LA EST DE IAŞI

Epopeea bradului

vineri, 15 decembrie 2017, 02:50
1 MIN
 Epopeea bradului

The tradition to have a local tree.

362 de zile pe an Chişinăul este un oraş în care lucrurile merg anapoda, iar cei din funcţiile de răspundere stau ascunşi pe unde pot pentru a nu atrage atenţia. Mai rămân trei zile din an rezervate pentru aducerea, ornarea şi inaugurarea cu fast în centrul oraşului a bradului de sărbători. Este perioada în care toată lumea pune deoparte nemulţumirile zilnice (anul acesta, de exemplu, căutările pe Google în luna decembrie după cuvântul „brad” au fost de 245 de ori mai multe decât cele pentru „Dodon”) şi trăieşte cu speranţa că, timp de câteva săptămâni, Chişinăul va fi „ca în Europa”, măcar din punct de vedere al bradului de Crăciun.

Pentru conducătorii capitalei Moldovei a declanşa numărătoarea inversă până la inaugurarea oficială a Bradului este ca şi cum ar avea Sfântul Graal undeva, pe colţul biroului din Primărie, aşezat peste un teanc de acte ce trebuiesc semnate: binecuvântarea va fi a lor pentru tot restul anului ce va să vină iar izbânda va purta culoarea partidului lor politic, oricât de grele ar fi proiectele pe care încă aşteaptă să le pornească.

Bătălia pentru brad din acest an a fost una mai crâncenă ca niciodată. Cum în 2018 urmează noi alegeri peste Prut, tânărul edil Chirtoacă a căzut în plasa jocurilor politice ale tandemului Dodon – Plahotniuc şi s-a trezit suspendat din funcţie taman în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când îi era expunerea mai dragă. În lipsa unor planuri concrete pentru Chişinău, înlocuitoarea sa interimară – un fel de Gabriela Firea de peste Prut – şi-a canalizat energiile pe decorarea de Sărbători a oraşului cu beculeţe aducătoare de viitoare voturi. Mai mult decât atât, pentru că fără aspiraţii grandioase nu poţi avea rezultate memorabile, doamna Primar interimar Silvia Radu a anunţat aducerea în premieră la Chişinău, din Ucraina, a unui brad de peste 30 de metri care – foarte important pentru orgoliul capitalei de peste Prut – „va fi mai înalt cu şase metri decât bradul de la Rockefeller Center din New York”. Şi de aici a început nebunia.

Aducerea bradului la Chişinău nu a fost chiar cum se preconiza: nu prea semănă cu cel din pozele doamnei Primar interimar, parcă era puţin mai mic şi mult mai sărac în crengi. Toată lumea a început să îşi dea cu părerea, până şi un deputat şi-a rupt din preţiosul timp şi a simţit nevoia să se exprime public: „Brad în formă de mătură am avut, corobănit am avut, tărcat am avut, penit am avut, dar uite unul aşa de stâlcit încă nu”. Presa s-a scandalizat, ba chiar un portal mic (dar vioi), diez.md, a făcut o analiză – sub titlul „In brado veritas” – pentru a se vedea evoluţia brazilor de sărbători din Chişinău din ultimii 10 ani.

Lovită în orgoliul propriu, omoloaga de peste Prut a doamnei Firea a decis demontarea de urgenţă a urâţeniei instalate şi amplasarea unui alt brad, mai frumos: „Nu pot sabotajele sau ghinioanele să fie mai puternice decât dorinţa mea ca locuitorii Chişinăului să aibă parte de Sărbători frumoase! Voi cumpăra personal un alt brad, din banii proprii!” Mai mult decât atât, doamna Primar interimar a solicitat sprijinul poliţiei şi a serviciului de informaţii din Republica Moldova pentru a declanşa o anchetă care să lămurească cine a „penit” bradul pe drumul spre Chişinău, insinuând că un stat paralel ar fi batjocorit deliberat minunăţia de conifer în drumul dinspre Ucraina înspre chişinăueni.

Bradul nou ales a sosit între timp, dar, spre dezamăgirea publicului, avea doar 17 metri – vizibil cu mult mai mic decât cel din New York. Mai mult decât atât, presa a descoperit că noul brad nu fusese adus dintr-o pădure, ci din curtea unei grădiniţe din capitală, iar pentru ca acesta să poată fi scos în stradă au mai trebuit tăiaţi încă cinci brazi din jur. La război, ca la război, nu ai ce face dacă binele public o cere.

Între timp, cu o energie de care nu dădea dovadă atunci când gestiona proiectele Primăriei, Primarul suspendat Chirtoacă a pus mâna pe hârtie şi stilou şi a scris o scrisoare taman către Consiliul Europei, Uniunea Europeană, ambasadele ţărilor UE în R. Moldova şi, cum altfel?, ambasada de la Chişinău a Statelor Unite ale Americii, pentru a se plânge printre altele că Primarul interimar a minţit societatea cu bradul („Last week a completely stupid and ridiculous story with the Christmas tree in Chisinau (again after 10 years) has happened: a 30 meters long tree was ordered by Silvia Radu from the Carpathian Mountains, from Ukraine, in order to be the highest than ever and than everywhere, broking the tradition to have a local tree, inaugurated on the 1st of December.”), iar colegii săi de partid au decis – bărbăteşte – să boicoteze inaugurarea festivă a bradului pentru că este un brad „oligarhic”.

Când lucrurile păreau că se liniştesc puţin câte puţin, lumea începând să posteze de acum selfie-uri cu noul brad (până la urmă adoptat de către societate), o nouă veste tulbură emoţiile colective: „Încă un pom de Crăciun în centrul Capitalei. De data aceasta Guvernul îşi va amenaja propriul brad”, a anunţat Pro Tv Chişinău. „Sunt în derută, e unul acolo, în faţa Guvernului, acesta pare a fi în spatele lui, deci neobişnuit anul acesta. Înconjurat de brazi şi în faţă, şi în spate”, a declarat un cetăţean zăpăcit de realitatea înconjurătoare.

În lipsa oricărui proiect concret pentru bunăstarea societăţii, actualii conducători de la Chişinău se ascund în spatele luminiţelor de Sărbători. Însă atât timp cât oamenii nu îşi dau seama de iluziile care le sunt oferite într-un ambalaj sclipitor se poate spune că planul funcţionează de minune. Aşa că cel puţin câteva săptămâni de aici încolo oligarhul Plahotniuc şi Dodon, partenerul său de proiecte politice, îşi pot vedea liniştiţi de acapararea Republicii Moldova. Nimeni nu îi va deranja pentru că toţi sunt ocupaţi cu „Magia Sărbătorilor”.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii