Exercițiu general cu forțe în teren, la noul terminal al Aeroportului Iași – FOTO

marți, 26 martie 2024, 17:15
3 MIN

Astăzi, 26 martie, a fost organizat la Aeroportul Iași un exercițiu de simulare, cu tema „Incendiu la benzile de bagaje în sectorul Plecări de la subsolul terminalului T4 – cu victime multiple și activare a Planului Roșu la nivel local”, prin care s-a verificat modul de aplicare a procedurilor de lucru ale instituţiilor cu atribuţii în gestionarea unui astfel de eveniment.

Conform scenariului, din cauza unor întreruperi repetate în alimentarea cu energie electrică, cu intrarea automată în funcțiune a sistemelor de protecție și a grupurilor generatoare, dar și ca urmare a încercărilor repetate de resetare și de pornire a benzilor de bagaje, se ajunge la blocarea acestora, fapt ce generează un incendiu cu evoluție foarte rapidă. Cele mai afectate echipamente sunt sistemele de scanere, sistemele de ventilație, lifturile, scările rulante și sistemul de benzi transportoarepentru bagaje. Fumul dens și aerul fierbinte pătrund și la parter, în zona de check-in.

Alarma locală de incendiu a fost dată la ora 09:40 și prima intervenție de evacuare-salvare a persoanelor afectate și localizare-izolare a incendiului a fost asigurată de personalul SSI al R.A. Aeroportul Iasi, cu autospecialele PSI și echipamentele din dotare.

La scurt timp după alertarea Serviciului de urgență 112, a fost activat Planul Roșu și au fost trimise în sprijin forțe de intervenție specializate din exterior. Au ajuns în zona terminalului T4, în intervalul 09:45 – 09:55: echipaj al Poliției TA, ambulanță SAJ, două autoutilitare cu echipaje ale Jandarmeriei, autospecială ISU de intervenție cu hidroperforare, utilitară „Punct Medical Avansat – tip I”, utilitară „UTV”, două echipaje „prim ajutor calificat – EPA”, autospecială „transport personal și victime multiple – ATPVM”, un echipaj „terapie intensivă mobilă – TIM” (toate aparținând SMURD Iași), autospecială de descarcerare, autospecială pentru transportul roboților (respectiv 4 roboți automați de verificare a incintelor afectate) și trei „autospeciale de stingere cu apă și spumă – ASAS” (toate aparținând Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean Iași). La acțiune au participat 40 de pompieri militari.

În urma incendiului au fost înregistrate 20 victime. Zece dintre acestea au fost evaluate la fața locului și evacuate de către forțele de intervenție. Persoanele rănite au primit îngrijiri medicale, fiind transportate la spital de către echipajele medicale ISU și SAJ (2 EPA, 1 TIM, 2 SAJ și 1 ATPVM). Celelalte zece persoane surprinse de incendiu au reușit să iasă singure din zona afectată.

Exercițiul s-a încheiat cu succes la ora 10:50.

“Mai sunt doar câteva zile până deschidem noul terminal și trebuie să fim pregătiți din toate punctele de vedere. Astfel de exerciții de intervenție sunt necesare și benefice pentru antrenarea unei reacții prompte și eficiente în cazul producerii unei situații de urgență. Periodic ne prefecționăm, siguranța și integritatea pasagerilor noștri și a întregului personal ce își va desfășura activitatea în noul terminal, și nu numai, sunt o prioritate pentru noi. Mulțumim tuturor instituțiilor care s-au implicat în activitatea de astăzi și bineînțeles voluntarilor”, a spus Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.

Săptămâna viitoare, membrii Comitetului pentru Situații de Urgență al Aeroportului Iași se vor întâlni pentru a sintetiza observațiile și concluziile desprinse în urma desfășurării acestui exercițiu și pentru stabilirea de recomandări și/sau măsuri de îmbunătățire cu privire la siguranța și securitatea operării prin noul terminal al Aeroportului Iași.

Comentarii