Elevii vor putea deconta transportul chiar dacă nu au un abonament

joi, 06 februarie 2020, 02:49
2 MIN
 Elevii vor putea deconta transportul chiar dacă nu au un abonament

Guvernul României a adoptat în şedinţa de pe 4 februarie, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea articolului din Legea educaţiei naţionale cu privire la decontarea navetei pentru elevi.

Astfel, prin modificările aduse, ordonanţa deblochează decontarea navetei şi o reglementează, elevii nemaifiind nevoiţi să pună la dispoziţie un abonament pentru transportul public cum era specificat iniţial pentru decont, ci pot face această dovadă şi prin alte documente.

De această ordonanţă beneficiază elevii de la nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, iar numărul acestora la nivelul judeţului este unul dintre cele mai mari la nivel naţional, conform unui raport al Băncii Mondiale în anul 2018.

Astfel, judeţul Iaşi se află după judeţele Botoşani şi Vaslui, primele în ceea ce priveşte nivelul de inaccesibilitate la transport, dar la un nivel apropiat de judeţe precum Bacău, Vrancea, Neamţ sau Suceava. La nivel naţional, conform raportului Băncii Mondiale, există aproape 430.000 de elevi navetişti în cele peste 6.700 de unităţi analizate, şcoli aflate în aproximativ 2.600 de localităţi din cele 3.186 existente în România.

În ceea ce priveşte ordonanţa iniţiată de Ministerul Educaţiei, aceasta stabileşte că elevilor de liceu li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică pe distanţe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

„Modificarea era imperativă pentru armonizarea legislaţiei existente cu decizia Curţii Constituţionale a României, care a statuat că decontarea pe «bază de abonament» este neconstituţională, deoarece crea o diferenţă de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament şi elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare“, menţionează reprezentanţii Ministerului Educaţiei într-un comunicat oficial.

Ministerul Educaţiei urmează să elaboreze şi o hotărâre de guvern pentru a stabili normele metodologice de aplicare a acestei ordonanţe.

Comentarii