Educaţie financiară pentru elevii Liceului de Informatică din Iaşi

miercuri, 19 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Educaţie financiară pentru elevii Liceului de Informatică din Iaşi

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” (LIIS) din Iași derulează un program de educație financiară, în parteneriat cu Banca Națională a României (BNR). Elevii pot participa la workshopuri, dezbateri interactive și studii de caz, aflând conceptele financiare de bază. Programul se va derula pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie și decembrie la toate clasele, atât de gimnaziu, cât și de liceu.

Programul de educație financiară a fost coordonat în LIIS de prof. dr. Maria Rados, care promovează învățarea conceptelor financiare de bază ce pot fi aplicate toată viață de către elevi.  „Oamenii educați financiar sunt responsabili și vor lua cele mai bune decizii atunci când trebuie să împrumute, să investească, să cheltuiască chibzuit sau să facă economii”, a spus Maria Rados. 

Programul presupune:

  • organizarea de vizite pentru elevi și cadre didactice la sediul Băncii Naționale a României;
  • derularea de către experți BNR a unor activități și evenimente de educație financiară susținute în parteneriat cu profesorii diriginți;
  • participarea reprezentanților Băncii Naționale a României la mese rotunde cu elevi și profesori din LIIS în vederea identificării nevoilor concrete de educație financiară;
  • organizarea de activități bazate pe metode inovative de învățare, cu orientare practică: workshopuri, dezbateri interactive, studii de caz și proiecte de cercetare-dezvoltare.

„Ne-am dori ca părinții să ne consulte și pe noi atunci când doresc să facă un împrumut, pentru că, de multe ori, anumite decizii financiare vor influența bugetul familiei și este important să ne spunem și noi punctul de vedere. De multe ori, părinților li se pare important să achiziționeze un bun, dar poate noi ne dorim să petrecem mai mult timp împreună sau să investim în învățarea unei limbi străine sau în dezvoltarea noastră”, precizează un elev din clasa a IX-a.

Ieri, 18 octombrie 2022, clasele a V-a B, a V-a C, a VI-a A, a VIII-a B, a X-a C și a XII-a D au participat online la lecția națională de educație financiară din cadrul programului Să vorbim despre bani și bănci, susținută de Banca Națională a României. Lecția s-a desfășurat sub coordonarea reprezentantului regional al Băncii Naționale, Magda Puiu.

„Suntem deschiși să investim în creșterea responsabilității deciziilor pe care le iau elevii noștri în prezent sau pe care le vor lua în viitor. Avem mare încredere în calitatea gândirii acestora și ne preocupă să le construim atitudini adaptate realităților financiare prezente și să îi pregătim pentru a aborda situații de criză economică sau momente potrivite pentru investiții. Elevii au nevoie de aceste contexte de învățare și dezvoltare, de comunicarea cu experți din domeniul educației financiare” a afirmat prof. dr. Adina Romanescu, directorul Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.

Comentarii