aveau însă două, respectiv trei meciuri mai puţin jucate. S-a ajuns aici pentru că Poli arată rău după restartul fotbalului românesc. Iaşi a întrerupt sâmbăta trecută seria de patru eşecuri consecutive (trei în campionat, unul în Cupă), în meciul din deplasare cu Târgovişte, dar a cedat marţi acasă, 2-3 (2-1), în faţa unei alte echipe modeste, Hermannstadt.

Un meci pe care Poli nu avea voie să-l piardă. Contra unei formaţii care a punctat doar la determinare şi duritate, tolerată de arbitru, trupa lui Mircea Rednic a început bine partida, a dominat şi a intrat în avantaj la pauză. Pierderea lui Andrei Cristea, omul care capacitează echipa din teren, neprimirea unui penalty, la ţinerea lui Luckasen de Stoica, ba poate chiar două (părerile legate de intrarea lui Vodă asupra lui Grădinaru sunt împărţite) şi gestionarea deficientă a pauzei au fost însă decontate din plin după odihnă. Sibienii au întors rezultatul în actul secund, după ce au fost avantajaţi din nou de arbitri, la faza golului de 2-2, precedat de un fault asupra lui Şerban şi s-au impus în faţa unei grupări care a jucat haotic.

E drept, ceea ce a făcut Radu Petrescu marţi nu poate fi înţeles, arbitrul având un rol important în deznodământul partidei după ce a greşit tare într-o singură direcţie, aducând aminte de celebrul “corp de balet” din vremuri vechi ale fotbalului românesc. De fapt, prestaţia bucureşteanului poate fi considerată bârna de marţi, dacă inversăm sensul proverbului. A pune însă vina eşecului doar în spatele arbitrului, cum încearcă oficialii din Copou, şi a nu vedea “paiele” Politehnicii, care, împreună, fac cam tot cât o bârnă, ar reprezenta o mare eroare. În ciuda frustrării inerente care este indusă atunci când eşti dezavantajat, Iaşi putea să facă mult mai mult. Asta pentru că nu Petrescu l-a întors cu spatele pe Breeveld în faţa unui puşti, la faza primului gol, nu Petrescu l-a pus pe Cabral să facă henţ în careu, nu Petrescu l-a lăsat nemarcat pe Debeljuh la golul decisiv, nu Petrescu a împiedicat construcţia gazdelor din actul secund, în care mijlocul a fost la pământ, nu Petrescu a legat picioarele ieşenilor în repriza a doua, problemele fizice din alte meciuri fiind iarăşi vizibile. Poli a ratat astfel încă o primă consistentă oferită de antrenorul Mircea Rednic, care pusese pe masă 10 000 de euro pentru un succes. Paradoxal, Iaşi a pierdut toate partidele de după restart în care antrenorul a oferit bonusuri şi a câştigat-o doar pe cea înaintea căreia Rednic nu a făcut nicio promisiune!

 

Sabo: “Despăgubiri sau revin la Poli!”

 

Exprimarea Politehnicii confirmă că, de multe ori, partea sportivă nu poate fi separată de cea administrativă în fotbal şi problemele din birouri alunecă spre terenul de joc. Iaşul decontează din plin, din punct de vedere sportiv, atmosfera lipsită de profesionalism existentă de atâta timp la un club în care intrigile, minciunile, ipocrizia, incompetenţa colcăie în mai toate ungherele, multe dintre aceste aspecte fiind puse pe tapet şi de primarul Iaşului, Mihai Chirica. Unul dintre episoadele care a costat şi poate costa Politehnica foarte mult este colaborarea cu Horia Sabo. Colaborare iniţiată în vara lui 2018 de fostul preşedinte al Politehnicii, Adrian Ambrosie, care nu i-a cerut nicio garanţie omului de afaceri căruia i-a dat controlul clubului şi tăiată tot prin intermediul lui Ambrosie, la începutul anului trecut, mutare care ar putea afunda Poli în hăuri. Sabo a câştigat unul din procesele intentate Politehnicii, club care, adus de Ambrosie în pragul falimentului, poate încasa o nouă lovitură. “Instanţa a anulat hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor Politehnicii prin care postul de director general, pe care îl ocupam, a fost desfiinţat. E o decizie normală, pentru că acţiunile clubului din acel moment au fost, ca şi de atunci încoace, lipsite de profesionalism. Ca dovadă, stă hotărârea instanţei, locul actual din clasament şi mâna întinsă din nou spre autorităţi. Mă voi gândi ce voi face în continuare. Fie revin la club, fie cer despăgubiri” a declarat Sabo.

Poli poate face apel la decizia primei instanţe. (Ovidiu MINEA)

 

Poli-catalog

 

Rusu (4) – a încasat trei goluri pe teren propriu, a parat un şut în prelungiri.

Cabral (4) – din nou, sub aşteptări, a provocat  penaltiul din care oaspeţii ai egalat la 2.

Klimavicius (4) – rigid.

Frăsinescu (4) – nu a reuşit să strângă apărarea.

Şerban (4) – depăşit uşor la faza golului.

Horşia (4) – o centrare, din lovitură liberă, la golul doi al gazdelor, şi atât.

Breeveld (4) – sub aşteptări.

Passaglia (4) – palid.

Grădinaru (4,5) – cel mai periculos mijlocaş.

Cristea (4) – accidentarea lui de către Viera, care a dus la schimbare, a diminuat ritmul echipei.

Luckassen (6) – a marcat de două ori, a mai avut alte ocazii.

Omoh (4) – niciun plus.

Chacana (4) – nu a adus nimic.

De Iriondo (4) – în scădere evidentă.

Popadiuc a intrat în minutul 88.

 

foto: Adrian Cuba//Agerpres

Comentarii