Fără vize în SUA? „Avem o fereastră de oportunitate foarte bună în următorii doi-trei ani”

joi, 31 martie 2022, 19:52
2 MIN
 Fără vize în SUA? „Avem o fereastră de oportunitate foarte bună în următorii doi-trei ani”

România are șanse mari să intre, în următorii trei ani, în Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite, a spus ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Declarația diplomatului vine în contextul în care mai bine de jumătate din americani susțin, potrivit unui sondaj realizat în februarie, eliminarea vizelor pentru cetățenii români. Ambasadorul susține că dacă acest sondaj s-ar realiza din nou, acum, după criza din Ucraina, procentajul celor în favoarea României ar fi chiar mai mare.

„Aș spune doar că acest sondaj a fost făcut înainte de invazia Rusiei, deci eu mă aștept ca, dacă acest sondaj s-ar repeta astăzi, simpatia față de România și modul în care americanii văd România, ca pe o țară aliată, care susține politicile Statelor Unite, să crească într-un mod hotărât”, a declarat ambasadorul Andrei Muraru.

„Avem o strategie foarte bună privind modul în care ne pregătim pentru următorii doi-trei ani să lucrăm cu partea americană pentru ca România să facă parte din acest program și aș spune aici că americanii înțeleg în mare parte că Visa Waiver nu este despre migrație, ci despre preîntâmpinarea acestei migrații ilegale, deci o țară inclusă în program este o țară care nu furnizează migrație ilegală la cote mari și cred că avem o fereastră de oportunitate foarte bună în următorii doi-trei ani, trei ani, aș spune, să intrăm în program”, a estimat diplomatul român.

Actuala legislația americană referitoare la programul Visa Waiver datează din 1986 și prevede, printre altele, ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3 la sută într-un an fiscal. În cazul României, principala piedică este legată de rata mare de respingere a vizelor. Rata de refuz a vizelor a fost în anul fiscal precedent (2020) de peste 10 la sută.

Aflați amănunte de pe digi24.ro.

Comentarii