La Înalta Curte s-a pronunţat o sentinţă de coşmar pentru fostul primar Nichita

Ex-ministru condamnat la 4 ani pentru o mită într-un contract de la Iaşi

vineri, 29 iunie 2018, 01:50
2 MIN
 Ex-ministru condamnat la 4 ani pentru o mită într-un contract de la Iaşi

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, a cerut 5% din valoarea contractului de implementare în Iaşi a sistemului de managemnt al traficului. Gheorghe Nichita este judecat pentru o şpagă în cadrul aceluiaşi contract.

Condamnările din dosarul mitei pentru contractul sistemului de management al traficului Iaşi îi dau fiori reci fostului primar al municipiului, Gheorghe Nichita. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut condamnarea de patru ani cu executare pentru fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă. Înalta Curte a menţinut astfel condamnarea de patru ani dată de către prima instanţă pentru infracţiunea de trafic de influenţă, fiind acuzat de către DNA că ar fi primit mită de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Fostului ministru i-a fost confiscată suma de 303.000 lei primiţi de la Urdăreanu pentru a ajuta firma acestuia să obţină un contract cu Primăria Iaşi. Dosarul a fost deschis de către procurorii DNA în anul 2016, iar potrivit rechizitoriului, în anul 2013, Constantin Niţă i-a cerut lui Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de către firma acestuia cu Primăria Iaşi, condusă la acel moment de Gheorghe Nichita. “Potrivit înţelegerii, urma ca suma de 5% din valoarea contractului, adică 3,4 milioane de lei, să îi fie remisă lui Niţă Constantin în două forme: parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, care urma să fie încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA.

În luna iulie 2013, Niţă ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu într-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. “La solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 de euro plus TVA pe lună care a fost semnat pe data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv, serviciile facturate nefiind de fapt, prestate de către firmă, reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de către Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, au arătat procurorii. Suma a fost achitată în două tranşe, dintre care una de 30.000 de euro iar a doua de 303.118 lei. “Sumele au fost folosite în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin”, au mai subliniat procurorii DNA. 

 

 

Comentarii