De Business

Punem punctul pe știi

Exporturile firmelor ieşene se apropie de un miliard de euro

sâmbătă, 13 octombrie 2018, 01:50
4 MIN
 Exporturile firmelor ieşene se apropie de un miliard de euro

Mai bine de 20% dintre afacerile firmelor locale în afara ţării sunt realizate cu parteneri din Germania.

Cele mai importante schimburi comerciale pe care le are judeţul Iaşi se fac cu Germania, unde se înregistrează cele mai mari cifre atât la export cât şi la import, urmată de Franţa, Italia, Belgia şi India. Faţă de anul trecut, la Iaşi au crescut atât importurile cât şi exporturile, astfel că, la capitolul exporturi, judeţul Iaşi a înregistrat în 2017 nu mai puţin de 921 milioane de euro, cu 12% mai mult ca acum doi ani, când s-a înregistrat 814 milioane de euro.

Astfel, dacă la nivel naţional se înregistrează un deficit comercial, deoarece importurile sunt mai mari decât exporturilor, la Iaşi situaţia este tocmai invers. Cele mai multe mărfuri vândute în ţări din Europa dar şi în China, Coreea de Sud şi India sunt din categoria „maşini, aparate şi echipamente” (59,2%), „produse ale industriei uşoare” (13,6%) şi „metale comune şi articole din acestea”. Produsele agroalimentare, băuturile şi tutunul ocupă un procent de doar 2,1% din total. Cele mai multe exporturi merg către Europa (77,53%), astfel: exporturile către Germania – 219 milioane de euro, exporturile către Franţa – 110 milioane de euro, exporturile către Belgia  – 61,7 milioane de euro, exporturile către Moldova – 35,2 milioane de euro, exporturile către Turcia – 14 milioane de euro şi exporturile către Rusia – 9 milioane de euro. Restul de 14,30 procente merg către India, unde am făcut exporturi anul trecut în valoare de 48,4 milioane de euro, către China, valoarea exporturilor fiind de 25,6 milioane şi către Coreea de Sud, unde am exportat mărfuri în valoare de 23,1 milioane de euro. Aceeaşi creştere semnificativă, de aproximativ 100 de milioane de euro, o înregistrăm şi la importuri.

Anul trecut, acestea au fost pe judeţul Iaşi  de 891 milioane de euro, cu aproximativ 12% mai mult ca anul doi ani, când valoare a fost de 786 milioane de euro. Dacă ar fi să ne luăm după natura mărfurilor, am putea spune că importăm mai multă mâncare decât dăm la export. Pe primul loc se află însă maşinile şi echipamentele (38,2%), metale comune (14,5%), produse ale industriei chimice (11,9%), produse ale industriei uşoare (11,1%), mijloace de transport (9,2%) şi alimente, băuturi şi tutun (6,8%). Ţările de unde primim cea mai multă marfă este Germania (139,4 milioane de euro), Franţa (123,6 milioane de euro), Italia (90,8 milioane de euro) şi Moldova (73,3 milioane de euro). Mai importăm din Turcia, Ucraina, China, Vietnam şi SUA, din această ţară înregistrându-se importuri de doar 5 milioane de euro. „Economia locală, privită în ansamblul ei, se consolidează şi are chiar un trend de creştere. De asemenea, la nivel macro, cifrele arată că exportatorii şi-au întărit poziţiile la export, prin creşterea volumelor, eventual chiar prin diversificarea beneficiarilor. Aceasta ar fi partea bună. Partea oarecum îngrijorătoare o constituie destinaţia exporturilor: suntem unde la 70-80% «legaţi» de piaţa europeană, un procent mare care, într-un context de criză la nivel european, se poate transforma într-o vulnerabilitate”, a declarat Sorin Gheorghiu, director şi purtător de cuvânt în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. 

La nivel de ţară, exporturile de mărfuri româneşti au avansat în 2017 cu 9,1% faţă de anul anterior, până la 62,64 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a continuat să crească, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2016, exporturile au crescut cu 5,1% faţă de anul anterior, până la 57,39 miliarde euro, în timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro. Potrivit datelor de la Statistică, cel mai vândut produs românesc la export este „piesa auto”. Componente de mici dimensiuni pentru maşini în valoare de 5,3 miliarde de euro au fost vândute în afară. Ocupând primul loc în topul produselor de export ale României. Pe locul doi găsim cablajele auto, exportate de 3,57 miliarde de euro, iar pe locul trei, chiar autovehiculele Dacia şi Ford, ca produs finit, care au adus ţării 2,71 miliarde de euro. Următoarele produse la export sunt console de bord, carburanţi şi scaune auto, anvelope, grâu, telefoanelor mobile şi pompe de aer şi vid. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii