EXCLUSIV: O nouă bombă explodează lângă Chirica. DNA intră iar în Primărie. Acum, pe axa est-vest

vineri, 28 mai 2021, 01:50
5 MIN
 EXCLUSIV: O nouă bombă explodează lângă Chirica. DNA intră iar în Primărie. Acum, pe axa est-vest

O nouă „bombă” la Primăria Iaşi: procurorii DNA de la structura centrală reiau o anchetă penală aici. Judecătorii ieşeni au confirmat ieri redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au fost verificate mai multe proiecte europene care s-au derulat în perioada 2007 – 2014. Într-un punct de vedere, Primăria susţine însă că cercetările fac referire la un singur proiect: Axa Est – Vest, cel în cadrul căruia a fost construit pasajul Mihai Eminescu şi în jurul căruia a izbucnit, în 2015, „scandalul traverselor”. Dosarul a fost clasat în martie 2019, dar, în noiembrie 2020, procurorul-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei a infirmat soluţia. Ulterior, a fost deschisă o acţiune în instanţă pentru confirmarea redeschiderii penale: după mai multe amânări, ieri a venit decizia judecătorilor. Acţiunea DNA vine într-un moment în care imaginea Iaşului a avut deja de suferit în ultimele luni: primarul Mihai Chirica este dublu inculpat (trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul Skoda şi cercetat pentru „omisiunea sesizării” în dosarul „Zoiosu”), iar preşedintele Consiliului Judeţean Costel Alexe este sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită 22 tone de tablă. Pe perioada derulării proiectului Est-Vest, actualul primar Mihai Chirica a fost director tehnic, apoi viceprimar.

 

 

Acţiunea din instanţă a DNA a avut ca obiect dosarul de urmărire penală 499/P/2013. „Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi, în consecinţă: În baza disp. art. 335 alin. 4 Cod procedură penală confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr.297/II-2/2020 emisă la data de 18.11.2020 de procurorul-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, ca urmare a infirmării ordonanţei de clasare emisă la data de 18.03.2019 în dosarul de urmărire penală nr. 499/P/2013”, se arată în decizia judecătorilor.

Ce proiecte europene au făcut obiectul dosarului redeschis de DNA

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, în dosarul 499/P/2013, procurorii au cercetat lucrările executate în cadrul a cinci proiecte europene: modernizarea bazei de agrement Ciric, dezvoltarea reţelei rutiere în zona istorică, dezvoltarea Axei de transport Est-Vest, construirea Centrului Tehnologic Regional şi Axa rutieră Sud. Toate aceste proiecte au fost „amendate” acum mai bine de şase ani, fiind aplicate corecţii financiare în urma unor nereguli identificate în derularea contractelor de lucrări. Iniţial, în acest dosar a fost inclus şi proiectul privind înfiinţarea sistemului de management al traficului, care s-a lăsat deja cu condamnări. Implementarea acestui proiect i-a adus o condamnare la închisoare fostului primar Gheorghe Nichita. Deocamdată, nu este clar care proiect dintre cele cinci (sau dacă toate cinci) va fi cercetat din nou de procurori, dar Primăria spune că ar fi vorba doar despre un singur proiect.

Cititi si: Rufele murdare din dosarul "Zoiosu". Cum a fost prins primarul Chirica!

„Dosarul vizează opinii şi interpretări diferite ale Parchetului în ceea ce priveşte cercetarea penală. Este vorba despre un singur proiect, Axa Est-Vest, unde opinia procurorului şi a expertului DNA a fost în sensul clasării dosarului, iar acum există o a doua opinie, în favoarea reluării cercetării penale, care, în final, poate avea clasare sau altă opinie”, este punctul sec de vedere al Primăriei pe această speţă, transmis de purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga. De menţionat că, pe perioada derulării proiectului Est-Vest, actualul primar, Mihai Chirica, a fost director tehnic, apoi viceprimar. În unul dintre proiecte – Axa culturală -, actualul primar a fost pentru o perioadă manager de proiect, dar Primăria spune că acel proiect nu ar face obiectul anchetei redeschise de DNA.

Cercetările în dosarul penal au fost „in rem”

În perioada 2014 – 2019, „Ziarul de Iaşi” a formulat mai multe solicitări de informaţii la DNA cu privire la dosarul 499/P/2013, dar, de fiecare dată, răspunsul instituţiei a fost că urmărirea penală a fost declanşată „in rem” (contra faptei) şi că dosarul este „în lucru”. „Ziarul de Iaşi” a făcut o solicitare la DNA inclusiv săptămâna trecută pe această speţă, dar biroul de presă al instituţiei nu a trimis încă un răspuns. Vom reveni asupra lui în momentul în care îl vom primi. În schimb, într-un răspuns al DNA din 2017, reprezentanţii instituţiei au arătat că urmărirea penală „in rem” în dosarul 499/P/2013 a fost declanşată în baza articolului 18^1 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. În acelaşi an, DNA confirma că proiectele europene enumerate mai sus au făcut obiectul dosarului 499/P/2013.

Cititi si: Afacerea "Zoiosu" din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?

„Folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, este primul alineat al articolului menţionat. Despre ancheta DNA în cazul proiectelor europene derulate de Primărie s-a aflat în februarie 2014: la acea vreme, fostul primar Gheorghe Nichita declara că procurorii au solicitat municipalităţii mai multe documente şi înscrisuri. Ulterior, la o solicitare a „Ziarului de Iaşi”, Primăria a confirmat că DNA solicitase documente cu privire la contractul de lucrări, în cazul tuturor proiectelor europene enumerate mai sus.

Axa Est-Vest: pasajul Eminescu şi scandalul traverselor de pe Elena Doamna

Principala lucrare în cadrul Axei Est-Vest a vizat construirea pasajului Mihai Eminescu (286 metri): început în februarie 2012, pasajul a fost finalizat în 2014 (17 luni întârziere). Lucrările au fost executate de către asocierea de firme Construcţii Feroviare Iaşi (SCCF) – Loial Impex, care îşi adjudecase licitaţia cu o ofertă de 53 milioane lei (Primăria estimase o valoare de 67 milioane lei).

Lucrările au demarat efectiv în martie 2012, dar în vara aceluiaşi an au început problemele, după ce liderul de asociere (SCCF Iaşi) şi-a schimbat acţionaratul. În cadrul acestui proiect, Primăria a luat şi o decizie în premieră în relaţia cu o firmă: a aplicat penalităţi de aproape 200.000 lei. Proiectul a luat o altă turnură în primăvara anului 2014: Primăria a evitat să rezilieze contractul cu SCCF (care deja abandonase şantierul de mai multe săptămâni), dar a decis ca lucrarea să fie finalizată de partenerul de asociere (Loial Impex) al cărui aport anterior fusese doar de a executa marcaje rutiere pe străzile asfaltate prin proiect. Proiectul Axei Est-Vest a mai cuprins reabilitarea de străzi (Păcurari, Independenţei şi Elena Doamna), crearea de piste de biciclişti şi refacerea unei căi de rulare (Elena Doamna). În cazul ultimei componente, în 2015, a izbucnit „scandalul traverselor”: şinele vechi ar fi fost folosite pe post de traverse.

Cititi si: Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Unele surse ne-au precizat că ancheta DNA ar avea în vizor în special această lucrare. În cazul celorlalte proiecte care au făcut obiectul dosarului 499/P/2013, principalele lucrări au vizat modernizarea unor străzi şi linii de tramvai, reabilitarea infrastructurii rutiere Podu Roş – Nicolina (inclusiv cu modernizarea căii de rulare), amenajarea zonei Ciric (una dintre componentele proiectului – telescaunul s-a dovedit a fi poate cea mai inutilă investiţie făcută de Primăria Iaşi) şi construirea centrului tehnologic din CUG. Valoarea totală a proiectelor a fost de circa 300 milioane lei. 

 

Comentarii