Expoziţia despre presa de acum 100 de ani în Sala Paşilor Pierduţi

vineri, 02 noiembrie 2018, 13:55
2 MIN
 Expoziţia despre presa de acum 100 de ani în Sala Paşilor Pierduţi

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi găzduieşte în Sala Paşilor Pierduţi, în perioada 22 octombrie – 26 noiembrie 2018, expoziţia numită „Marea Unire prin ochii presei de la 1918“.

Joi, 1 noiembrie 2018, a avut loc vernisajul acestei expoziţii în Sala Paşilor Pierduţi, în faţa profesorilor şi studenţilor de la TUIASI, fiind prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Asociaţiei Comunicare Socială, organizatorii expoziţiei, prof.univ.dr. Daniel Şandru, de la Departamentul Centenar al Primăriei Iaşi, prof.univ.dr. Liviu Brătescu, istoric, cel care a conceput şi respectiva expoziţie. TUIASI a fost reprezentată de prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul instituţiei de învăţământ superior, care a vorbit în discursul său despre dificultăţile pe care le-a avut Iaşi în urmă cu 100 de ani, când a fost capitală de război şi, mai apoi, capitală a unităţii naţionale.

„Un fapt pe care îl veţi observa evidenţiat clar în presa acelor ani, expusă pe aceste panouri. Dar, toate trec, toate se uită… Se pare că şi rolul providenţial al Iaşului în acele vremi. Şi au demonstrat aceasta toţi anii de atunci şi până astăzi“, a spus prof.univ.dr.ing. Dan Caşcaval. 

Expoziţia este alcătuită din 12 panouri mari cu decupaje din ziarele vremii ce prezintă cele mai importante teme de la momentul respectiv: de la începutul războiului din 1914, până la recunoaşterea internaţională, începută prin Conferinţa de la Paris din 1919. Presa de la momentul respectiv era presărată atât cu momente de patriotism exacerbat, cât şi cu militantism de partid, existând însă şi anumite oaze de echidistanţă. 

Liviu Brătescu a explicat că presa a reuşit în acea perioadă să ţină spiritul românesc unitar, când lucrurile păreau a fi pierdute.

„Presa reuşeşte într-o măsură destul de mare să transmită o stare de spirit. Există un accent pus pe manipulare, dar nu în sensul în care o găsim astăzi. Presa a ţinut trează populaţia în spiritul întregii ţări şi a transmis informaţii despre front, dar şi din spatele acestuia, pentru că marele drame din război s-au întâmplat în spatele frontului. Sper că expoziţia va scoate în evidenţă pătrunderea într-un spirit al epocii, fiindcă doar aşa vom putea înţelege ce anume s-a întâmplat atunci şi cum anume s-au înfăptuit lucrurile“, a declarat prof.univ.dr. Liviu Brătescu.

Comentarii