Evenimente pe toate gusturile în acest weekend în Iaşi: muzică, bolizi, ieşiri în natură

sâmbătă, 09 septembrie 2023, 01:50
8 MIN
 Evenimente pe toate gusturile în acest weekend în Iaşi: muzică, bolizi, ieşiri în natură

Nostalgicii, melomanii, iubitorii de natură și cei care iubesc sunetul motoarelor turate au cu toții de unde alege. 

Weekendul 9 – 10 septembrie va fi unul cum rar a mai avut Iașul, plin cu evenimente pe toate gusturile și, mai ales, pentru toate buzunarele. DISKOteka Festival aduce în Parcul Palas Mall artiști români și internaționali care în anii ’80 și ’90 se auzeau pe frecvențele tuturor posturilor de radio, Raliul Iașului aliniază bolizii la linia de start, în comuna Cucuteni se va asculta Jazz, iar Festivalul WoodScape le propune ieșenilor o ieșire cu cortul în natură, în Pădurea Ciurea.

DISKOteka HIT the TOWN!

Weekendul acesta cei mai în vogă artişti ai anilor ’80-’90 vor interpreta melodii celebre, precum  „Lambada” (Kaoma), „Girl You Know It’s True” (Fab Morvan aka Milli Vanilli), „Celebration” (S.T.S.B. aka Fun Factory), „Agadou” (Saragossa Band), „The Power” (Snap!), „Think About The Way” (Ice MC), „Marina” (Francesco Napoli), „Stay Another Day” (East 17) şi „Buona Sera Ciao Ciao” (Mauro), anunță organizatorul  Festivalului DISKOteka, Marius Gavrilă, alias DJ Conte.

“DISKOteka Festival își propune să reînvie povestea anilor plini de sentimente precum nostalgia, exuberanța și emoția primei iubiri, povestea anilor în care nu lipseau chefurile de apartament cu muzică în surdină, organizate când părinții lipseau de acasă”, se arată pe pagina de internet a evenimentului.

DISKOteka începe sâmbătă, de la ora 16:30. Biletele au fost puse în vânzare pe www.bileteacum.ro și nu sunt ieftine. Un abonament de două zile, pentru zona VIP, costă 690 de lei, unul în fața scenei, tot pentru două zile costă 370 de lei, iar pentru zone în care vizibilitatea e mai redusă, prețul scade până la 210 lei cel mai ieftin tip de abonament. “Biletele de la categoria 1 sunt aproape SOLD OUT, dar s-au mai pus în vânzare tichete de acces, şi la Mall şi lângă scenă”, anunțau vineri după-amiază organizatorii.

Sâmbătă, 9 septembrie, DJ Vali, DJ Baron, Raluca Iurașcu, Kaoma, Fun Factory și SNAP! Vor fi pe scenă de la 16:30 până la 21:25, iar apoi vor urma DJ Conte și invitații săi (Gheorghe Gheorghiu, Mauro, Mr. Johnny Săndulescu, Sophia Secret & DJ iDracula). Spectacolul primei zile de festival va fi închis de ICE MC, de la 22:25 la 23:15.

Duminică programul la scenă cu DJ (Vali și Baron) va avea loc între orele 17:00 – 19:00, iar cel dedicat artiștilor se va desfășura între orele 19:00 – 23:00. Francesco Napoli va fi urmat pe scenă de Mihai Trăistariu, apoi de Milli Vanilli (40 min), East 17 (40 min), Dony – Reflex (30 min) și de Saragossa Band (40 min).

Marius Gavrilă, organizatorul festivalului, a dezvăluit Snap!, de exemplu, “a vrut neapărat o șampanie ediție limitată pe care nu am găsit-o și a trebuit să merg după ea  în vamă”, dar și că după ediția de anul trecut a festivalului, care s-a ținut la Craiova, ICE MC s-a îndrăgostit de pălinca românească: „I-a plăcut atât de mult încât a rămas să îi trimit mereu băutura noastră din Maramureș. Îi trimit de două ori pe an și palincă, și slănină”. Iar Sandra, pe care DJ Conte a adus-o să cânte în România chiar din 2006, a făcut o pasiune pentru zacuscă. Ce mâncăruri  moldovenești vor deveni preferatele lui Milli Vanilli după concertele din acest weekend, vom afla probabil abia la ediția următoare a festivalului.

Raliul Iașului, ediția 39

Descrierea evenimentului, pe pagina organizatorului sună astfel: „Raliul Iașului, o competiție automobilistică de talie națională, care are loc în orașul Iași, România atrăgând sute de piloți, copiloți și entuziaști ai motor sportului. Raliul se desfășoară pe un traseu variat și provocator, într-o atmosferă vibrantă, iar înainte de eveniment, orașul este împodobit cu steaguri și afișe ale competiției. În ziua competiției, străzile se umplu de sunetul motoarelor puternice, iar spectatorii se adună pe marginea traseului pentru a asista la cursele spectaculoase. Participanții se confruntă cu diverse provocări pe traseu, iar evenimentul este și o oportunitate de a întâlni piloți celebri și de a participa la activități conexe. Raliul Iașului aduce împreună pasionați de mașini de toate vârstele, transformând competiția într-o adevărată sărbătoare a vitezei și a pasiunii pentru motor sport”.

“Sâmbătă începe lupta cu secundele pe macadamul impecabil de pe cele 6 probe speciale, 3 distincte. În prima zi de concurs vor fi câte două treceri pe Cioca Boca (14,55 km) și Mădârjac (23,80 km). Seara, de la ora 18.00, ne întâlnim cu toții la cea mai spectaculoasă Super Specială, pe Râpa Galbenă și Bulevardul Independenței”, anunță și organizatorii raliului Iașului.

“Duminică ne mutăm pe proba Dobrovăț, celebra pentru cele două săritori artificiale și bucatele tradiționale pe care spectatorii le apreciază la fiecare ediție. Mai mult decât atât, a doua trecere pe probă este Power Stage Ciurea, iar în apropierea sosirii ne bucurăm și de Festivalul WOODSCAPE, aflat la prima ediție și care îmbină perfect pasiunea pentru sport și petrecerea timpului în aer liber”.

Raliul va putea fi urmărit și live  

„Cred că avem toate ingredientele pentru un raliu reușit, care să se ridice la nivelul așteptărilor tuturor. Am pus la punct toate detaliile, probele arată foarte bine, am pus mare accent pe siguranța participanților și spectatorilor, iar locațiile principale, comandamentul, parcul service și parcul închis sunt pregătite ca pentru o competiție de mare anvergură. Dincolo de implicarea autorităților și a partenerilor tradiționali, țin să remarc faptul că mulți tineri voluntari fac parte din echipa de organizare, ceea ce înseamnă că Raliul Iașului a devenit un brand important al orașului. Nu în ultimul rând, aș vrea să remarc principala noutate pentru fanii motor sportului și nu numai, prezența Festivalului WOODSCAPE alături de noi, astfel încât spectatorii își pot petrece într-un mod deosebit sfârşitul de săptămână”, se mai arată pe pagina raliuliasului.ro

WoodScape Festival, ediția 1

„WOODSCAPE este un eveniment special dedicat întregii familii, unde vei putea petrece timp de calitate împreună, conectând-vă cu natura și bucurându-vă de numeroase activități interactive și distractive. Este o premieră pentru Iași, iar audiența va fi una de calitate! Aici, în mijlocul naturii, te vei simți ca și cum ai intrat într-un univers paralel plin de energie bună, muzică, artă și bucurie” – așa se prezintă la prima sa ediție WoodScape Festival.

Propunerea WoodScape constă într-un weekend petrecut în pădure, cu intrare liberă și cu posibilitatea de a participa la diferite activități. Participanții își pot instala corturile (dar trebuie să își anunțe înainte intenția de a rămâne cu cortul, peste noapte, completând un formular pe pagina de net a festivalului.

Organizatorii, Backers Event SRL au deja în spate experiența organizării festivalului After Hills. De data aceasta însă, accentul este pus pe natură și relaxare:  „Apusul soarelui va aduce activități de Hatha Yoga în pădure, cu sunete de harpa si instrumente incredibile. Artiști contemporani vor surprinde vizitatorii cu acte interpretări din mijlocul pădurii, sau din hamac. Noaptea, pe lângă efectele speciale de la scena din pădure, ne vom simți atrași sa ne lăsăm pe spate din cornerul special denumit: “Îmbrățișează o stea!”

Nu va lipsi însă nici de aici o scenă pe care vor mixa muzică mai mulți DJ. “De la expoziții de artă, hatha yoga, ambientat la percutie handpan, DJ seturi, ateliere inedite, până la jam sessions spontane, vei fi captivat de energia și creativitatea ce se revarsă din fiecare colț al pădurii. Nu doar muzica este în centrul atenției, ci și arta sub toate formele ei. Vei fi plăcut surprins să descoperi instalații artistice neconvenționale, expoziții de artă contemporană și intervenții spectaculoase în natură”.

Cei care aleg să înnopteze la cort, sunt asigurați de organizatori că pe locurile de campare iarba a fost tunsă și tratată împotriva căpușelor și a altor insecte. Iar duminică, la 500 de metri de festival, participanții vor putea vedea “pe cea mai <săritoare> de raliu din România” cum „mașinile își iau zborul, la propriu”.

„The wood is calling!”, proclamă organizatorii WoodScape.

Cucuteni Jazz Fest

Problema pentru ieșeni va fi cum să-și împartă timpul de weekend. Pentru că și la Cucuteni, artișții îi invită la o serie de activități în natură.

Cucuteni Jazz Fest a început deja de vineri, 8 septembrie și se va încheia duminică, 10 septembrie, iar evenimentul propune o “interacțiune etnică și culturală”, ca „un moment de libertate artistică, un moment de respiro prin conectarea la natură, fiind un bun prilej de a ne lăsa purtați pe ritmuri de jazz într‑un spațiu cu o istorie puternică, formând astfel o imagine dualistă între trecut și prezent”.

Sărbătoarea de la Cucuteni a fost gândită în jurul unor ateliere de jazz master class, de ceramica Cucuteni, de luterie chitare, de bijuterie și colaj. „Pe toată durata festivalului, vă veți putea delecta cu teme celebre de Broadway Music interpretate la acordeon de către Aurel, și veți putea vedea o serie de scuturi și arme tradiționale dacice, prezentate de Iladie Dacul”, „zboruri în tandem cu parapanta și motoparapanta” sunt oferite de organizația Zboară la Iași (pe siteul CucuteniJazzFest se găsește numărul de telefon la care se pot face înscrieri). Pentru doritori, este posibilă cazare în camping, dar eventualii participanți la Cucuteni Jazz Fest trebuie să știe și că pentru unele dintre activități se percepe taxă.

Comentarii