Farmacist în Europa – cinci motive pentru care să studiezi la Facultatea de Farmacie

miercuri, 28 august 2019, 01:56
4 MIN
 Farmacist în  Europa – cinci motive pentru care să studiezi la Facultatea de Farmacie

Poți să faci carieră într-o companie producătoare de medicamente, să îți găsești un loc de muncă oriunde în Europa, să activezi în industria cosmetică, să lucrezi în cercetare, în spitale, farmacii sau la agenția Europeana a Medicamentului.

Continuăm astăzi, cu ajutorul UMF Iaşi şi al companiei Antibiotice Iaşi, serialul despre ce înseamnă şi care este  potenţialul acestei discipline.

 Astăzi, despre cum te poţi angaja ca farmacist în  Europa. 

Poţi să profesezi oriunde  în Europa 

“Ca absolvent de Farmacie poţi lucra oriunde în Europa. Şi nu doar într-o farmacie. Ramurile în care se caută farmacişti sunt foarte diverse: poţi fi famacist într-un spital, într-un dispensar pe lângă medicul de familie. Sau te poţi angaja ca famacist în producţie farmaceutică, în industria cosmetic sau alimentară. Ca absolvent de Farmacie ai baza de cunoştinţe necesare pentru a lucra în toate aceste domenii!” arată Irina Varlan, absolventă a Facultăţii de Farmacie din Iaşi  care în prezent lucrează ca farmacist clinician în Nothingam. A absolvit în 2007, a lucrat 3 ani la o farmacie în Iaşi şi apoi, printr-o firmă de recrutare s-a angajat în Marea Britanie ca farmacist la Lanţul Farmaceutic Loyds. 

Nu e dificil: ai baza de cunoştinţe necesare ca să lucrezi ca farmacist oriunde şi în orice domeniu!
“Atunci se cereau pentru angajare 3 ani de experienţă în domeniu. Acum nu mai există această condiţie. Te angajează şi ca proaspăt absolvent, mai ales dacă în timpul facultăţii ai participat la diferite proiecte  care presupun practică şi voluntariat ca farmacist. Nu e dificil, trebuie să te familiarizezi cu legislaţia ţării, pentru că ai baza de cunoştinţe necesare ca să lucrezi ca farmacist oriunde şi în orice domeniu. Eu m-am adaptat uşor în  UK. Am urmat 3 luni de training în lanţul de farmacii ca să mă familiarizez cu sistemul şi legislaţia. Apoi am lucrat în acel lanţ iar după trei ani, m-am angajat la o farmacie care se ocupa de pacienţii unei policlinici de zi.  Am devenit farmacist clinician cu specializare pe oncologie orală”, a povestit Irina Varlan. În prezent lucrează în Nothingam: are jumătate de normă ca farmacist clinician în cadrul unui spital de stat şi jumătate de normă ca farmacist în cadrul comitetului regional de aprobare a medicamentelor ce urmează să fie acordate pacienţilor asiguraţi.  “Ca farmacist clinician participi la vizita de dimineaţă, alături de medic. Discuţi şi tu cu pacientul, îi faci un istoric al medicaţiei. Studiezi medicamentele recomandate şi dacă există interacţiuni între acestea care pot afecta rezultatele tratamentului, faci recomandări specialistului pentru a înlocui un anumit medicament. Ca farmacist în comitetul regional fac un review al medicamentelor noi pentru anumite afecţiuni: dacă au beneficii mai mari faţă de cele utilizate în prezent, dacă raportul avantaje versus cost  e cu adevărat relevant. Acest review este analizat de comisia regională care aprobă sau nu utilizarea respectivului medicament. Îmi folosesc la maxim cunoştinţele de farmacist şi nu îmi pare rău nici un moment că am ales această profesie”, arată Irina Varlan. 

Farmacist prescriber: poţi prescrie medicamente!

Ca farmacist clinician poţi lucra şi în spitalele private, pe lângă cabinetele medicilor de familie şi poţi chiar prescrie medicamente. Alexandra  Neagu  care absolvit Facultatea de Farmacie din Iaşi tot în 2007, a urmat acelaşi parcurs ca Irina Varlan, la început a lucrat în acelaşi lanţ farmaceutic,  dar ulterior a optat pentru un un spital privat. A urmat şi un curs de specializare post-universitar care îi permite să prescrie medicamente în domeniul durerii. “În UK poţi avea dreptul de a prescrie anumite medicamente dacă urmezi cursuri de specializare. Fie îl plăteşte spitalul, fie suporţi tu cheltuielile. Eu am urmat un curs de 6 luni  în perioada cât lucram în lanţul de farmacii Loyds şi am suportat personal costurile. Efortul financiar nu e foarte mare. Un farmacist câştigă în medie 2.500 de lire pe lună, iar un astfel de curs costă aproximativ 2.600 de lire. Acum sunt “farmacist prescriber” şi pot prescrie medicamente pentru durere.  Aici rolul farmacistului este  foarte important. Medicul ţine cont de recomandările acestuia. De exemplu, dacă un pacient pe lângă afecţiunea de bază are şi hipertensiune, farmacistul e cel care analizează medicaţia şi recomandă medicului să schimbe acele medicamente care interferează şi pot afecta rezultatele tratamentului.  În UK  este recunoscut rolul  farmacistului ca specialist al medicamentului. Şi e foarte plăcut ca la sfârşitul zilei să ai satisfacţia că eşti apreciat pentru ceea ce ştii” a subliniat Alexandra Neagu. 

Amintim că în septembrie Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Gr. T. Popa Iaşi organizează o sesiune de admitere suplimentară, urmând să fie scoase la concurs 28 de locuri fără taxă. Înscrierile au loc în perioada 5 – 6 septembrie 2019, testul grilă urmând a fi susținut în data de 9 septembrie 2019. Cei interesaţi să devină studenţi la Farmacie pot obţine mai multe informaţii accesând linkul https://www.umfiasi.ro/ro/academic/facultati/farmacie/Pagini/default.aspx

Campanie susţinută de compania Antibiotice Iaşi

Comentarii