Expert militar: O ocupare a Ucrainei este imposibilă

sâmbătă, 12 martie 2022, 02:58
6 MIN
 Expert militar: O ocupare a Ucrainei este imposibilă

Serviciile ruseşti de informaţii au comis greşeli „uimitoare“ încurajând invazia, explică un profesor german. Doi generali ai FSB ar fi fost arestaţi la ordinul lui Putin, susţin surse de la Kremlin.

Carlo Masala, expert militar şi profesor de politică internaţională la Universitatea Bundeswehr din München, spune într-un interviu acordat Tagesspiegel, că o ocupare a Ucrainei este imposibilă şi sfătuieşte Germania să-şi consolideze apărarea antiaeriană. Masala vede greşeli de judecată uimitoare din partea ruşilor şi, având în vedere noile vremuri, recomandă Germaniei să cheltuiască miliarde pentru echipamente mai bune pentru soldaţi şi de luptă antiaeriană.

„Rusia a suferit mai multe victime, inclusiv pierderi materiale, decât ar fi anticipat. Dar se îndreaptă spre obiectivul lor militar. Însă problema începe după aceea. Există zvonuri că Ucraina va fi împărţită în trei părţi, adică estul, zona Kievului şi apoi vestul Ucrainei lăsat singur. Ruşii nu vor putea ocupa definitiv toată această ţară. Atunci ar fi nebuni deoarece nu au fondurile necesare. Al doilea motiv: ar fi târâţi într-un război civil nesfârşit. Nu are niciun sens. Ei au calculat complet greşit rezistenţa cu care se confruntă. Poziţia de plecare de la care au început această operaţiune a fost diferită. Şi apoi descoperi că aproape nici una dintre aceste condiţii nu s-a întâmplat“, spune Masala.

Cum explică expertul militar strategia greşită? Există o mare probabilitate ca serviciul secret al FSB să fi făcut analize care corespundeau dorinţei conducerii politice, dar nu şi realităţii.

„Acea informaţie, în principiu, a fost scrisă în aşa fel cum dorea conducerea să audă şi a stat la baza tuturor planurilor de război. Sunt speculaţii acolo. De fapt, nu existau presupuneri realiste despre ceea ce îi aşteaptă pe ruşi acolo“, mai spune acesta.

Putin, frustrat din cauza serviciilor secrete

Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost puşi sub arest la domiciliu, a anunţat un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse.

„Putin pare să fie extrem de nemulţumit de activitatea FSB în Ucraina: el s-a dezlănţuit asupra Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB). Serghei Beseda, şeful acestui serviciu şi adjunctul său Boluh, au fost plasaţi sub arest la domiciliu, conform surselor pe care le am în acest serviciu“, a declarat jurnalistul rus de investigaţii Andrei Soldatov.

Andrei Soldatov este un jurnalist rus expert în serviciile de informaţii şi autor al cărţii best-seller „Reţeaua Roşie“.

Experţii americani estimează că Rusia a pierdut până la 6.000 de militari în doar două săptămâni de război în Ucraina. Rusia a recunoscut pierderea a circa 500 de militari, în vreme ce Ucraina susţine că pierderile armatei ruse se ridică la peste 11.000 de militari.

Pe 21 februarie, cu trei zile înainte invadării Ucrainei de către Rusia, Vladimir Putin l-a umilit în faţa camerelor TV pe actualul director al serviciului de spionaj extern al Rusiei, Serghei Narîşkin, în şedinţa Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Un oligarh apropiat de Kremlin, speriat de reacţia Moscovei

Intenţia autorităţilor ruse de a confisca activele companiilor care s-au retras Rusia, ca represalii, va submina încrederea investitorilor zeci de ani de acum încolo şi va întoarce înapoi Rusia în zilele catastrofale ale revoluţiei bolşevice din 1917, a avertizat magnatul oţelului Vladimir Potanin.

„Nu ar trebui să încercăm «să trântim uşa în nas», ci să depunem eforturi pentru a păstra poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care le-am cultivat atât de mult“, a declarat Potanin, preşedintele Norilsk Nickel (Nornickel), în vârstă de 61 de ani.

Confiscarea activelor companiilor care au părăsit Rusia în contextul sancţiunilor occidentale ar face indezirabilă ţara pentru decenii întregi, avertizează el.

„Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani până în 1917, iar consecinţele – o lipsă globală de încredere în Rusia din partea investitorilor – le-am simţi timp de mai multe decenii“, a spus Potanin.

Vladimir Potanin, aflat în mod regulat în fruntea listei celor mai bogaţi oameni din Rusia, conform clasamentului Forbes, este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care juca în special hochei pe gheaţă.

Nornickel nu este doar cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel de calitate superioară din lume, ci şi un producător major de platină şi cupru. De asemenea, produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur şi sulf.

Premierul rus Mihail Mişustin i-a raportat joi preşedintelui Vladimir Putin că Rusia a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit ţara.

Zelenski: Am ajuns la un punct de cotitură strategic

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategică în războiul său cu Rusia, dar a avertizat că o estimare exactă a duratei conflictului nu este posibilă.

„Este imposibil de spus câte zile mai avem pentru a elibera pământul ucrainean. Însă putem spune că o vom face, pentru că am atins deja un punct de cotitură strategică“, a menţionat el.

De asemenea, şeful statului ucrainean a îndemnat încă o dată comunitatea internaţională să aplice măsuri mai drastice Rusiei.

Forţele armate ruse nu au făcut niciun progres în Ucraina în ultimele 24 de ore, potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych, citat de Guardian. Avansul teritorial rusesc în Ucraina s-a oprit, a declarat Arestovici în cadrul unei conferinţe de presă de vineri.

„Inamicul nostru a fost oprit practic în toate direcţiile de lovituri aeriene, tiruri cu rachete şi atacuri terestre“, a spus el.

Noi oraşe bombardate

Trei atacuri aeriene au lovit vineri dimineaţă zone rezidenţiale din oraşul Dnipro (centrul Ucrainei), care până în prezent fusese ocolit de astfel de evenimente, în urma cărora a fost ucisă cel puţin o persoană.

Kievul a avertizat încă de duminica trecută că Rusia acumulează forţe pentru a încercui Dnipro, unde locuiau aproximativ un milion de oameni înainte de începerea invaziei. În acelaşi timp, separatiştii susţinuţi de ruşi au preluat controlul asupra localităţii ucrainene Volnovaha, la nord de Mariupol, portul asediat de la Marea Azov. Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineaţă şi în oraşul Luţk, din nord-vestul Ucrainei, situat foarte aproape de graniţa cu Polonia. Potrivit unor surse ale postului de televiziune ucrainean ICTV, ţinta atacului ar fi putut fi aerodromul din oraş şi o fabrică din apropiere. Este prima dată când aceste oraşe sunt atacate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, care vineri a intrat în cea de-a 16-a zi.

Rusia ar plănui un atac „terorist“ la Cernobîl

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că Rusia intenţionează să organizeze un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl, care se află acum sub controlul forţelor ruse, ulterior, Rusia intenţionând să învinovăţească Ucraina pentru atac.

„Informaţiile disponibile spun că Putin a ordonat ca trupele sale să pregătească un atac terorist la Cernobîl pentru care invadatorii ruşi vor încerca să dea vina pe Ucraina“, a informat Direcţia Principală a Serviciilor Secrete din cadrul Ministerului Apărării, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Centrala „rămâne complet deconectată de la sistemele de monitorizare conduse de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)“, a mai adăugat Direcţia Principală a Serviciilor Secrete.

AIEA a anunţat săptămâna trecută că nu a reuşit să restabilească comunicarea cu sistemele instalate pentru monitorizarea materialelor şi activităţilor nucleare la Cernobîl şi nici la Zaporojie, ca urmare a pierderii transmisiilor de date de la distanţă de la acele sisteme.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat, joi, că situaţia de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, se degradează, deoarece AIEA pierde „o cantitate semnificativă de informaţii“ privind protecţia sistemelor de monitorizare.

Comentarii